Μενού Ροή
papastavrou
Στ. Παπασταύρου: Το χρονοδιάγραμμα για τα blocks της Chevron

Στον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ενεργειακή θωράκιση της Ευρώπης, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας στο  5o OT FORUM με θέμα «Νέα εποχή για τις κεφαλαιαγορές: Το στοίχημα για βιώσιμη επιχειρηματικότητα και χρηματοοικονομική αειφορία».

Ερωτηθείς για τα θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης και τις εξελίξεις στο πεδίο αυτό αναφορικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Chevron, ο υπουργός Ενέργειας  υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, «από τις 26 Μαρτίου, που έγινε η επίσημη αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη Chevron τη δευτερη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία πετρελαίου των ΗΠΑ, τρέξαμε ένα γρήγορο χρονοδιάγραμμα με την υπογραφή τριών υπουργικών αποφάσεων»:  η πρώτη να βγει το ΦΕΚ της αποδοχής, η δεύτερη για τις συντεταγμένες και η τρίτη για τον διαγωνισμό.

Περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα τόνισε ότι αποστέλλεται στην ευρωπαϊκή εφημερίδα, όπου μέχρι να παραμείνει μέχρι για 90 ημέρες ως τα μέσα Αυγούστου και γύρω στις 20 Αυγούστου, «θα λάβουμε τις προσφορές από τους ενδιαφερόμενους», ώστε το θέμα να έρθει στη Βουλή πριν από το τέλος του 2025.

Στόχος, είναι εντός του 2026 να ξεκινήσει η διαδικασία με τη Chevron, ή όποιον τελικά επιλεγεί. «Είναι μια ιστορική ευκαρία η εκμετάλλευση του υποθαλάσσου πλούτου της χώρας μας» υπογράμμισε.

Οι αντιδράσεις

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν από το έργο αυτό, ο κ. Παπασταύρου περιέγραψε τη «λαογραφία» της περιοχής, σπεύδοντας να τονίσει ότι τα συγκεκριμένα οικόπεδα είναι είναι έξω «από περιοχές που αδικαιολόγητα και μη τεκμηριωμένα θα μπορούσε κάποιος να διεκδικήσει. Και αυτό  είναι το γεωπολιτικό όφελος, καθώς αναγνωρίζει την ελληνική δικαιοδοσία».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η λιβυκή κυβέρνηση που και εκείνη έχει επαφές με τη Chevron, τα οικόπεδα που έβγαλε, έρχονται «και ακουμπούν στη γραμμή που κι εμείς ακουμπούμε».

Ο χωροταξικός σχεδιασμός

Αναφερόμενος στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι «προφανώς θωρακίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Υπογράμμισε ότι η χώρα έρχεται να επιλύσει μία εκκρεμότητα 10ετιών, ώστε να μπορούμε να προσδιορίζουμε τις δραστηριότητες που μπορούμε να έχουμε στις θαλάσσιες περιοχές μας: Είμαστε η χώρα στην Ευρώπη με τα περισσότερα νησιά και τη μεγαλύτερη ακτογραμμή και η τελευταία που έκανε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, υπογράμμισε.

Η γεωπολιτική στην ενέργεια

Ερωτηθείς για το πώς διαμορφώνεται η γεωπολιτική στην ενέργεια, υπό τις νέες συνθήκες, ο κ. Παπασταύρου ανέφερε ότι ζούμε σε μία περίοδο αβεβαιότητας και ανακατατάξεων.

«Δεν ξέρω αν πάμε πίσω σχετικά με την πράσινη ενέργεια. Ωστόσο, η αντιμετώπιση για τα ορυκτά καύσιμα και το φυσικό αέριο είναι πιο ευνοϊκή. Κι αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτεί η χώρα μας».

Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι αύριο με τον υφυπουργό, Νίκο Τσάφο αναχωρούν για το Τέξας, όπου θα έχουν συζητήσεις με τη Chevron και την ExxonMobil, ώστε να προχωρήσουν συντεταγμένα και να ξεκαθαριστεί πότε μπορούν να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες

«Μπορεί τα πράγματα να αλλάζουν, αλλά η γεωπολιτική σημασία της ενέργειας είναι σταθερή», είπε. 

Για το καλώδιο

Ο κ. Παπασταύρου, τόνισε ότι κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν την Κυριακή ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημάνθηκε ότι ηλεκτρική διασύνδεση εντάσσεται στον IMEC, στον ευρύτερο γεωπολιτικό διάδρομο, που υπάρχει από την Ινδία, προς τον αραβικό κόσμο και την Ευρώπη: «Η χώρα μας είναι η πύλη εισόδου από την Ινδία, στον αραβικό κόσμο και σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Χθες συνομίλησε με τον υπουργό Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ, Eli Cohen, μέσω τηλεδιάσκεψης για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δύο υπουργοί τόνισαν τη γεωπολιτική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου και συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός ενεργειακού διαδρόμου προς την Ευρώπη, στο πλαίσιο της στρατηγικής γεωοικονομικής διασύνδεσης Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης (IMEC).

Τα μπλακ άουτ στην Ιβηρική

Ο υπουργός Ενέργειας μίλησε και για το μπλακ άουτ που σημειώθηκε στην Ιβηρική, επισημαίνοντας ότι η ισορροπία του συστήματος είναι η πρώτη προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία και τη ρυθμιστική αρχή, υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη νομοθετική ρύθμιση που έκανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήταν για να μπορεί να παρέμβει. Σημείωσε ότι έγιναν τρία πιλοτικά crash test πριν από το Πάσχα σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΡΑΑΕΥ, ώστε να αποτραπεί ένας τέτοιος κίνδυνος. «Είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση. Αυτή η ομάδα με έμπειρα στελέχη υψηλού επιπέδου συνεχίζει να δουλεύει και είμαστε σε συνεχή επαφή μεταξύ μας. Αντιλαμβανόμαστε την ευπάθεια του συστήματος».

Ο κ. Παπασταύρου μίλησε και για την απλοποίηση των διαδικασιών, που είναι ένα από τους έξι πυλώνες στον τομέα της ενέργειας, καθώς φέρνει διαφάνεια, ταχύτητα και  ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας.

Και υπογράμμισε ότι η πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή και μεγάλο στοίχημα είναι η αποθήκευση: «Είμαστε από τις πρώτες 7-8 χώρες σε ΑΠΕ και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Θέλουμε  επενδύσεις στην αποθήκευση».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας