Μενού Ροή
Βόρεια Μακεδονία: Παράλογες οι αντιδράσεις για την ένταξη της Mytilineos στις στρατηγικές ενεργειακές επενδύσεις - Καμία εγχώρια εταιρεία δεν υπέβαλε αίτηση

Καμία εγχώρια εταιρεία δεν υπέβαλε αίτηση για την πρόσκληση για στρατηγικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, δήλωσε ο διευθυντής ανάπτυξης και επενδύσεων στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας (ESM), Viktor Andonov σε συνέντευξή του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

"Δεκαέξι εταιρείες υπέβαλαν αίτηση στις δημόσιες προσκλήσεις και ούτε μία εταιρεία από τη Βόρεια Μακεδονία δεν υπέβαλε αίτηση για να λάβει βοήθεια βάσει του νόμου περί στρατηγικών επενδύσεων. Για τρία χρόνια υπήρχαν δημόσιες προσκλήσεις και δεν υπέβαλε αίτηση ούτε μία εγχώρια εταιρεία. Γιατί έκαναν αίτηση γαλλικές και γερμανικές εταιρείες και όχι μακεδονικές;» αναρωτήθηκε ο Andonov στο podcast "Stadium" στο κανάλι 77.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κριτική μερίδας του κοινού ως προς το γιατί επιλέχθηκε μια ελληνική εταιρεία είναι αδικαιολόγητη. Θα ήταν το ίδιο αν επιλεγόταν μια εγχώρια εταιρεία και τότε θα συζητούσαν γιατί ήταν αυτή η συγκεκριμένη εταιρεία και όχι μια άλλη, πρόσθεσε.

«Δεκαέξι εταιρείες υπέβαλαν αίτηση, με τρεις ή τέσσερις να φτάνουν σε αυτό το στάδιο, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται στην αρχική φάση. Μετά τις εκλογές, η διαδικασία θα συνεχιστεί και θα φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο», δήλωσε ο Andonov, σημειώνοντας ότι κρατικές ενισχύσεις για επενδύσεις σε ενεργειακούς σταθμούς υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφέρθηκε επίσης στην κριτική που προήλθε από εγχώριους εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι η εγχώρια βοήθεια για ξένες εταιρείες δεν ήταν νόμιμη.

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα χωρών που βοηθούν ξένους στην κατασκευή ενεργειακών εγκαταστάσεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο. Η δημόσια ανακοίνωση για το Cebren ήταν διαφανής, αλλά οι εγχώριες εταιρείες δεν υπέγραψαν, οπότε προσφέραμε οικονομική υποστήριξη σε αλλοδαπούς - κάτι που συμφωνώ ότι είναι ένα εκπληκτικό γεγονός, για το οποίο δεν έχω απάντηση ως προς το γιατί συμβαίνει αυτό», τόνισε.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί συνεχώς να φέρει ανταγωνισμό στην αγορά με την κατασκευή νέων ενεργειακών εγκαταστάσεων, ανεξάρτητα από το αν είναι εγχώριες ή ξένες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας