Μενού Ροή
Βόρεια Μακεδονία: Παροχή 80 εκ. ευρώ από την ΕΕ για ενεργειακή στήριξη

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Η ΕΕ θα παράσχει στη Βόρεια Μακεδονία οικονομική βοήθεια ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Kreshnik Bekteshi μετά από συνάντηση με την Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kadri Simson.

Η πρώτη δόση των 72 εκατομμυρίων ευρώ ήτοι το 90% της οικονομικής στήριξης αναμένεται να καταβληθεί το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και, όπως πρόσθεσε ο Bekteshi, το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των μικρών καταναλωτών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπονται με αυτά τα κονδύλια προορίζονται για επιδοτήσεις προς τους πολίτες για λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για τη διατήρηση της επιχειρησιακής συνέχειας, καθώς και κρατικές επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση.

Ο Μπεκτέσι σημείωσε επίσης ότι από τις αρχές του έτους, μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας για αύξηση των ποσοτήτων του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, άνοιξε η ευκαιρία να τροφοδοτηθεί η χώρα με φυσικό αέριο από διάφορες πηγές, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Προς αυτή την κατεύθυνση, θα ξεκινήσει φέτος η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα, γεγονός που θα επιτρέψει πλήρως τη διαφοροποίηση της προμήθειας φυσικού αερίου της χώρας από πολλαπλές πηγές». Ο Μπεκτέσι επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι προκειμένου να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή και έτσι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που προμηθεύονται από ρυθμιζόμενη αγορά να έχουν χαμηλότερη τιμή, καταβλήθηκαν 86 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια του 2021 και 203 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια του 2022, δηλαδή συνολικά 289 εκατομμύρια ευρώ και τα δύο χρόνια.

Για το έτος 2023 έχουν διατεθεί συνολικά 225 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό σε ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για μέτρα στήριξης, επεσήμανε ο υπουργός.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας