Μενού Ροή
Τα οικονομικά οφέλη από τη μετατόπιση οικιακού φορτίου στην αγορά ενέργειας

Η ενεργειακή αποδοτικότητα δεν συνδέεται μόνο με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με στόχο τη μείωση των απωλειών, αλλά και με την αλλαγή της καταναλωτικής συνήθειας στις ώρες αιχμής φορτίου. Η διαχείριση της καταναλωτικής συμπεριφοράς στη ζώνη αιχμής δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί, ενώ μέχρι στιγμής η προσπάθεια για μείωση των τιμών ενέργειας επικεντρώνεται πρωτίστως στις επενδύσεις μονάδων ΑΠΕ με τους καταναλωτές να βρίσκονται σε αναμονή για το πότε θα επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές της "πράσινης" κυριαρχίας. 

Εάν όμως ένα μικρό ποσοστό οικιακών καταναλωτών απομακρύνει το 5% της κατανάλωσής τους από τη ζώνη αιχμής, τότε η αγορά ενέργειας θα εφοδιαστεί με τα παρακάτω πολύτιμα "δώρα":

1. Απελευθερώνεται ενεργειακός χώρος 550MWh αποτρέποντας τις περικοπές των μονάδων ΑΠΕ.

2. Ικανοποιείται το 1/3 των αναγκών σε αποθήκευση ενέργειας για δύο ώρες, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος. Δεδομένου ότι προβλέπεται η τοποθέτηση 1000MW/2-3h μπαταριών πίσω από τον μετρητή.

3. Εξασφαλίζεται ελάχιστο οικονομικό όφελος 200 εκατ. ευρώ καθώς η μεταφορά ενέργειας σε χρόνους χαμηλότερης ενεργειακής ζήτησης πραγματοποιείται χωρίς κανένα  οικονομικό κόστος. 

4. Μειώνεται αισθητά το ποσοστό συμμετοχής της κρατικής ενίσχυσης, η οποία σήμερα υπολογίζεται στο 50% του κόστους επένδυσης για 1000MWh/2-3h μπαταριών, δημιουργώντας ένα βιώσιμο περιβάλλον για την αποθήκευση ενέργειας.

5. Μειώνονται τα λειτουργικά έξοδα δικτύου στις αιχμές φορτίου.

6. Επιτυγχάνεται χαμηλότερο κόστος παραγωγής ενέργειας και μείωση τιμών στην χονδρική αγορά καθώς αυξάνεται η συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 1,8%. 

(Κείμενο εργασίας του ΙΕΝΕ, Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τίτλο "Η επίτευξη της μετατόπισης φορτίων και τα αποτελέσματα στην εξοικονόμηση πόρων στην αγορά ενέργειας", Ζαχαρόπουλος Φώτης, 13/12/2023)

Παρατηρήσεις

- Τα πορίσματα στηρίχθηκαν στη μέγιστη καταναλωτική ζήτηση του καλοκαιριού, η οποία αγγίζει τα 10.400MW για τις ώρες αιχμής στις 26/07/2023 με τις μονάδες των ΑΠΕ να καταλαμβάνουν το 47% στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.

- Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο ένα μέγεθος μετατόπισης της τάξης των 550MWh καθώς η μετατόπιση ενός πολύ μικρότερου ποσοστού αποτρέπει ένα ολικό ή μερικό blackout, όταν το ηλεκτρικό δίκτυο βρίσκεται σε οριακές συνθήκες. 

- Η ενέργεια που μεταφέρεται 250MW/3h ισοδυναμεί με την ισχύ μιας θερμικής μονάδας που δύναται να αντικατασταθεί από μονάδες ΑΠΕ σε άλλη χρονική περίοδο, περιστέλλοντας έτσι τη  μέση τιμή εκκαθάρισης( MCP) στη χονδρική αγορά. 

- Η ενέργεια των 250MW δύναται να συγκριθεί με την ενέργεια που προβλέπεται για την αναβάθμιση του δικτύου κατά 240 MW, στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας, εντός της επόμενης πενταετίας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ. 

- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μείωση 5% της ζήτησης σε επιλεγμένες ώρες αιχμής, η οποία θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατά 1,2bcm1 στην ευρωζώνη, κυρίως τη χειμερινή περίοδο. 

Η διαχείριση της καταναλωτικής ζήτησης δεν μπορεί να παραμένει τεχνικά αδιάφορη. Είναι φανερό ότι η αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς στις ώρες αιχμής επηρεάζει θετικά τόσο τη χονδρική όσο και τη λιανική αγορά, ενώ συγχρόνως δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να λειτουργούν με όρους διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας. Το να ατενίζουμε απ’ το "παράθυρο" τον ερχομό των "έξυπνων" μετρητών, ενώ μπορούμε από τώρα να απομακρύνουμε την κατανάλωση μας από τις ώρες αιχμής προς όφελός μας, δεν είναι συνετό.  Εξάλλου και η εισαγωγή των έξυπνων μετρητών δεν θα σηματοδοτήσει τεράστιες τιμολογιακές αλλαγές, αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά των καταναλωτών απέναντι στις ώρες αιχμής φορτίου. 

* Ο Φώτης Ζαχαρόπουλος είναι  Μέλος ΔΣ ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ Εκπρόσωπος εργαζομένων

** Το άρθρο αποτελεί προσωπική άποψη του συντάκτη

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας