Μενού Ροή

Ορθόδοξη ή πατριωτική οικονομική πολιτική; - Το Ιταλικό παράδειγμα

Μπορεί να εξελιχθούν τα κονδύλια και οι μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, σε πεδίο παροχολογίας και υποσχέσεων όπως ήταν το μνημόνιο το 2015 για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Αν κρίνουμε από τη σαφέστατη θέση του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, σαφέστατα ναι. Εγινε σαφές ότι εφόσον εκλεγεί θα επιχειρήσει να το επαναδιαπραγματεί, όπως δεσμεύονταν και για το μνημόνιο με τα γνωστά αποτελέσματα. Το ιταλικό παράδειγμα, σαν εικόνα από το μέλλον, δείχνει το ίδιο και μαζί τον κίνδυνο για την ελληνική οικονομία.

Το θέμα είναι να μη γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης κατά την προεκλογική περίοδο όπως γίνεται στην Ιταλία, γιατί τότε, κατά το κοινώς λεγόμενο, τη «βάψαμε». Το μεγαλύτερο μέρος των στόχων ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2026, χρόνος που πρέπει να έχουν απορροφηθεί όλα τα κονδύλια του, βασίζονται σε αυτό και στις μεταρρυθμίσεις που το συνοδεύουν.

Παγωμένο Ταμείο Ανάκαμψης

Ως γνωστόν στην Ιταλία, μια από τις επιπτώσεις της πολιτικής αναταραχής ήταν και το πάγωμα του ιταλικού Ταμείου Ανάκαμψης. Πλέον η νίκη του κόμματος των Αδελφών Ιταλών της Τζόρτζια Μελόνι, δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία για το εάν ο «οικονομικός πατριωτισμός» που η ίδια πρεσβεύει, θα επικρατήσει στη γειτονική χώρα έναντι της «οικονομικής ορθοδοξίας» των Βρυξελλών και του Μάριο Ντράγκι.

Θεωρείται μάλιστα δεδομένο ότι η εκλογή της σημαίνει ότι δεν θα υλοποιήσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και αγορών, όπως των παραχωρήσεων τουριστικών παραλιών και το άνοιγμα του επαγγέλματος των οδηγών ταξί. Μεταρρυθμίσεις απλές και δεδομένες για μια σύγχρονη δυτικού τύπου οικονομία.

Οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης όπως η Moody's αξιολογούν ήδη αρνητικά αυτή την τάση, καθώς προεξοφλούν πιθανό «πάγωμα» των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Και μαζί πολλές άλλες επιπτώσεις, καθώς η κυρία Μελόνι αμφισβητεί σταθερά ορισμένους πυλώνες της ολοκλήρωσης της ΕΕ, όπως τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς. Γενικά το πρόγραμμά της περιλαμβάνει πολύ από προστατευτισμό, α λα Τσίπρα, από τη διατήρηση σε κρατική χέρια της ταλαιπωρημένης αεροπορικής εταιρείας - πρώην Alitalia - ITA Airways, μέχρι τον αποκλεισμό του γαλλικού ομίλου Vivendi από τη διεκδίκηση του ευρυζωνικού δικτύου της χώρας. Ολα αυτά και μαζί ο έλεγχος των ξένων επενδυτών από την Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να προκαλέσουν σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας

Στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας (και ο ΣΥΡΙΖΑ) μετά το στραπάτσο του 2015 και την εκλογική ήττα του 2019 επιχειρεί να πολιτευτεί με έναν κατά πολύ πιο συγκαλυμμένο λόγο, από αυτόν της κυρίας Μελόνι. Προσπαθεί να παρουσιάσει ορισμένα κομμάτια του προγράμματός του ότι βρίσκονται εντός ευρωπαϊκού πλαισίου. Στην πραγματικότητα θα επιχειρήσει να ανοίξει «κουτιά», όπως αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι ήδη κλεισμένα για την Ευρώπη. Αν εκλεγεί και επιχειρήσει να τα ανοίξει, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σύγκρουση και κινδύνους στην ομαλή και έγκαιρη εκταμίευση των κονδυλίων.

Από όσα ακούσαμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ είναι σαφές ότι όσο πλησιάζουμε και στον χρόνο των ελληνικών εκλογών, ένας αντίστοιχος με της κυρίας Μελόνι «οικονομικός πατριωτισμός» ανατέλλει και στη χώρα μας με εκφραστή τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα αντιπαρατεθεί με την «οικονομική ορθοδοξία» Μητσοτάκη. Από το ποιος θα νικήσει θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό σε ποια κατηγορία χωρών θα περιλαμβάνεται η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια...

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας