Μενού Ροή
Το 83% των νέων λαμβάνει σοβαρά υπόψη την κλιματική ουδετερότητα στην αναζήτηση εργασίας

Το κλιματικό αποτύπωμα που αφήνουν εργοδότες ως αποτέλεσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων τους αποτελεί παράγοντα τον οποίοι οι νέοι στη Βουλγαρία λαμβάνουν σοβαρά υπόψη κατά την αναζήτηση εργασίας.

Το 83% των Βουλγάρων ηλικίας 20-29 ετών τονίζει ότι οι κλιματικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων υποψήφιων εργοδοτών είναι ένας σημαντικός παράγοντας κατά την αναζήτηση εργασίας και το 31% δηλώνει ότι αποτελεί ακόμη και κορυφαία προτεραιότητα, δείχνουν στοιχεία από την ετήσια Έρευνα για το Κλίμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2022 και δημοσιεύτηκε χθες Τρίτη.

Η πλειοψηφία των Βούλγαρων ερωτηθέντων (56%, 16 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ) δηλώνουν πεπεισμένοι ότι η δική τους συμπεριφορά μπορεί να κάνει τη διαφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι γυναίκες (61%) και οι νέοι ερωτηθέντες κάτω των 30 ετών (66%) είναι οι πιο πεπεισμένοι ότι η ατομική τους συμπεριφορά μπορεί να έχει αντίκτυπο, σε σύγκριση με τους άνδρες (51%) και τα άτομα άνω των 65 ετών (42%).

Για πολλούς, η κυβέρνηση έχει να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνση της αλλαγής της ατομικής συμπεριφοράς. Η πλειονότητα των Βουλγάρων (69%) τάσσεται υπέρ της λήψης αυστηρότερων κυβερνητικών μέτρων που επιφέρουν αλλαγή στη συμπεριφορά των ανθρώπων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με το 75% των ερωτηθέντων ηλικίας κάτω των 30 ετών να απαντά ότι θα χαιρέτιζε τέτοια μέτρα.

Για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές όταν ψωνίζουν στα παντοπωλεία, το 77% των Βούλγαρων είναι υπέρ αναγραφής του κλιματικού αποτυπώματος σε όλες τις συσκευασίες τροφίμων. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Ρουμανία είναι 82% και στην Ουγγαρία 72%.

Επιπλέον, το 71% των Βουλγάρων λέει ότι θα ήταν πρόθυμο να πληρώσει ελαφρώς περισσότερα για τρόφιμα που παράγονται στην εγχώρια αγορά με βιώσιμο τρόπο.

Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων θα ήταν άλλος αποτελεσματικός τρόπος περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, λίγοι Βούλγαροι (39%) τάσσονται υπέρ του περιορισμού αυτού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής -- 13 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από τους Ρουμάνους (52%) και σχεδόν ίδιο ποσοστό με τους Ούγγρους (38%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας