Μενού Ροή
Περισσότερη διαφάνεια στις κυβερνητικές δαπάνες για το κλίμα ζητά το ολλανδικό όργανο

Το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να είναι πιο διαφανές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα δισεκατομμύρια ευρώ των κονδυλίων που έχουν λάβει πράσινο φως για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, έγραψε το Ελεγκτικό Συνέδριο σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει σχεδόν 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ για μέτρα για το κλίμα φέτος, ποσό που θα μπορούσε να διπλασιαστεί εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει ένα νέο ταμείο για το κλίμα ύψους περίπου 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, διαπίστωσε η έρευνα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα κονδύλια και οι υπουργοί έχουν διαφορετικές ιδέες, πρόσθεσε το ανεξάρτητο όργανο που ελέγχει τις κυβερνητικές δαπάνες.

Για παράδειγμα, η υπουργός Οικονομικών Sigrid Kaag έγραψε στο μνημόνιο για τον προϋπολογισμό του 2022 ότι η σύνδεση υπεράκτιων αιολικών πάρκων θα κοστίσει 150 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο από ό,τι έγραψε στην επισκόπησή της η υπουργός Οικονομικών Micky Adriaansens.

Σε μια άλλη περίπτωση, το Υπουργείο Γεωργίας έγραψε ότι ο καθαρισμός των χοιροστασίων μεταξύ 2020-2027 θα κόστιζε 44 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του αναφέρει ότι αυτό θα κόστιζε 259 εκατ. ευρώ.

«Λόγω της έλλειψης σαφών ορισμών, τα υπουργεία ενδέχεται να συμπεριλάβουν πολύ εύκολα μέτρα στο πλαίσιο της πολιτικής για το κλίμα ή να μην συμπεριληφθούν σχετικά μέτρα», πρόσθεσε ο ελεγκτικός φορέας.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας