Μενού Ροή
Χαλαζόπτωση έπληξε τις καλλιέργειες στον Τύρναβο

Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου προξενώντας τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες που ήταν σε προχωρημένο στάδιο.

Σε απόγνωση βρίσκονται μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα οι αγρότες της περιοχής, όπως σημειώνει ο αγροτικός σύλλογος Τυρνάβου,  και οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μεγάλες καταστροφές, καθώς η διάρκεια και το μέγεθος της χαλαζόπτωσης ήταν έντονα. Αλλά και οι βροχοπτώσεις τις δυο τελευταίες μέρες καταστρέφουν συνεχώς καλλιέργειες της περιοχής, ενώ παράλληλα αυξάνουν τα καλλιεργητικά έξοδα σε όλα τα αγροτικά προϊόντα στον Δήμο Τυρνάβου, όπως λένε αγρότες της περιοχής.

Άμεσα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και Γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ, Στέλιος Τσικριτσής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας, Σπύρο Σπυρόπουλο και αναμένεται τις επόμενες μέρες περιοδεία με κλιμάκιο της διοίκησης του οργανισμού.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικόυ Συλλόγου Τυρναβου και ορίστηκε γενική συνέλευση την ερχόμενη Τετάρτη όπου καλούνται όλοι οι αγρότες της περιοχής ωστε να συναποφασιστουν τα επόμενα βήματα.

¨Όπως επισημαίνεται από τον αγροτικό σύλλογο Τυρνάβου:

Διεκδικούνται:

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.

Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής την φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας.

Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.

Ενίσχυση όλων των αγροτών της περιοχης λόγω των επιπλέον καλλιεργητικων εξόδων.

Επιπλέον αντιχαλαζικά μέτρα προστασίας, ειδικά σε περιοχές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και πλέον έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η αντιχαλαζική προστασία από «αέρος» δεν επαρκεί. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται χρόνο με τον χρόνο εντονότερες και θα πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να βρει τρόπους, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες αυτής στις καλλιέργειες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας