Η Μάλτα πρόκειται να υποβάλει αίτηση για το προστατευτικό καθεστώς της ΕΕ για το διάσημο τυρί της, το Gbejna, αλλά οι ενδιαφερόμενοι φορείς διχάζονται σχετικά με το αν αυτό θα αποφέρει οφέλη στον τοπικό τομέα τυροκομίας ή όχι.
Το Gbejna είναι στρογγυλό τυρί που παρασκευάζεται στη Μάλτα και στο αδελφό νησί Γκόζο, από πρόβειο γάλα, πυτιά και αλάτι. Στη συνέχεια αποξηραίνεται σε αεριζόμενο χώρο και μπορεί να σερβιριστεί φρέσκο, αποξηραμένο στον ήλιο ή πιπεράτο με γεύση που γίνεται πιο έντονη όσο περισσότερο παλαιώνει.
Αποτελεί βασικό συστατικό της παραδοσιακής κουζίνας της Μάλτας και χρησιμοποιείται στη σούπα, στην πίτσα ή στο hobz biz-zejt, ψωμί με τόνο, πελτέ ντομάτας, κρεμμύδια και ελιές. Η Μάλτα είναι επί του παρόντος το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ που δεν διαθέτει τρόφιμο στον κατάλογο προστατευόμενης διατροφικής κληρονομιάς και οι παραγωγοί επιθυμούν διακαώς την αναγνώρισή του εδώ και πολλά χρόνια.
Η αίτηση για τη χορήγηση σήματος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί από τον εθνικό παρατηρητή των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Τώρα θα σταλεί στις Βρυξέλλες, όπου τα κράτη μέλη θα έχουν τον τελικό λόγο.
Δεν αναμένεται να υπάρξουν εμπόδια στην πορεία, καθώς το gbejna δεν είναι τόσο αμφιλεγόμενο όσο, για παράδειγμα, η φέτα, η ρικότα ή το brie.
Το πλαίσιο προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) από την ΕΕ είναι μια γεωγραφική εξαίρεση για τη διατήρηση της ονομασίας των προϊόντων διατροφής. Δείχνει ότι τα προϊόντα έχουν αναπτυχθεί, παραχθεί και μεταποιηθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή, ακολουθώντας συγκεκριμένες τοπικές μεθόδους και συστατικά. Παραδείγματα προϊόντων ΠΟΠ είναι η σαμπάνια, το καμαμπέρ, η Rioja και η παρμεζάνα.
Ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο, η πιθανή ονομασία του τυριού έχει προκαλέσει κάποια ανησυχία στον τομέα των τυριών. Πηγές που ασχολούνται με την εκτροφή προβάτων δήλωσαν στους Times of Malta ότι ορισμένες μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες είχαν ρίξει το βάρος τους πίσω από τη διακοπή της διαδικασίας, καθώς δεν ήθελαν να ακολουθήσουν συγκεκριμένους κανόνες κατά την παρασκευή του τυριού.
Αντί να επιδιώκεται η προστασία των «ġbejna και ġbejniet», η αίτηση καλύπτει τώρα τον όρο «ġbejna tan-nagħaġ» (πρόβειο ġbejna), πράγμα που σημαίνει ότι οι μεγάλες εταιρείες μπορούν να το παρασκευάζουν με αγελαδινό γάλα χωρίς κανένα πρόβλημα, καθώς θα προστατεύεται μόνο η πρόβειος ποικιλία.
Εάν το τυρί λάβει ΠΟΠ, μπορεί να ονομάζεται gbejma μόνο εάν παρασκευάζεται σύμφωνα με μια αυστηρά ελεγχόμενη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της συνταγής και του οδηγού βοσκής, που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά περιλαμβάνουν ότι πρέπει να παρασκευάζεται από 100% πρόβειο γάλα, να εκτρέφεται και να αρμέγεται τοπικά και να μετατρέπεται σε τυρί με πολύ συγκεκριμένες τεχνικές.
Πηγή: euractiv.gr