Μενού Ροή
Έρχεται νέα εισφορά για περιβάλλον και κλιματική αλλαγή

Ανατροπές φέρνει στον όλο οικονομικό σχεδιασμό η μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία, με την ανάγκη για αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων για την κλιματική αλλαγή να προτάσσεται από το οικονομικό επιτελείο. Έτσι, με βάση, πληροφορίες, αναπόφευκτη είναι η επιβολή "ενός περιβαλλοντικού τέλους" που θα ενισχύσει τον "κουμπαρά" για την ανάσχεση των επιπτώσεων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, αλλά και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας κοινωνίας και οικονομίας.

Ήδη, το στίγμα το έδωσε, από την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. “Μαγικές γομολάστιχες δεν υπάρχουν. Δεν έχει βρεθεί ο τρόπος να γίνονται καταστροφές και μετά να έρχεται κάποιος να αντιμετωπίσει το όλο θέμα με τρόπο μαγικό” ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και περιέγραψε με νόημα το μοντέλο που ακολουθεί η Σλοβενία, απαντώντας και στην κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση, με αιχμή τη διεκδίκηση που έκανε η γειτονική χώρα για κοινοτικά κονδύλια.

“Ειδική εισφορά των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων. Αυτό είναι το Σλοβενικό μοντέλο. Εάν το εισηγούνται όσοι κρίνουν, θετικά, τη γειτονική χώρα να το τοποθετηθούν” τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και ανέφερε ότι “θα κινηθούμε υπεύθυνα. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια. Δεν είμαστε Ελβετία και Σουηδία. Εχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Θα συνδυάσουμε κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική υπευθυνότητα. Έχουμε να τηρήσουμε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους. Στο παρελθόν πληρώσαμε τη μη τήρηση αυτών των στόχων” τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υπονοώντας την ανάγκη για δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα, σε περιπτώσεις αύξησης, όπως τώρα, των δαπανών, ώστε να μην διαταραχθεί η στοχοθεσία για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Συμπλήρωσε, δε, ότι “θα υπάρχει προφανώς, μια αναθεώρηση του πλαισίου με την κλιματική αλλαγή και μια πιο σύγχρονη πολιτική. Από του χρόνου θα υπάρξει μια αύξηση των κονδυλίων για τις φυσικές καταστροφές. Θα είναι του χρόνου στον προϋπολογισμό, δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο μέτρο άδικο, που θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή. Δεν είμαστε η πιο προηγμένη χώρα αλλά δεν είμαστε εκεί που ήμασταν την προηγούμενη δεκαετία” τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, προσπαθώντας να κατασιγάσει τυχόν “αφύπνιση” του “μνημονιακού εφιάλτη”, με την επί μια δεκαετία συνεχή επιβολή φόρων για να καταστεί εφικτό το δημοσιονομικό μάζεμα..

Ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό

Αναλυτικά, πάντως, θα τοποθετηθεί για το θέμα, κάνοντας τις σχετικές ανακοινώσεις ο Πρωθυπουργός το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ. Ωστόσο, ήδη, με βάση πληροφορίες, στο τραπέζι είναι ένας έκτακτος “πράσινος φόρος”, ο οποίος, όπως ξεκαθάρισε στην ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Χατζηδάκης δε θα είναι οριζόντιος αλλά στοχευμένος, αφήνοντας εκτός την μεγάλη μάζα των πολιτών. Στα σενάρια, δε, είναι να εισφέρουν κύρια επιχειρήσεις, ή ομάδες επιχειρήσεων, σε περιορισμένη κλίμακα. Εναλλακτικά, εξετάζεται να προταθεί μια οικειοθελής εισφορά από επιχειρήσεις με παράλληλη φορολογική κινητροδότηση. Βέβαια, ακόμη και οικειοθελής να είναι η συνεισφορά είναι προφανές, ότι οι επιχειρήσεις θα μπουν στη “Μποδοσάκειο” λογική (“Δεν τα βάζεις με τον γκουβέρνο” είχε αναφέρει ο μεγάλος επιχειρηματίας) με την εκταμίευση ποσών.

Ήδη, βέβαια, έχει στηθεί ένας “πράσινος” κουμπαράς, με ειδικό λογαριασμό, όπου μπαίνουν όλες οι δωρεές και οι εθελοντικές εισφορές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με τις τράπεζες να εισφέρουν, ήδη, 50 εκατ. ευρώ. Μετά τη συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, που έχει αποδείξει ότι σε περιπτώσεις ανάγκης (π.χ. πανδημία) “βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη” με ρευστό και στοχευμένες δράσεις.

Αυξημένες δαπάνες για φυσικές καταστροφές και έργα

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό της τάξης των 650 εκατ. ευρώ, τα νέα δεδομένα στην οικονομική πολιτική θα αποτυπωθούν, ,κυρίως στο Προσχέδιο για το 2024 που θα κατατεθεί σε ένα μήνα. Εκεί, όπως φαίνεται, θα μπει σε νέα βάση, με "κούρεμα" το όλον σχέδιο νέων φοροελαφρύνσεων και εισοδηματικών ενισχύσεων.

“Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% είναι αδιαπραγμάτευτος και δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό θα έδινε κακό σήμα στις αγορές και τους Οίκους Αξιολόγησης, την ώρα που αναμένουμε να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα. Δεν πρέπει να δώσουμε την εικόνα ότι ξανακυλάμε”, τόνισε στη συνέντευξή του ο κ. Χατζηδάκης.

Μιλώντας συγκεκριμένα για τις εξαγγελίες παροχών στη ΔΕΘ, είπε ότι αυτές θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό, αλλά έχει την αίσθηση ότι η προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση λόγω του νόμου Κατρούγκαλου θα δοθεί είτε τον Δεκέμβρη είτε τον Γενάρη, όπως πιστεύει ότι θα δοθεί και το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες.

Αντίθετα δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος και για την συνέχιση της καταβολής τους Market Pass πέραν του διμήνου. Επίσης δήλωσε ότι και φέτος θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης με κάποιες απαιτούμενες αλλαγές, πού, όμως, με βάση πληροφορίες θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα.

Άλλα μέτρα

Παράλληλα στην ατζέντα μπαίνουν κι άλλες δράσεις που ήδη υπάρχουν, όπως π.χ. όπως αυτή του ΟΟΣΑ, για την υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων έναντι φυσικών καταστροφών. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ισχύει το μέτρο μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίζουν τις κατοικίες τους. Όμως, αυτήν τη στιγμή οι ασφαλισμένες κατοικίες στην Ελλάδα δεν φτάνουν ούτε το 20% επί του συνόλου.

Επίσης προωθούνται και αλλαγές στην παραγωγή έργων και δη των αντιπλημμυρικών, αλλά και σε μια αναθεώρηση των χαρτών επικινδυνότητας πλημμυρών, όπως προβλέπουν άλλωστε οι ανειλημμένες κοινοτικές υποχρεώσεις της χώρας. Όπως τονίζεται η επικαιροποίηση, που με βάση καταγγελίες της αντιπολίτευσης έχει καθυστερήσει, θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο του 2024, με συμπερίληψη των σεναρίων επιπτώσεων κι εμπειριών που κατέδειξαν ο “Ιανός” και ο “Daniel”, όπου, πλέον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν, πλέον, μεγαλύτερη συχνότητα και βιαιότητα.

Αναθέσεις

Ήδη, για μια νέα πραγματικότητα την οποία θα πρέπει να αποδεχθούμε και να αντιμετωπίσουμε μίλησε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος σε πολυάριθμες απειλές σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Ο υπουργός επεσήμανε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή έχει οδηγήσει σε κλιματική αστάθεια, με τη Μεσόγειο να αποτελεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, “κλιματικό hot spot”. Αναφέρθηκε στις εκτεταμένες καταστροφές στο πεδίο των υποδομών (οδικό δίκτυο, γέφυρες, αποστραγγιστικά δίκτυα και αντιπλημμυρικά έργα. σιδηροδρομικό δίκτυο, δημόσιες κτηριακές υποδομές).

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για επείγουσα δράση σε τρεις άξονες:

1) Άμεση αποκατάσταση των ζημιών των υποδομών, με μέτρα έκτακτου χαρακτήρα. Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι θα αναθεωρηθεί το εθνικό σχέδιο ανθεκτικότητας και ανάκαμψης με έργα βραχείας αποκατάστασης 500-600 εκατ. ευρώ και ότι ψηφίζεται διάταξη με την οποία το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα μπορεί να αναλάβει τον σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση επειγόντων έργων ακόμη και αν δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά του.

2) Νέα έργα που να ανταποκρίνονται σε υψηλότερη ανθεκτικότητα, για δυσμενέστερες καταστάσεις,

με στόχο τον μετριασμό των μελλοντικών κινδύνων.

3) Έλεγχος και συντήρηση υφιστάμενων υποδομών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην έκδοση υπουργικής απόφασης για τη συγκρότηση διοικητικής αρχής γεφυρών. Τέλος, ο υπουργός συνόψισε τις βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης ως εξής: α) αποκατάσταση του πληγέντος κοινωνικού-οικονομικού-παραγωγικού ιστού, β) ενίσχυση της ασφάλειας και γ) να βαδίσουμε σε έναν δρόμο προκοπής και αλληλεγγύης, ειδικά σήμερα που η οικονομία μάς το επιτρέπει, ανέφερε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας