Μενού Ροή
Χανιά: Οικιακούς κομποστοποιητές σε 200 αυλές σπιτιών τοποθετεί ο δήμος Πλατανιά

Οικιακούς κομποστοποιητές σε 200 αυλές σπιτιών θα τοποθετήσει ο δήμος Πλατανιά που θέτει σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης.

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης είναι η μείωση των οργανικών αποβλήτων που καταλήγουν στους κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων και η ενίσχυση της διαλογής στην πηγή (ΔσΠ).

Δωρεάν διάθεση κομποστοποιητών

Η δωρεάν διάθεση οικιακών κομποστοποιητών είναι η πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος για μείωση των σύμμεικτων αποβλήτων και ενίσχυση της ανακύκλωσης. Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση καφέ κάδων σε «παραγωγούς», μεγάλων ποσοτήτων οργανικών αποβλήτων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαλανδράκης για την δράση που αφορά τους μεγάλους «παραγωγούς», όπως είναι τα ξενοδοχεία, ήδη έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός για την προμήθεια ειδικού οχήματος και ακολουθεί αυτός, για την προμήθεια των κάδων.

«Ο “πράσινος” δήμος, με μείωση του κόστους μεταφοράς απορριμμάτων και του ενεργειακού αποτυπώματος, αποτελεί γνώμονα των προσπαθειών μας», δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο κ Μαλανδράκης.

Το 40% των αστικών απορριμμάτων είναι βιοαπόβλητα

Τα βιοαπόβλητα (περισσεύματα τροφίμων, φρούτα, φυτικά απορρίμματα, χλόη, φύλλα κ.α.) αποτελούν περίπου το 40% των αστικών αποβλήτων και μπορούν να ανακυκλωθούν με τον πιο απλό, οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο, εάν οδηγηθούν σε κάδο κομποστοποίησης.

Με την ανάπτυξη και δράση μικρών εντόμων, γεωσκώληκων και άλλων μικροοργανισμών, πραγματοποιείται η αποσύνθεση και η μετατροπή τους σε κόμποστ, δηλαδή σε άριστο φυτικό λίπασμα, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι δημότες στον κήπο τους.

Παράλληλα επιτυγχάνεται η μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν σε κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων καθώς και η μείωση δρομολογίων και δαπανών αποκομιδής.

Το πρόγραμμα προώθησης της οικιακής κομποστοποίησης του δήμου Πλατανιά θα υλοποιηθεί με τη διανομή 200 κάδων κομποστοποίησης χωρητικότητας 350 lt, που προμηθεύτηκε ο δήμος, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης του ΕΣΠΑ.

 

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης, είναι:

  1. Ύπαρξη κήπου για την τοποθέτηση του κομποστοποιητή σε χώμα.
  1. Η οικία να βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου Πλατανιά

Τα απορρίμματα με αριθμούς

Στον δήμο Πλατανιά κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που συνδυάζονται και με την υψηλή τουριστική κίνηση, παρήχθησαν 2.622.583 κιλά απορριμμάτων, εκ των οποίων τα 2.293.155 κιλά, ήταν σύμμεικτα απορρίμματα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας