Μενού Ροή
Αυξάνουν διαρκώς τα μερίδια αγοράς τους στην Ευρώπη τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Google Logo ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ENERGYMAG.GR ΩΣ ΠΡΟΤΙΜΩΜΕΝΗ ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ GOOGLE

 Περισσότερα από ένα στα πέντε νέα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους ήταν ηλεκτρικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA), τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατέλαβαν μερίδιο αγοράς 21,7%, από το 15,8% που κατείχαν το 2025. Μάλιστα, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τα κινεζικά μοντέλα είναι σχεδόν ένα στα δέκα νέα αυτοκίνητα στην ΕΕ.

   Οι συνολικές ταξινομήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 5,3% και έφθασαν στα 7,55 εκατομμύρια, με τα ηλεκτρικά να φθάνουν περίπου τις 1,64 εκατομμύρια μονάδες. Μόνο τον Αύγουστο, ταξινομήθηκαν σχεδόν 196.500 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καταλαμβάνοντας μερίδιο αγοράς περίπου 28% της συνολικής αγοράς, από το 18% που κατείχαν πριν από έναν χρόνο. Η αύξηση του ποσοστού πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων οφείλεται σε έναν βαθμό στις αυξημένες τιμές των καυσίμων, αλλά και στην αύξηση των αυτονομιών, την εμπιστοσύνη και τις τιμολογιακές πολιτικές που εφαρμόζουν πολλές εταιρείες, προωθώντας την ηλεκτροκίνηση.

   Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξακολουθούν να δίνουν κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μία από αυτές είναι και η ελληνική, προσθέτοντας έναν βασικό λόγο στους Έλληνες καταναλωτές για να στραφούν προς την ηλεκτροκίνηση.

   Στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οικονομική αβεβαιότητα οδηγεί πολλούς αγοραστές να αναβάλλουν την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών καινούργιων αυτοκινήτων εξακολουθεί να επιλέγει κινητήρες εσωτερικής καύσης με κάποια υβριδική τεχνολογία.

   Ωστόσο, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων ωφελεί σε μεγάλο βαθμό τις κινεζικές μάρκες που εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά με ανταγωνιστικά μοντέλα. Τα στοιχεία της ACEA δείχνουν ότι οι πέντε κύριοι κινεζικοί όμιλοι κατασκευής αυτοκινήτων έφτασαν σε μερίδιο 9,6% των ταξινομήσεων στην ΕΕ από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, από το 6,2% που κατείχαν έναν χρόνο νωρίτερα. Η BYD αύξησε το μερίδιο αγοράς της από 0,9% σε 2,4%, η SAIC (MG) από 1,9% σε 2,2% και η Chery (Omoda, Jaecoo) από 0,5% σε 1,5%. Και όλα αυτά, παρά τους δασμούς της ΕΕ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα. Η Tesla, η μάρκα που συνδέεται με την ηλεκτροκίνηση, σημείωσε, επίσης, ανάκαμψη, με τις ταξινομήσεις του Αυγούστου να αυξάνονται κατά 53%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας