Μενού Ροή
Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»-2 δις για αγορά κατοικίας από 40-50άρηδες θερμαίνει την αγορά με ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών 15ετίας και άνω

Δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης κατοικιών, στην ουσία ένα νέο -έμμεσο- «Εξοικονομώ», εκτιμάται ότι θα φέρει το πρόγραμμα επιδοτούμενων δανείων για αγορά κατοικίας «Σπίτι μου 2», το οποίο αυτή τη φορά θα απευθύνεται σε 40άρηδες και 50άρηδες (25-39 ετών οι δικαιούχοι του πρώτου κύκλου) και θα έχει διπλάσιο προϋπολογισμό φθάνοντας στα 2 δις ευρώ.

Το πρόγραμμα, που προανήγγειλε χθες στη διακαναλική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφορά την επιδότηση σε ποσοστό 100% του επιτοκίου στεγαστικών δανείων για την απόκτηση κατοικίας υπό την προϋπόθεση ότι τα σπίτια θα είναι 15ετίας και άνω και με ανώτατο ύψος συμβολαίου τις 150.000 ευρώ.

Όπως έδειξε η πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος, «Σπίτι μου 1», όταν χορηγήθηκαν περισσότερα από 10.000 δάνεια συνολικού ύψους 1 δις ευρώ, οι περισσότεροι από εκείνους που το αξιοποίησαν προχώρησαν στην ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας που αγόρασαν.

Το ίδιο αναμένεται να γίνει και τώρα και μάλιστα σε μεγαλύτερη κλίμακα διότι αφ’ ενός, όπως προαναφέρθηκε, ο προϋπολογισμός είναι διπλάσιος κι αφ’ ετέρου διότι αυτή τη φορά το αγοραστικό ενδιαφέρον πρόκειται να κινηθεί σε μεγαλύτερα ακίνητα αφού στην ηλικιακή ομάδα των 40-50 ετών οι στεγαστικές ανάγκες είναι μεγαλύτερες αφού στην πλειονότητά τους πρόκειται για έγγαμους με παιδί/παιδιά.

Ακριβώς, μάλιστα, επειδή η οικονομική επιφάνεια ενός 40άρη-50άρη είναι κατά τεκμήριο μεγαλύτερη ενός νέου 25-39 ετών, εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα εξετάσουν με ευνοϊκό μάτι την προοπτική να χορηγήσουν σε εκείνος που θα ενταχθούν στο «Σπίτι μου 2» και κατασκευαστικά-καταναλωτικά δάνεια προκειμένου να αναβαθμίσουν τις κατοικίες.

Αυτό, άλλωστε, ήταν το βασικό θέμα που έθεσαν και όσοι εντάχθηκαν στο «Σπίτι μου 1»: τα σπίτια ήταν παλαιά, έχριζαν ανακαίνισης αλλά τα χρήματα του δανείου αρκούσαν μόνο για την αγορά – κι ίσως ούτε γι’ αυτή στο σύνολό της. Έτσι, πολλοί εκ των δικαιούχων «επιστράτευσαν» συγγενικά πρόσωπα για να λάβουν δάνειο από τις τράπεζες και να προχωρήσουν στις αναγκαίες εργασίες στο καινούργιο τους σπίτι, εργασίες οι οποίες είχαν στο επίκεντρο την ενεργειακή αναβάθμιση.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης η χρηματοδότηση των 2 δις ευρώ

Τα 2 δις ευρώ για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Σπίτι μου» πρόκειται να εξασφαλισθούν από την ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη τύπου, «η κυβέρνηση έχει πρόθεση να υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς, ύψους κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να ολοκληρώσουμε μια διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διευρύνουμε και την περίμετρο των ωφελούμενων. Να πάμε, παραδείγματος χάρη, και σε ζευγάρια που είναι από 40 έως 50 ετών, τα οποία είχαν αποκλειστεί από το προηγούμενο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», αλλά ήταν τα ζευγάρια τα οποία εν πολλοίς πλήρωσαν την οικονομική κρίση.

Δεν είμαι έτοιμος να εξαγγείλω κάτι οριστικό αυτή τη στιγμή γιατί απαιτείται μια διαπραγμάτευση για αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, όμως, ότι θα πετύχουμε το στόχο μας και θα μπορούμε να κάνουμε ένα νέο πολύ μεγαλύτερο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» με πολλούς περισσότερους ωφελούμενους.

Όταν η οικονομία ήταν στα τάρταρα και τα ακίνητα δεν είχαν καμία αξία, δεν μας απασχολούσε το θέμα της στέγης. Τώρα που η οικονομία αναπτύσσεται και τα ακίνητα αποκτούν μεγαλύτερη αξία, η άλλη όψη αυτής της θετικής εξέλιξης είναι ότι πρέπει να κάνουμε τέτοιες παρεμβάσεις για να διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι στο νοίκι», επισήμανε.

Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στο «Σπίτι μου 2» μένει φυσικά να αποσαφηνισθούν, βάση, πάντως, θα είναι όσα ίσχυαν στον πρώτο κύκλο, κατά τον οποίο δικαιούχοι ήταν άτομα 25-39 ετών, σύζυγοι ή που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον, δεν διέθεταν άλλο ακίνητο κατάλληλο για κατοικία τους και ικανοποιούσαν τα εξής εισοδηματικά κριτήρια (ανάλογα με τα όρια που καθορίζονται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης):

 

Τύπος δικαιούχου

Χαμηλότερο ετήσιο εισόδημα

Μέγιστο ετήσιο εισόδημα (2023)

Νέοι, άγαμοι

€10.000

€16.000

Ζευγάρια

€24.000
(+ €3.000 * αριθμός τέκνων)

Μονογονεϊκές οικογένειες

€27.000
(+ €3.000 * αριθμός τέκνων, πέραν του πρώτου)

Επιλέξιμα ήταν όσα ακίνητα:

  1. Θα χρησιμοποιηθούν ως κατοικία
  2. Έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς
  3. Έχουν μέγεθος έως 150 τ.μ.
  4. Έχουν παλαιότητα τουλάχιστον 15 έτη κατά τον χρόνο της αγοράς, όπως προκύπτει από την άδεια κατασκευής
  5. Βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής.

Τα δάνεια θα έπρεπε να πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

1.  Διάρκεια έως 30έτη

2.  Δάνεια βάσει των οποίων το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή τους αγοραστές, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, με κατανομή του ποσοστού κυριότητας μεταξύ τους ανάλογη με την οικονομική συμβολή καθενός στο χορηγούμενο δάνειο.

3.  Το δάνειο καλύπτει έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς.

4.  Το ακίνητο πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

5.  Κατά τη διάρκεια του δανείου απαγορεύεται και είναι αυτοδικαίως άκυρη οποιαδήποτε εμπράγματη σύμβαση που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή την επιβάρυνση του αποκτώμενου ακινήτου, πλην αυτής που απαιτείται για παροχή εξασφάλισης για το δάνειο, εκτός αν συναινούν η Δ.ΥΠ.Α. και το πιστωτικό ίδρυμα που χορηγεί το δάνειο.

6.  Οι συμβάσεις δανείου που καταρτίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου» δεν επιβαρύνονται με την εισφορά του ν. 128/1975.


Επισημαίνεται ότι ο πωλητής του ακινήτου απαγορεύεται να αποτελεί συγγενή (του αγοραστή ή του έτερου μέλους ζευγαριού), εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας, Α’ ή Β βαθμού, ή πρόσωπο που συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης με τον αγοραστή, ενδεικτικά:

  • παππούδες/γιαγιάδες σε σχέση με εγγόνια
  • αδέλφια σε σχέση μεταξύ τους
  • γονείς σε σχέση με τέκνα

Το μέγιστο ποσό δανείου καθορίστηκε στο 90% του ποσού του συμβολαίου αγοραπωλησίας, με πλαφόν τις 150.000 ευρώ.

Δεν επιτρέπεται προσωπική εγγύηση τρίτου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας