Μενού Ροή
«Εξοικονομώ-Επιχειρώ»: Με αργό ρυθμό οι αιτήσεις - Προς παράταση το πρόγραμμα

Με αργό ρυθμό κινούνται., σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» κάτι που, όπως φαίνεται, θα παίξει ρόλο σε μια μικρή καθυστέρηση στην υποβολή του αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τέταρτη δόση των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Να σημειωθεί ότι με βάση το πλάνο το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» το εν λόγω πρόγραμμα, μαζί με την Διπλή Ανάπλαση του Βοτανικού - Λ. Αλεξάνδρας αποτελούν τα δύο ορόσημα από τα συνολικά 20 που προβλέπει για την κατάθεση του επόμενου αιτήμας.  Όπως, χαρακτηριστικά, δήλωσε χθες, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για το νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, αναμένονται οι υπογραφές των συμβάσεων για τα έργα πρασίνου και τα έργα οδοποιίας της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας αλλά και η επίτευξη του στόχου των 9.700 αιτήσεων για τα προγράμματα του «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων.

«Περιμένουμε εντός του μήνα να ολοκληρωθούν τα ορόσημα, αλλά αναμένουμε να δούμε το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα υποβληθεί το τέταρτο αίτημα για τις επιχορηγήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί οριστικά στο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων δεν ξεπερνούν τις 5.000. Για αυτό τον λόγο εκτιμάται ότι θα δοθεί παράταση στην προθεσμία που λήγει σήμερα Τετάρτη 15 Μαΐου. Ακόμη, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και βελτιώσεις στα τεχνικά στοιχεία του προγράμματος, όπως για παράδειγμα η πρόβλεψη για απλή υπεύθυνη δήλωση αίτησης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, αντί για την κατάθεσή που καθυστερεί τις διαδικασίες.

Το πρόγραμμα

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Εξοικονομώ- Επιχειρώ συνολικού προϋπολογισμού 176,5 εκατ. ευρώ επιλέξιμες είναι επιχειρήσεις των κλάδων του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού. Για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες δεν ξεπερνούν τις 200 κλίνες.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (500.000 €) για τον κλάδο του Τουρισμού, διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000 €) για τον κλάδο του Εμπορίου και των λοιπών υπηρεσιών. Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, που αφορούν σε: ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (π.χ. θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης), εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας) αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών), αερισμού χώρων, ζεστού νερού χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία), κ.ά. Το ποσοστό ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να φτάσει έως και το 65%. Εξαρτάται από το είδος αυτών, καθώς και από το μέγεθος της επιχείρησης.

 Παράταση και στο «Αλλάζω Συσκευή για επιχειρήσεις»

Επίσης και το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για επιχειρήσεις» κατά πάσαν πιθανότητα βαίνει προς παράταση. Το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για τις επιχειρήσεις» είναι συνολικού ύψους 105,6 εκατ. ευρώ. Κάθε αίτηση χρηματοδότησης αφορά στην επιδότηση δαπάνης Εξοπλισμού, της δαπάνης αγοράς ενός νέου συστήματος θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (έως 100% του συνολικού προϋπολογισμού), της δαπάνης αγοράς ενός νέου συστήματος ηλιακής θέρμανσης (έως 50% του συνολικού προϋπολογισμού για υποστηρικτικό ηλιοθερμικό σύστημα αύξησης απόδοσης, π.χ. δοχείο αδράνειας – αποθήκευσης θερμότητας και έως 30% για εξοπλισμό ηλιακής θέρμανσης, π.χ. θερμοσίφωνας κλπ), της δαπάνης αγοράς έξυπνων συσκευών μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου – έως 20% του συνολικού προϋπολογισμού).

Σημειώνεται ότι στο  πρόγραμμα υπάρχει πρόβλεψη για κάλυψη των δαπανών που θα γίνουν για τις υπηρεσίες. Ειδικότερα, καλύπτονται με όρια το  25% του συνολικού προϋπολογισμού δαπάνες εκτέλεσης των αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης, παραμετροποίησης του νέου εξοπλισμού (αντλία θερμότητας, ηλιοθερμικό σύστημα, σύστημα ηλιακής θέρμανσης, έξυπνος μετρητής κ.λπ.) έκδοσης δύο ΠΕΑ, για την εγκατάσταση υλοποίησης της επένδυσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση με το όριο να είναι έως 400 € ανά ΠΕΑ στο πλαίσιο των δαπανών Υπηρεσιών (στην περίπτωση αυτή δεν γίνονται επιλέξιμες οι υπηρεσίες διενέργειας ενεργειακών ελέγχων).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας