Μενού Ροή
«Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»: Στο “κόκκινο” η αγορά λόγω καθυστέρησης εκκαθάρισης των vouchers

Με το κόστος χρήματος στο “θεό” μετά και την τελευταία αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, και τις συνθήκες ρευστότητας στην αγορά, ειδικά στις ΜμΕ, να είναι ασφυκτικές, η καθυστέρηση των καταβολών από το ΥΠΕΝ για τα, ήδη, κατατεθειμένα vouchers, για αγορές, σε αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών για το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή” οδηγεί σε αδιέξοδο πολλές επιχειρήσεις, ειδικά μικρές και μεσαίες.

Όπως τονίζεται με έμφαση στο energymag.gr από παράγοντες του κλάδου το όλο πρόγραμμα “τρέχει με ξένα κόλλυβα” τονίζοντας ότι έχουν ήδη δώσει συσκευές πολλών χιλιάδων ευρώ, χωρίς να έχουν λάβει τα χρήματα από το υπουργείο. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ένα άνοιγμα π.χ. 150.000 ευρώ, για μια μικρομεσαία επιχείρηση με σημαντική παρουσία σε αγορές, αποτελεί “βρόχο” όταν, δε, από τον Ιούλιο του 2022, το κόστος του χρήματος έχει ανέβει συνολικά κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες. Με δεδομένο, μάλιστα, το επιτοκιακό περιθώριο (spread) που βάζουν οι τράπεζες, το τελικό επιτόκιο δανεισμού των μεγάλων ανέρχεται σήμερα σε επίπεδα από 5,50% μέχρι 7%, από 3% τον περασμένο Ιούλιο, ενώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φτάνει το 8% - 8,50%.

Οι εκκαθαρίσεις και οι τζίροι

Οι ίδιοι παράγοντες στέλνουν “σήμα” για επιτάχυνση των πληρωμών καθώς με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία η τελευταία εκκαθάριση έγινε για τις αγορές που έχουν γίνει μέχρι τις 14 Απριλίου.

Προφανώς στις μικρές αλυσίδες τα “απόνερα” είναι πιο μεγάλα, καθώς άλλωστε και η διαπραγματευτική τους δύναμη είναι και πιο περιορισμένη για πιο γρήγορες καταβολές αλλά και σε σχέση με το κόστος χρήματος. Βέβαια, οι ίδιοι παράγοντες σπεύδουν να τονίσουν τη σημασία του προγράμματος για την τόνωση των τζίρων, σε μια δύσκολη περίοδο, αν και ειδικά, λόγω των φυσικών καταστροφών, αναμένεται μεγάλη άνοδος πωλήσεων σε περιοχές, όπως η Θεσσαλία. Υπενθυμίζεται, δε, ότι για την “θωράκιση” των καταναλωτών, μπήκε πλαφόν στα περιθώρια κέρδους για τις συσκευές που διακινούνται μέσω του προγράμματος, που αφορά,, στην αντικατάσταση 1,5 εκατ. συσκευών για περισσότερους από 600.000 δικαιούχους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της GFK, τα κλιματιστικά στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου της φετινής χρονιάς, αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 86,4% από τα 132.316 τεμάχια πέρυσι στα 246.620 τεμάχια φέτος. Ως προς το τζίρο που συγκέντρωσαν οι επιχειρήσεις από τη διάθεση των κλιματιστικών στο πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε κατά 140,8% από τα 75 εκατομμύρια στα 180,7 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία vouchers του προγράμματος τόνωσαν κάπως την αγορά και τον Σεπτέμβριο, ένας μήνας με "χαμηλές πτήσεις" λόγω της κυριαρχίας των δαπανών για σχολικά.

Να σημειωθεί ότι, προς ώρας, το πρόγραμμα λήγει στις 10 Οκτωβρίου ενώ η δυνατότητα παράδοσης των παλαιών συσκευών στα καταστήματα που έχει γίνει η αγορά είναι μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

Επιπλέον 68.122 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα

Υπενθυμίζεται, ότι με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ από τις 15/7, επιπλέον 68.122 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μετά από αυτή την προσθήκη, οι συνολικοί δικαιούχοι του προγράμματος διαμορφώνονται σε 653.772.

Οι νέοι δικαιούχοι, που προέρχονται από την υπάρχουσα λίστα των επιλαχόντων, ενημερώνονται για την ένταξή τους, με την αποστολή προσωπικού μηνύματος στο κινητό τους τηλέφωνο.

Από το “Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή”, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα αντικατάστασης παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών (κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες), με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες, καλύπτεται μέχρι στιγμής το 74% των νοικοκυριών, που έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Οι νέοι δικαιούχοι έχουν ένα ορισμένο διάστημα να ασκήσουν το δικαίωμα επιδότησης. Εφόσον δεν το κάνουν το voucher «επιστρέφει» στον κουμπαρά για να «βρει» νέο δικαιούχο.

Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου και αφορά την αγορά κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη.

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη. Ειδικότερα, για τους σκοπούς του Προγράμματος επιτρέπεται η επιχορήγηση:

  • κλιματιστικού (κατηγορία 1) προς αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικού,
  • ψυγείου (κατηγορία 2) προς αντικατάσταση παλαιού ψυγείου
  • καταψύκτη (κατηγορία 3) προς αντικατάσταση παλαιού καταψύκτη

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του προγράμματος (17/9/23) έχουν εκδοθεί συνολικά 931.969 επιταγές για αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών. Η μερίδα του λέοντος αφορά στα κλιματιστικά, καθώς έχουν εκδοθεί 484.528 vouchers. Ακολουθούν τα ψυγεία με τον αριθμό των επιταγών να φτάνει στις 352.656 και οι καταψύκτες που έχουν και τη μικρότερη ζήτηση, καθώς ο αριθμός των επιταγών που έχουν εκδοθεί ανέρχεται σε 94.785.

Από το σύνολο των επιταγών παραμένουν διαθέσιμες προς χρήση 323.857. Από αυτές οι 175.058 αφορούν σε κλιματιστικά, οι 103.622 σε ψυγεία και οι 45.177 σε καταψύκτες. Από τους εμπόρους έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί 608.112 επιταγές. Για κλιματιστικά ο αριθμός των επιταγών που έχουν εξαργυρωθεί ή δεσμευτεί ανέρχεται σε 309.470, για ψυγεία 249.034 και για καταψύκτες 49.608.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας