Μενού Ροή
xrimatistirio
Το ρεκόρ 5,5 ετών του Χ.Α., τα ιστορικά υψηλά της ΓΕΚ Τέρνα και η ώρα της Metlen

Μολονότι σήμερα πιθανότατα να εκδηλωθούν ρευστοποιήσεις και διορθωτικές κινήσεις, καθώς έρχονται ημέρες Πάσχα με αρκετές αργίες και εύλογα οι επενδυτές ίσως θελήσουν να κλείσουν θέσεις και να μην είναι εκτεθειμένοι, χθες η αγορά έκανε ένα μνημειώδες ράλι, με τις ενεργειακές και τις τραπεζικές μετοχές να πρωταγωνιστούν.

Με φόντο τη συμφωνία για εκεχειρία, η οποία όμως παραμένει επισφαλής, με εκατέρωθεν παραβιάσεις, κυρίως από την πλευρά του Ισραήλ, σύσσωμες οι αγορές έκαναν ράλι ανακούφισης. Η γνωστοποίηση της συμφωνίας λειτούργησε ανακουφιστικά για όλο το επενδυτικό σύστημα, επηρεάζοντας αγορές μετοχών, ομολόγων και commodities.

Οι τιμές πετρελαίου μονομιάς κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια αποκλιμάκωση της τελευταίας 6ετίας, ενδεικτικό της «δίψας» της παγκόσμιας αγοράς για εξομάλυνση των δρόμων του μαύρου χρυσού, ενώ τα χρηματιστήρια απανταχού έκαναν ράλι. Το αν θα αποδειχτεί ανθεκτική αυτή η ανακωχή μένει να αποδειχτεί στο εγγύς μέλλον, όμως η αντίδραση των αγορών χθες, λέει πολλά.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έκανε χθες τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων πεντέμισι ετών, ενώ εξάλειψε εντελώς τις απώλειες του πολέμου, κλείνοντας σε επίπεδα που είχε πριν την έναρξή του.

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.285,92 μονάδες με ράλι +6,58% ξεπερνώντας τις 2.277,60 μονάδες που ήταν το τελευταίο κλείσιμο (27 Φεβρουαρίου 2026) πριν την έναρξη του πολέμου. Πρόκειται για μια εξέλιξη που μαρτυρά το ισχυρό momentum που υπάρχει στην ελληνική αγορά και την ελληνική οικονομία, που βρίσκεται σε διαφορετικό timing συγκριτικά με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Μάλιστα, η χθεσινή άνοδος ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων πεντέμισι ετών για το Χ.Α., καθώς μεγαλύτερη είχε να γίνει από τη χρονιά του Covid-19 και την 9 Νοεμβρίου 2020, όταν είχε ξεσπάσει σε ποσοστό +11,46%. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 έκλεισε με ράλι +7,03%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκανε πάρτι με άνοδο 10,71% στις 2.650,62 μονάδες που επίσης ήταν το υψηλό ημέρας.

Μεγάλοι τζίροι

Η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 526,43 εκατ. ευρώ, με τα 324,8 εκατ. στις τράπεζες, με την Alpha Bank να κυριαρχεί με 110,3 εκατ. ευρώ, ήτοι κάτι λιγότερο από το 1/5 του συνόλου, η Πειραιώς έκανε 90,4 εκατ. ευρώ, η Eurobank 63,1 εκατ. ευρώ, η Εθνική 46,9 εκατ. και η Metlen 33,9 εκατ. ευρώ.

Μεγάλες συναλλαγές έκαναν και οι ενεργειακές, με τη Metlen να διακινεί 34 εκατ. ευρώ, τη ΓΕΚ Τέρνα να κάνει 17,15 εκατ. ευρώ, τη ΔΕΗ 15,77 εκατ., τη Motor Oil 13,76 εκατ. ευρώ, τη HelleniQ Energy 7,88 εκατ., Cenergy Holdings 5,93 εκατ., Τιτάν 5,76 εκατ., Aktor 3,25, Viohalco 1,84 και ElvalHalcor 1,68 εκατ. ευρώ.

Αποδόσεις

Πλην των τραπεζών που εύλογα κυριάρχησαν, στον ευρύτερο Large Cap ράλι +11,94% έκανε η ElvalHalcor που είχε πιεστεί πολύ λόγω της αλλαγής του σκηνικού στο ενεργειακό κόστος, ράλι +8,94% έκανε η Metlen που σήμερα ανακοινώνει μεγέθη 2025 και όλη η αγορά αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον, άνω του 7% έκλεισε η Viohalco, άνω του 6% ενισχύθηκαν οι ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάν, ενώ σημαντική άνοδο είχαν οι Cenergy Holdings, ΔΕΗ και Aktor.

Στον αντίποδα, με απώλειες 2% έκλεισε η HelleniQ Energy,  ενώ πτώση 0,36% είχε και η Motor Oil. Η ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου, μειώνει εύλογα τα περιθώρια διύλισης και εξ αντανακλάσεως οι δύο τίτλοι υποχώρησαν. Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, ενώ οι μετοχές είχαν ξεχωρίσει θετικά και μετά την έναρξη του πολέμου.

Ο τίτλος της HelleniQ Energy είναι στο +10,10% μετά την έναρξη του πολέμου ενώ η Motor Oil είναι στο +6,05% παραμένοντας μόλις 1 ευρώ κάτω από τα ιστορικά υψηλά της.  

Metlen

Σήμερα λοιπόν ανακοινώνει επιδόσεις χρήσης 2025 ο όμιλος Metlen Energy & Metals, τα οποία αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις με τη μικρή αναβολή δημοσίευσης, που είχε φέρει ανησυχία και ρευστοποιήσεις. Ο γερμανικός οίκος Berenberg σε έκθεσή του προ λίγων ημερών σημείωσε πως αναμένει έσοδα 7,36 δισ. ευρώ, EBITDA 747 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 336 εκατ. ευρώ, κέρδη ανά μετοχή 2,18 ευρώ και καθαρό δανεισμό 2,93 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης του.

Για το 2026, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για κύκλο εργασιών 7,924 δισ. ευρώ, EBITDA 1,142 δισ. ευρώ, κέρδη ανά μετοχή 4,21 ευρώ και καθαρά κέρδη 601 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 834 εκατ. ευρώ το 2027 και στο 1,152 δισ. ευρώ το 2028. H τιμή – στόχος από το γερμανικό οίκο οριοθετείται στα 61 ευρώ από 59 προηγουμένως.

ΓΕΚ Τέρνα

Η ΓΕΚ Τέρνα έχει αξιοσημείωτη πορεία το 2026, καθώς μετά το μεγάλο ράλι άνω του 45% του πρώτου διμήνου φέτος, διόρθωσε κόσμια κατά τη διάρκεια του Μαρτίου με αφορμή το ξέσπασμα του πολέμου, όμως το τελευταίο πενθήμερο έχει ανοδικό σερί με συνολικά κέρδη 17,94%. Χθες, έκλεισε στο +6,96% πιάνοντας τα 38,40 ευρώ, που είναι νέα ιστορικά υψηλά. Στα 3,97 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση, άφησε πίσω ομίλους όπως Τρ. Κύπρου, Τιτάν, Viohalco, ΔΑΑ, Jumbo και HelleniQ Energy. Στο +51,06% φέτος και την πρώτη θέση σε όλο το Χ.Α.

Mid Cap

Στον Mid Cap χθες ξεχώρισε στον ενεργειακό κλάδο η ΑVAX με άνοδο 6,21%, η Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 5,60% και ο ΑΔΜΗΕ +3,50%. Στις ακόμη μικρότερες αποτιμήσεις, η Ελινόιλ έκλεισε με άνοδο +3,7%, η Revoil +2,54% και η Mevaco +3,34%.

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας