Η νέα μεταβολή στο διεθνές γεωοικονομικό τοπίο και η αλλαγή δεδομένων για το επενδυτικό ρίσκο απανταχού λόγω της εκεχειρίας που συμφώνησαν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη Αμερική και Κίνα για τους δασμούς, έφερε σημαντικά νέα πονταρίσματα στα διεθνή χρηματιστήρια με αιχμή τη Wall Street, ενώ νέα ισχυρή άνοδος καταγράφηκε και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Οι δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη δεσμεύτηκαν να μειώσουν προσωρινά τους τιμωρητικούς δασμούς με σκοπό την αποκλιμάκωση της εμπορικής έντασης. Οι ΗΠΑ μειώνουν τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα από 145% σε 30%, ενώ η Κίνα κατεβάζει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα από 125% σε 10%. Η συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από υψηλού επιπέδου συνάντηση στη Γενεύη και συνοδεύτηκε από κοινή δήλωση, συντονισμένα μηνύματα και τη σύσταση μηχανισμού διαβούλευσης για τη διατήρηση της δυναμικής.
Εντός αυτών των διαδικασιών, αλλάζει και το προφίλ ρίσκου για τα χρηματιστήρια και τις υπόλοιπες επενδύσεις, κάτι που ώθησε σε σημαντική άνοδο χθες τα χρηματιστήρια της Ευρώπης αλλά και σε πολύ μεγάλο ράλι τους τρεις δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να «πανηγυρίζουν» τα νέα δεδομένα.
Ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 1.160 μονάδες ή ποσοστό +2,81% κλείνοντας στις 42.410,10 μονάδες, ο βαρύς S&P 500 σημείωσε «άλμα» 3,26% στις 5.844,19 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε ισχυρότατο ράλι +4,35%, κλείνοντας στις 18.708,34 μονάδες.
Με οδηγό τις ενεργειακές στο Χ.Α.
Μέσα σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο με συνοπτικές διαδικασίες κάλυψε όλες τις απώλειες που είχε στις αρχές Απριλίου λόγω του πρώτου σοκ των δασμών και πλέον αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά 15ετίας, με το Γενικό Δείκτη να βρίσκεται σε απόσταση βολής και από τις 1.800 μονάδες. Την περασμένη Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε πάνω από τις 1.750 μονάδες για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2010, ενώ χθες έκλεισε στις 1.774,96 μονάδες με άνοδο 1,40%, έχοντας μάλιστα υψηλό ημέρας στις 1.780,76 μονάδες (+1,73%).
Πλέον, ο Γ.Δ. καταγράφει άνοδο 20,77% το 2025, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 23,43%, o Mid Cap σημειώνει κέρδη 13,65%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει με άνοδο 33,35%. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το διήμερο Παρασκευής και Δευτέρας, ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ράλι +7,36%.
Από τα πρόσφατα χαμηλά της 7ης Απριλίου, όταν κορυφώθηκε η ανησυχία για τους δασμούς, πλέον ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά +20,02%, ο FTSE 25 κερδίζει 21,72%, o Mid Cap είναι στο +15,28%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει αντίδραση +28,91%.
Ενέργεια, υποδομές και βιομηχανία
Μολονότι οι τράπεζες ηγούνται στις αποδόσεις των ημερών, οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, των υποδομών και της βιομηχανίας έχουν δώσει σχεδόν εξίσου μεγάλες «κούρσες», καθώς από τα χαμηλά του Απριλίου, κερδίζουν έως και +24%. Πιο αναλυτικά:
Η ElvalHalcor που είχε πληγεί τα μέγιστα λόγω των δασμών, χθες ξέσπασε ανοδικά με ράλι +6,97%, ενώ από τα χαμηλά των 1,7360 ευρώ που είχε κλείσει στις 7 Απριλίου, καταγράφει ράλι αποκατάστασης σε ποσοστό +23,85%.
H Cenergy Holdings, που αποτελεί τον ενεργειακό βραχίονα του ομίλου Viohalco, έκλεισε χθες με άνοδο 2,79% φτάνοντας στα 9,22 ευρώ, ενώ από τα 7,82 ευρώ που είχε κλείσει στις 7 Απριλίου ενισχύεται κατά 17,90%. Μάλιστα, αν ληφθούν υπόψη τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά εκείνης της ημέρας που ήταν στα 7,52 ευρώ, τότε η άνοδος ξεπερνά το +20%.
Η μετοχή της μητρικής Viohalco χθες έκλεισε με άνοδο 1,79%, ενώ από τις 7 Απριλίου καταγράφει άνοδο αποκατάστασης σε ποσοστό 18,50%.
Η Motor Oil που έχει υποφέρει σημαντικά όλους τους τελευταίους μήνες, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο του 2024, χθες ενισχύθηκε κατά 2,36% φτάνοντας στα 22,52 ευρώ, ενώ από τα 19,08 ευρώ που έκλεισε στις 7 Απριλίου, ενισχύεται κατά 18,03%. Μάλιστα, από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά εκείνης της ημέρας που ήταν στα 18,26 ευρώ και αποτελούν χαμηλό δυόμισι και πλέον ετών, καταγράφει άνοδο +23,32%. Επίδοση πολύ σημαντική για το άκρως συντηρητικό και βαρύ προφίλ αυτής της μετοχής.
Η μετοχή της Helleniq Energy χθες αντέδρασε με άνοδο 2,01% κλείνοντας στα 7,87 ευρώ, ενώ από τις 7 Απριλίου ενισχύεται κατά 15,14%.
Η μετοχή της ΔΕΗ χθες αντέδρασε με άνοδο +1,97% με κλείσιμο στα 13,95 ευρώ, έχοντας άνοδο από τις 7 Απριλίου που είχε κλείσει στα 11,75 ευρώ σε ποσοστό +18,72%, που σημαίνει ότι κερδίζει πάνω από δύο ευρώ ανά μετοχή.
H μετοχή της Metlen χθες ενισχύθηκε κατά 1,59% στα 41,14 ευρώ, ενώ από το κλείσιμο της Δευτέρας 7 Απριλίου και τα 36,40 ευρώ, καταγράφει αντίδραση +15,77%. Μάλιστα, αν ληφθεί υπόψη το ενδοσυνεδριακό χαμηλό εκείνης της ημέρας που ήταν στα 36,40 ευρώ, τότε η άνοδος φτάνει στο +18,37%.
Η μετοχή της Aktor Group χθες έκλεισε στα 5,31 ευρώ με άνοδο 1,14%, ενώ από τις 7 Απριλίου ενισχύεται κατά +24,07%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αντίδραση στον κλάδο.
Η ΓΕΚ Τέρνα χθες έκλεισε με άνοδο 0,32% στα 18,95 ευρώ απέχοντας πλέον κάτι περισσότερο από 1 ευρώ από τα υψηλά 25 ετών και τα 19,98 ευρώ που βρέθηκε στις 28 Μαρτίου 2025. Από τα 17,03 ευρώ που έκλεισε στις 7 Απριλίου ενισχύεται σε ποσοστό +11,27%.
Η Ελλάκτωρ χθες αποτέλεσε μια από τις παραφωνίες της αγοράς, υποχωρώντας κατά 1,56% με κλείσιμο στα 1,26 ευρώ, ενώ από τις 7 Απριλίου ενισχύεται μόλις κατά 4,30%. Έχει πέντε συνεδριάσεις να δει θετικό κλείσιμο.
Στο χώρο του Mid Cap, η μετοχή της AVAX χθες έκλεισε με άνοδο 2,31% στα 2,04 ευρώ, ενώ από τα 1,72 ευρώ που είχε κλείσει στις 7 Απριλίου, καταγράφει άνοδο 18,60%.
Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ συμπλήρωσε χθες την τρίτη σερί ήπια διορθωτική συνεδρίαση χάνοντας 0,34% στα 2,95 ευρώ, ενώ από τις 7 Απριλίου σημειώνει άνοδο 11,95 ευρώ.
Η Revoil χθες έκλεισε στο +0,62% πιάνοντας τα 1,63 ευρώ, ενώ από τα 1,43 ευρώ που είχε κλείσει στις 7 Απριλίου, ενισχύεται σε ποσοστό 14,34%.
Η Ελινόιλ χθες έκλεισε με άνοδο 1,40% στα 2,18 ευρώ, ενώ από τις αρχές Απριλίου έχει αντίδραση 11,22%.