Μενού Ροή
EVAGGELOS MYTILINEOS
"Ξαφνικός έρωτας" της Mytilineos με την Ιταλία και στο βάθος ενεργειακή εξαγορά

Αποστολή Μιλάνο,

«Όταν με ρωτάνε γιατί επιλέξαμε το Μιλάνο, ως βάση για τις δραστηριότητες της εταιρείας στην κεντρική Ευρώπη, η απάντηση είναι απλή: Γιατί αγαπάμε την Ιταλία». Με αυτή την αποστομωτική απάντηση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos εξήγησε την επενδυτική απόφαση της εταιρείας του να επενδύσει στην γειτονική χώρα με πάνω από 180 ενεργειακά έργα, κυρίως φωτοβολταϊκά και έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Μάλιστα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «energymag», στα ευρύτερα σχέδια του ομίλου είναι και η διεύρυνση της παρουσίας της μέσω εξαγοράς εταιρείας προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ίδιος ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης της παρουσίας της εταιρείας του στην Ιταλία, μίλησε για τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ευρώπης σε σχέση με άλλες οικονομικές δυνάμεις όπως η Ιταλία, χαρακτήρισε την αποθήκευση ενέργειας «ιερό δισκοπότηρο» και την ανάπτυξη δικτύων το «game changer» της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς το επόμενο διάστημα.

Ειδικά για την Ιταλία σημείωσε ότι «η δομημένη αγορά της Ιταλίας και το ρυθμιστικό τοπίο υψηλών προδιαγραφών παρέχουν ένα ιδανικό περιβάλλον για εταιρείες όπως η δική μας να ευδοκιμήσουν, προς όφελος και της κοινωνίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουμε συνεργαστεί στενά με πελάτες και συνεργάτες, για να διαμορφώσουμε ενεργά το ενεργειακό τοπίο της Ιταλίας».

Στάθηκε στην ανάγκη η ενεργειακή μετάβαση να μην γίνει σε βάρος των πολιτών, διαφορετικά ,όπως είπε, η κρίση θα μεταφερθεί από την οικονομία στην κοινωνία, ακόμη και σε μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι έχουμε ήδη δει, ενώ αναφερόμενος στον ρόλο της Ευρώπης στην ενεργειακή μετάβαση, τόνισε ότι έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι, «αλλά υπάρχει έλλειψη οικονομικής υποστήριξης για καθαρές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας».

Η παρουσία στην Ιταλία

Ο όμιλος Mytilineos διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο 3,6 GW στην Ιταλία σε συνολικά 180 έργα, σε διάφορα στάδια υλοποίησης, που εκτείνονται σε ολόκληρη την επικράτεια, από τη Βενετία έως τη Σικελία. Συγκεκριμένα, τα 2,4 GW αφορούν φωτοβολταϊκές μονάδες, τα 873 MW έργα αποθήκευσης, 310 MW εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας σε Σαρδηνία, Basilicata και Molise και 35 MW τα οποία αφορούν σε πράσινο υδρογόνο.

Η Mytilineos αναπτύσσει μια μονάδα παραγωγής υδρογόνου 500 τόνων/έτος χρησιμοποιώντας ενέργεια από φωτοβολταϊκό σταθμό 20 MW που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2026. Σύμφωνα με την πορεία των έργων, σήμερα 436 MW είναι έτοιμα προς χρήση και 146 MW βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής: θα είναι λειτουργικά μέχρι το τέλος του έτους.

Η Mytilineos απασχολεί άμεσα 120 εργαζομένους στην Ιταλία και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 250 άτομα μέχρι το τέλος του 2024, για να φτάσει στους 400 έως το 2026. Στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην επίβλεψη των προγραμματισμένων έργων, εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περισσότεροι από δύο χιλιάδες άμεσοι και έμμεσοι εργαζόμενοι κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας