Μενού Ροή
Αλ. Εξάρχου: Αυτή είναι η νέα εποχή του ομίλου Aktor - Αυτόνομη εισαγωγή θυγατρικών στο ΧΑ, η Ρουμανία και τα έργα που παραδίδονται στον μισό χρόνο

Στην πρώτη θέση του κατασκευαστικού κλάδου της χώρας στοχεύει ο όμιλος Aktor Group, έχοντας ήδη ολοκληρώσει ορισμένα λίαν απαιτητικά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό, διατηρώντας παράλληλα ανεκτέλεστο 4,8 δισ. ευρώ, ενώ σε ορίζοντα πενταετίας, ο στόχος είναι ο όμιλος να είναι κορυφαίος όχι μόνο στις κατασκευές, αλλά η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας ευρύτερα.

Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αλέξανδρος Εξάρχου, σημειώνοντας παράλληλα ότι σταδιακά ωριμάζουν όλες οι επενδύσεις και στους άλλους τομείς (παραχωρήσεις, ενέργεια, real estate και facility management), ενώ στο τελικό του στάδιο βρίσκεται ο εταιρικός μετασχηματισμός, που θα προσδώσει νέα δυναμική με διακριτές παραμέτρους.

Αναφορικά με τις κατασκευές, ο κ. Εξάρχου επισήμανε πως ο όμιλος «τρέχει» τα έργα, αλλάζοντας την κουλτούρα και το προφίλ που υπήρχε έως τώρα, φέρνοντας ως παράδειγμα το μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και την κατασκευή της Πατρών – Πύργου στο ήμισυ του αρχικού προσδιορισμένου χρόνου.

Τόνισε πως ο φετινός στόχος για την Aktor είναι για κύκλο εργασιών 1,48 δισ. ευρώ και EBITDA στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ επανατοποθετείται δυναμικά στην κορυφή του κατασκευαστικού κλάδου, απαντώντας στην αμφισβήτηση που είχε αρχικώς εκφραστεί, θυμίζοντας ότι πλέον ο όμιλος είναι πέντε φορές το μέγεθος της Intrakat την οποία εξαγόρασε προ περίπου τριών ετών.

Οργανωτική αναδιάρθρωση

Για την οργανωτική αναδιάρθρωση με την απόσχιση και την οριοθέτηση πέντε διακριτών κλάδων, τόνισε ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 3ου τριμήνου 2025. Θα δημιουργηθούν πέντε θυγατρικές, οι οποίες θα στεγαστούν κάτω από την κεντρική ομπρέλα της εταιρείας holding, κάτι που θα γίνει έως τις 30 Οκτωβρίου 2025. Ο λόγος για τους κλάδους κατασκευών, παραχωρήσεων, ενέργειας, real estate και facility management.

Βασικός στρατηγικός στόχος της διοίκησης είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ομίλου στις οικονομικές διακυμάνσεις, ώστε να καταστεί ελκυστικός σε συντηρητικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο θεσμικών επενδυτών, ακόμα και συνταξιοδοτικών ταμείων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο κ. Εξάρχου προσδιόρισε πενταετές χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη των παράπλευρων δραστηριοτήτων, που θα ενισχύσουν τα EBITDA και τη συνολική δυναμική όταν επιβραδυνθεί ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα.

Χρηματοδότηση και Εξωστρέφεια

Αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης και τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων – ειδικά υπό το φως της επικείμενης εξαγοράς της ΕΧΑΕ – ο κ. Εξάρχου δεν απέκλεισε την αυτόνομη εισαγωγή θυγατρικών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τη χρήση νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων, καθώς και τη συμμετοχή στρατηγικών εταίρων.

Η Ρουμανία αποτελεί επίσης στρατηγική αγορά για τον όμιλο, καθώς αναμένεται σημαντική αύξηση του ανεκτέλεστου έργου. Οι αλλαγές στη ρουμανική κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα επιταχύνουν τις αναθέσεις έργων, ενώ προωθείται και η αξιοποίηση ΣΔΙΤ, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω χαμηλών επιδόσεων στην απορρόφηση κονδυλίων.

Επενδυτικό Πρόγραμμα και Ψηφιακή Μετάβαση

Ο όμιλος Aktor προχωρά δυναμικά στην υλοποίηση του πενταετούς επενδυτικού σχεδίου, ύψους 5 δισ. ευρώ, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το 30% αυτού έως το καλοκαίρι του 2025. Η διοίκηση προετοιμάζει ταυτόχρονα μια συνολική αναμόρφωση του επιχειρησιακού μοντέλου με έμφαση στην τεχνολογία και τη λειτουργική αποδοτικότητα.

Ο Οικονομικός Διευθυντής του ομίλου Κώστας Αδαμόπουλος, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί επενδυτικό σκέλος 1,5 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου το 30% του συνολικού επενδυτικού προγράμματος, ενώ προβλέπονται πρόσθετες επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ έως το 2030.

Δραστηριότητα σε ΑΠΕ και Facilities Management

Ο όμιλος επενδύει στην πράσινη ενέργεια, με συνολικό χαρτοφυλάκιο 1,3GW ΑΠΕ υπό ανάπτυξη και 280MW σε λειτουργία. Εξετάζονται επίσης νέες εξαγορές συνολικής ισχύος 390MW. Το ενεργειακό μείγμα είναι 60% αιολικά και 40% φωτοβολταϊκά. Ο κ. Εξάρχου υποστήριξε ότι οι πολύωρες μπαταρίες είναι πιο κατάλληλες για την εξομάλυνση της αγοράς, σε αντίθεση με τις μικρότερης διάρκειας, οι οποίες ενδέχεται να επιβαρύνουν τη χονδρεμπορική τιμολόγηση.

Στον τομέα της διαχείρισης εγκαταστάσεων, δημιουργείται νέα ενιαία μονάδα που θα παρέχει τεχνική υποστήριξη, υπηρεσίες ασφαλείας, καθαριότητας και σίτισης, καλύπτοντας τόσο εσωτερικές ανάγκες του ομίλου όσο και τρίτους πελάτες.

To νέο επιχειρησιακό μοντέλο και ο τεχνολογικός μετασχηματισμός

Ο κ. Εξάρχου υπογράμμισε ότι στρατηγική προτεραιότητα είναι η ενίσχυση των νέων θυγατρικών, ώστε να φτάσουν στη μέγιστη δυναμική τους εντός της επόμενης πενταετίας – περίοδος που θεωρείται η κορύφωση της εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητας. Παράλληλα, υλοποιείται οργανωτική αναδιάρθρωση με στόχο τη δημιουργία ψηφιακά ελεγχόμενου μοντέλου λειτουργίας, με βασικά εργαλεία τα SAP και σύγχρονα λογισμικά διαχείρισης χρονοδιαγραμμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η Aktor προχωρά σε εκτεταμένη ψηφιακή μετάβαση με στόχο την ολοκλήρωση έως το δεύτερο εξάμηνο του 2026. Η υιοθέτηση των SAP S/4HANA και Oracle Primavera θα μετατρέψει τον όμιλο σε μία ενιαία, αυτοματοποιημένη και διαφανή επιχειρησιακή δομή. Το SAP S/4HANA θα επιτρέψει την ενοποίηση των διαδικασιών, τον έλεγχο των ταμειακών ροών και την τυποποίηση λειτουργιών σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, από τις κατασκευές μέχρι τα έργα ΑΠΕ και τα ακίνητα.

Το Oracle Primavera θα παρέχει εξειδικευμένα εργαλεία διαχείρισης έργων, προσφέροντας έλεγχο σε επίπεδο χρονοδιαγραμμάτων, κόστους και φυσικής προόδου. Η ενσωμάτωση τεχνικών KPIs και η σύνδεση με ERP συστήματα αναβαθμίζουν τη διοικητική εποπτεία, ενώ το νέο σύστημα αναφορών υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Παράλληλα, προκειμένου να διασφαλίσει υγιή δραστηριότητα στο εξωτερικό, ο όμιλος αναπτύσσει προηγμένα συστήματα λειτουργίας και ελέγχου, σε συνεργασία με έμπειρους συμβούλους όπως η Bain και η Deloitte. Το νέο οργανόγραμμα του ομίλου θα ενεργοποιηθεί από την 1η Οκτωβρίου, ενώ τα συστήματα SAP και Primavera, θα είναι έτοιμα σε μία διετία.

Όπως εξήγησε ο κ. Εξάρχου, στόχος αυτής της αναδιάρθρωσης είναι ο όμιλος να έχει και εξ αποστάσεως την αίσθηση των ταμειακών διαθεσίμων, ώστε να γίνεται η βέλτιστη διαχείριση. «Μόλις ολοκληρωθεί ο εταιρικός μετασχηματισμός και τεθούν σε λειτουργία τα συστήματα, τότε θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε επαρκώς τα έργα στο εξωτερικό χωρίς να ξεφύγουμε οικονομικά, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν», επισήμανε.

Σταθερή μερισματική πολιτική από το 2026

Αναφερόμενος στη μερισματική πολιτική, ο επικεφαλής της Aktor τόνισε ότι προς το παρόν, δεν αποτελεί προτεραιότητα, καθώς ο όμιλος εστιάζει στην αναπτυξιακή του δυναμική. Από το 2026, όμως, σχεδιάζεται καθιέρωση σταθερής και επαναλαμβανόμενης στρατηγικής διανομής μερισμάτων, με στόχο τη θεσμοθέτηση προβλέψιμων αποδόσεων για τους μετόχους, βασισμένων σε σταθερές ταμειακές ροές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας