Μενού Ροή
Πράσινο φως στη Rio Tinto για το ορυχείο λιθίου στη Σερβία

Η Σερβία μπορεί σύντομα να επιτρέψει στη Rio Tinto Plc να συνεχίσει τις προετοιμασίες για το άνοιγμα του ορυχείου λιθίου στο έδαφός της, αφού το κυβερνών κόμμα του προέδρου Aleksandar Vucic εδραίωσε την εξουσία στις πρόσφατες εκλογές, ανέφεραν οι Financial Times.

Το έργο λιθίου ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μπήκε στο συρτάρι στις αρχές του 2022 εν μέσω διαμαρτυριών από περιβαλλοντικές ομάδες, καθώς οι αρχές προσπαθούσαν να εκτονώσουν τη δημόσια κατακραυγή για πιθανή βλάβη από την εξορυκτική δραστηριότητα της Rio Tinto. Ο Vucic, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2014, έχει υποστηρίξει σταθερά το έργο, χαρακτηρίζοντάς το ως ευλογία για την οικονομία της Σερβίας και μπορεί να επιβλέψει την επίσημη επανεκκίνησή του τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το σχεδιαζόμενο ορυχείο λιθίου στη δυτική Σερβία μπορεί να ανοίξει το 2028, παρέχοντας στην Ευρώπη την πρώτη πηγή του υλικού που είναι κρίσιμο για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων. Ο Vucic επιμένει επίσης ότι οποιαδήποτε τοπική παραγωγή λιθίου θα πρέπει να συμπληρωθεί με την κατασκευή μπαταριών και ενδεχομένως ηλεκτρικών οχημάτων, ώστε να προστεθεί αξία στην οικονομία της Σερβίας. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έργο που ενδέχεται να παράγει 58.000 τόνους λιθίου ετησίως μπορεί να προχωρήσει μόνο με σταθερές εγγυήσεις από τη Rio Tinto ότι θα τηρήσει αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα στη λειτουργία της στη Σερβία. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας