Μενού Ροή
SEV MYTILINEOS PAPALEXOPOULOS PAPAXELAS
Παπαλεξόπουλος-Μυτιληναίος:«H Ευρώπη χρειάζεται επανεκκίνηση και αλλαγή πλεύσης»-Δομικό το ευρωπαϊκό πρόβλημα, χρειάζονται τομές

Στην εκδήλωση για το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διοργάνωσε ο ΣΕΒ ενόψει των Ευρωεκλογών 2024, συναντήθηκαν και συζήτησαν  ο  κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ, Αντιπρόεδρος ERT και ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ, Πρόεδρος Eurometaux, με συντονιστή τον κ. Αλέξη Παπαχελά,  Διευθυντή της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Στην εκδήλωση που είχε ως τίτλο: «Ευρωεκλογές 2024: Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;» οι δυο θεσμικοί εκπρόσωποι της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας, συζήτησαν τις θέσεις και τις προτεραιότητες για την Ευρώπη του 2030 και σκιαγράφησαν τις προϋποθέσεις για μια ευρωπαϊκή επανεκκίνηση.

Όπως αναφέρθηκε, έχει ιδιαίτερη σημασία να συζητήσουμε για την ανάκτηση της οικονομικής ισχύος της ΕΕ, έναντι άλλων διεθνών οικονομιών, καθώς τα επόμενα χρόνια θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις ως προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής ευημερίας της Ευρώπης, σε μια περίοδο με έντονες γεωπολιτικές, αναπτυξιακές, κοινωνικές και κλιματικές προκλήσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται μια ευρωπαϊκή επανεκκίνηση ώστε σημαντικές αλλαγές σε θέματα ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, βιομηχανικής πολιτικής, δεξιοτήτων, επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής και βιωσιμότητας, καθώς και επένδυση στην κοινωνική Ευρώπη, να αποτελέσουν τις βάσεις για την Ευρώπη του 2030.

Ο ΣΕΒ, έχει εντοπίσει πέντε κύριους πυλώνες για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος:

·       Μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη Ενιαία Αγορά,  

  • Ένα σοκ ρυθμιστικής απλοποίησης και δομικά λιγότερης γραφειοκρατίας,  
  • Μια ισχυρή βιομηχανία που δείχνει τον δρόμο για ανθεκτικότητα, θέσεις εργασίας και διεθνές εμπόριο,   
  • Την ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας με σύγχρονες γνώσεις, ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις αλλαγές στα επαγγέλματα και 
  • Την επιταχυνόμενη και επιτυχημένη μετάβαση στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. 

Στην τοποθέτησή του ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε: «Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι σ’ έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, πασχίζει να βρει το δρόμο της. Στη σημερινή πραγματικότητα, χάνει σταθερά ανταγωνιστικότητα, αναπτύσσεται πολύ αργά, δεν έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα στον κόσμο και έχει αδυνατίσει γεωπολιτικά.  Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή επανεκκίνηση, με πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε μια Ευρώπη ισχυρή και ανεξάρτητη, για να μπορέσουμε να επενδύσουμε αυτά που χρειάζονται στο κοινωνικό κράτος, στο περιβάλλον, στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.  Θεωρούμε σημαντικό, αυτό το μήνυμα να μην χαθεί σ’ αυτή την εκλογική χρονιά που θα επιλέξουμε την ευρωπαϊκή ηγεσία για το υπόλοιπο της κρίσιμης αυτής δεκαετίας. Αυτή είναι και η έννοια της σημερινής εκδήλωσης του ΣΕΒ, με τίτλο «Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;».

Από την πλευρά του ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι: «Αυτές οι ευρωεκλογές είναι από τις πιο σημαντικές που έχουμε ζήσει ποτέ. Τα διακυβεύματα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλονίζεται από την άνοδο αντισυστημικών κομμάτων και ομάδων. Το γεωπολιτικό σκηνικό είναι απειλητικό όσο δεν υπήρξε ποτέ τις πολλές τελευταίες δεκαετίες. Τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντείνονται λόγω της έλλειψης ανταγωνιστικότητας για την οποία μίλησε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Παπαλεξόπουλος. Επειδή λοιπόν το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, ο ΣΕΒ αποφάσισε να κάνει αυτή την εκδήλωση για να συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα και να δώσουμε έναν άλλο τόνο, ουσίας, σ’ αυτή την εκλογική μάχη, η οποία δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή, αλλά και εθνική, υπό την έννοια ότι πολλά συμφέροντα της χώρας μας διακυβεύονται μαζί με τα συμφέροντα της Ευρώπης.»

«Οι βασικοί θεσμοί της ΕΕ και ο τρόπος που έχουν δομηθεί έχουν ξεπεραστεί από τα γεγονότα και την εποχή, δεν μπορεί να ανταποκριθεί η Ευρώπη στις νέες συνθήκες, η εσωτερική και κοινωνική συνοχή της Ευρώπης κλονίζονται, κάθε χώρα κάνει ό,τι θέλει», επεσήμανε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

«Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι δομικό. Χρειάζεται καινούργιος καταστατικός χάρτης, έχει ξεπεραστεί η Συνθήκη της Λισαβόνας του 2007. Στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία, όλα στις Βρυξέλλες είναι πολιτική, υπάρχει η λεγόμενη Brussels bubble (φούσκα των Βρυξελλών), κανείς δεν μιλά για αυτά», ανέφερε.

Ενέργεια

Θίγοντας το ενεργειακό ζήτημα ανέφερε πως «Η Ευρώπη έφυγε από την ρωσική εξάρτηση και τώρα εξαρτάται από την Νορβηγία (πάλι δηλαδή εξαρτάται από κάποιον) πλέον με την ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ η Ευρώπη ενώ έχει άφθονη ενέργεια δεν ξέρει τι να την κάνει καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο ηλεκτρικό δίκτυο να την απορροφήσει», επεσήμανε.

Γιατί η Ευρώπη είναι δομικά ακριβή στην ενέργεια; αναρωτήθηκε. «Βρήκαμε ίδιους πόρους, έχουμε άφθονο ήλιο και ανέμους στην Ευρώπη. Αναφερόμενος στην Ελλάδα θύμισε ότι οι διαχειριστές σβήνουν μονάδες γιατί δεν έχουν τι να κάνουν την ενέργεια που παράγεται. «Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν δίκτυα για να τη μεταφέρουν».

Η χειρότερη Κομισιόν

Ο κ. Μυτιληναίος ασκώντας κριτική στην σημερινή ηγεσία της Κομισιόν και στην Ούρσουλα Φον ντερ Λαίεν έκανε λόγο για την «χειρότερη Κομισιόν που έχει υπάρξει από το 1956, τα έχουν κάνει μαντάρα», τόνισε. «Όλα λειτουργούν πολιτικά, το νταραβέρι για τις θέσεις στις Βρυξέλλες είναι απερίγραπτο, ακόμα και άσχετοι καταλαμβάνουν κρίσιμες θέσεις. Δεν υπάρχει λογοδοσία στις Βρυξέλλες, το σύστημα που έχει φτιαχτεί δεν περπατάει, ας μην απορούμε για το ποιοι ψηφίζουν αντισυστημικά»,ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος τόνισε πως «πριν τρία χρόνια είχα την αίσθηση ότι κανείς στις Βρυξέλλες δεν καταλάβαινε τι λέγαμε, τώρα άρχισαν να το κατανοούν». Επεσήμανε δε ότι η εξουσία της Κομισιόν είναι αρκετά περιορισμένη, γιατί «υπάρχουν 27 ηγέτες με το δικό τους μπαϊράκι».

Σχετικά με την οικονομία στην Ελλάδα, εξέφρασε την αισιοδοξία του και επανέλαβε ότι πιστεύει στην χώρα, δεν πιστεύει στην Ευρώπη. Το στοίχημα όπως είπε είναι πως ετερόκλητες δυνάμεις των 27 θα συνεννοηθούν σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον που συνεχίζει να έχει στη γειτονιά του ένα τεράστιο πόλεμο. “Η Ελλάδα είναι μια όαση και αυτό πρέπει να το πιστέψουμε”

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας