Μενού Ροή
Γ. Τσούνης: «Η Ελλάδα παρέχει σημαντική ηγετική θέση στην Ευρώπη»

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης σε συνέντευξη του στη «Ν» συνομιλώντας με τον Μιχάλη Ψύλο αναφέρθηκε λεπτομερώς στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

«Είναι πολύ σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει μια ισχυρή, δημοκρατική Ελλάδα, ως πολύτιμος, αξιόπιστος και ικανός εταίρος. Ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εδραίωση της σταθερότητας σε όλη την περιοχή», σημείωσε ο κ. Τσούνης. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι αμερικανικές επενδύσεις θα συνεχιστούν γιατί η Ελλάδα μετά από χρόνια κρίσης έχει βρει τον δρόμο της, η οικονομία αναπτύσσεται».

«Η Ελλάδα χαράσσει εκ νέου τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης. «Η Ελλάδα διαθέτει ήδη μια υποδομή που επεκτείνεται. Η Ρεβυθούσα, οι εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη, ο αγωγός IGB που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία και η επέκταση του δεύτερου δικτύου διασύνδεσης από τη Θεσσαλονίκη στη Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα είναι σε θέση να βοηθήσει τους βόρειους γείτονές της ως εναλλακτική ενεργειακή πηγή.

Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει την εναλλακτική διέξοδο ως ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και ως κόμβος logistics, κόμβος συνδεσιμότητας. Μέσω της Αλεξανδρούπολης η διαδρομή είναι πιο σύντομη και φθηνή απ’ ό,τι μέσω των Στενών του Βοσπόρου. Είναι μια εναλλακτική με αξιοπιστία. Η Ελλάδα παρέχει σημαντική ηγετική θέση στην Ευρώπη. Επαναλαμβάνω: Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος και αυτό είναι προς το παγκόσμιο συμφέρον» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Για πολλά χρόνια η Ευρώπη εξαρτιόταν, αποκλειστικά σχεδόν, ενεργειακά από τη Ρωσία. Και δεν νομίζω ότι η Ρωσία τη χρησιμοποίησε με σωστό τρόπο. Έχω ταξιδέψει σε όλες τις πρωτεύουσες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συνομίλησα με τους αρμόδιους υπουργούς, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν εναλλακτικές πηγές. Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει την εναλλακτική ως ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και ως κόμβος logistics, κόμβος συνδεσιμότητας. Μέσω της Αλεξανδρούπολης η διαδρομή είναι πιο σύντομη και φθηνή απ’ ό,τι μέσω των Στενών του Βοσπόρου. Είναι μια εναλλακτική με αξιοπιστία» επισημαίνει ο πρέσβης.

«Η σιδηροδρομική συνδεσιμότητα δεν είναι μόνο προς όφελος όλων για οικονομικούς λόγους, αλλά είναι και για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η Ελλάδα παρέχει σημαντική ηγετική θέση στην Ευρώπη. Επαναλαμβάνω: Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος και αυτό είναι προς το παγκόσμιο συμφέρον. Όλοι -από την Ουάσιγκτον ως τις Βρυξέλλες- αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως πρωταρχικό συνομιλητή για την επίλυση των προβλημάτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας