Μενού Ροή
AITER
Ελληνική πατέντα: AITER - Δημιουργία Νερού από την Ατμόσφαιρα

Πως θα μπορούσε κανείς να παράξει νερό; Ο Χρήστος Αποστόλου, γεωπόνος – προγραμματιστής το κατάφερε μέσω της συσκευής AITER ( AIr To water). Πρόκειται για μία συσκευή κατακράτησης νερού από την ατμόσφαιρα με την χρήση πολύ χαμηλής τάσης ρεύματος. Η συσκευή χρησιμοποιεί το νερό που βρίσκεται αποθηκευμένο στην ατμόσφαιρα, την υγρασία δηλαδή. Με αυτόν τον τρόπο, εξάγεται καθαρότερο νερό, συμβάλλοντας στην Αειφορία και στην Βιωσιμότητα. Μέσω της συσκευής μπορούν να γίνουν πιο ανθεκτικά και πιο υγιή τα φυτά, παράγοντας μάλιστα τρόφιμα υψηλότερης ποιότητας.
 

Πως λειτουργεί

Στο AITER υπάρχουν πλάκες κατάρτισης, από τις οποίες το νερό μπορεί να κατευθύνεται σε οποιοδήποτε μέσο αποθήκευσης. Η συγκεκριμένη συσκευή μάλιστα , αφού χρησιμοποιεί την υγρασία της ατμόσφαιρας, έχει ευεργετικές ιδιότητες, κυρίως για τα φυτά, καθώς το σύστημα χρήσης του AITER, μπορεί να απευθυνθεί και στην αυτόματη συλλογή νερού για τα φυτά. Το νερό τονώνει τα φυτά, δίνοντας μεγαλύτερη ανάπτυξη και πιο υγιές φύλλωμα σε σύγκριση με αυτό που τα ποτίζουμε εμείς. Το νερό της υγρασίας είναι ποιοτικά ανώτερο σε σχέση με το νερό της άρδευσης των καλλιεργειών που συνήθως προέρχεται από γεωτρήσεις.
 

Ηλεκτρική ενέργεια

Για να λειτουργήσει το AITER και να δημιουργήσει νερό το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ελάχιστο.  Αν χρησιμοποιούμε το AITER,

·        2 φορές την ημέρα για μια ώρα τότε αυτό αντιστοιχεί με 14,4 Kwh τον μήνα που αντιστοιχεί σε ένα ποσό 3,5 ευρώ τον μήνα για τις χειμερινές περιόδους.

·        Για τις καλοκαιρινές περιόδους, αν το AITER χρησιμοποιείται, 2 φορές την ημέρα από δύο ώρες την κάθε φορά τότε αυτό ισοδυναμεί με 28,8 Kwh τον μήνα δηλαδή περίπου 7 ευρώ τον μήνα. 
 

Πως λειτουργεί

Το σύστημα λειτουργεί βάση ενός φαινομένου, που παρατηρείται όταν το ηλεκτρικό ρεύμα διαρρέει σε δύο διαφορετικά υλικά που ενώνονται σε ένα σημείο. Ανάλογα με τη φορά του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτό το σημείο μπορεί είτε να θερμαίνεται είτε να ψύχεται. Η ψύκτρα παραγωγής νερού(κυρίως λόγω της έντονης διαφοράς θερμοκρασίας) αποτελείται από δύο διαφορετικά υλικά, τα οποία όμως ενώνονται σε δύο σημεία. Το ένα θερμαίνεται και το άλλο ψύχεται. Η εξήγηση είναι σχετικά απλή. Χρησιμοποιούνται δύο υλικά με διαφορετικό αριθμό ηλεκτρονίων. Αυτά ενώνονται σε δύο σημεία με αγώγιμο υλικό, οπότε για να αποκατασταθεί η ισορροπία και να υπάρχει παντού ομοιόμορφη κατανομή ηλεκτρονίων, τα ελεύθερα ηλεκτρόνια μετακινούνται μεταξύ των υλικών και δημιουργείται έτσι ένα ηλεκτρικό πεδίο. Χρησιμοποιώντας το θερμοηλεκτρικό φαινόμενο απάγεται πολύ γρήγορα θερμότητα από τη μία πλάκα στην άλλη. Επειδή ακριβώς απάγει πολύ μεγάλα ποσά θερμότητας η πλάκα στην οποία τα ανάγει, ζεσταίνεται πολύ και θέλει πάρα πολύ καλή ψύξη. Αν εφαρμόσουμε ηλεκτρικό ρεύμα στο σύστημα, τότε θα συμβεί το εξής: στην προσπάθειά του να διατηρήσει την ισορροπία του, στο ένα σημείο ένωσης θα απορροφάται ενέργεια από το περιβάλλον (ψύξη), ενώ στο άλλο θα αποβάλλεται ενέργεια στο περιβάλλον με τη μορφή θερμότητας (θέρμανση). Το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο όσο αυξάνεται η ένταση του ρεύματος που εφαρμόζεται. Στην συγκεκριμένη περίπτωση του AITER το σύστημα λειτουργεί με περίπου 240 WATT την ώρα. Στο σημείο ένωσης που προκαλείται ψύξη, χρησιμοποιούμε μια επιπρόσθετη ψύκτρα και με κατευθυνόμενη ροή χλιαρού αέρα, ο πάγος που δημιουργείται μετατρέπεται σε μορφή σταγόνων. Επίσης στο σημείο ένωσης που προκαλείται θέρμανση, έχει τοποθετηθεί συσκευή με διπλούς ανεμιστήρες ώστε να μειώνεται η θερμοκρασία(περίπου 130 °C με 140 °C μετατρέπονται σε 60 °C με 85 °C) της συσκευής και να λειτουργεί μακροπρόθεσμα χωρίς να μειώνεται το προσδόκιμο ζωής.

 

Ο κύκλος του νερού

Η υγρασία είναι ένα από τα στάδια του κύκλου του νερού. Οπότε ουσιαστικά η συσκευή AITER, αποτελεί ένα εργαλείο, που "εγκλωβίζει" το νερό κατά την διάρκεια του κύκλου. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος του νερού αναφέρεται σε μια σειρά φυσικών διαδικασιών που περιλαμβάνουν τη μετακίνηση του νερού σε διάφορες μορφές και τοποθεσίες στον πλανήτη. Αυτός ο κύκλος είναι σημαντικός για τη διατήρηση της ισορροπίας του ύδατος στη Γη.
 

Τα πλεονεκτήματα του νερού από την υγρασία

Πολλαπλά είναι τα οφέλη από το νερό που συλλέγεται από την ατμόσφαιρα. Μεταξύ άλλων δεν περιέχει άλατα, που μπορεί να βρίσκονται σε νερά υπόγεια ή νερά γεωτρήσεων. Ακόμη, δεν περιέχει μικροοργανισμούς που ενδέχεται να βρίσκονται σε άλλες πηγές. Τα άλατα και τα χημικά που περιέχονται στο νερό ποτίσματος υποβαθμίζουν σταδιακά το έδαφος και δεν επιτρέπουν την εύκολη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις ρίζες των φυτών.
 

Πως λειτουργεί το σύστημα για τα φυτά?

Το σύστημα λειτουργεί με στάγδην άρδευση, µε τη βοήθεια του σταλακτήρα, το νερό εφαρμόζεται σε µέρος του εδάφους και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του ριζοστρώµατος. Η παροχή είναι πολύ μικρή της τάξεως των 450ml/ώρα. Το σύστημα λειτουργεί με αυτόματο προγραμματισμό έτσι ώστε να ελέγχονται ακριβώς οι ώρες και οι ημερομηνίες χρήσης του AITER. Η τοποθέτηση αυτόματου ποτίσματος βοηθά στην εξοικονόμηση χρόνου, καθώς μπορούμε να απουσιάζουμε χωρίς να ανησυχούμε για τα φυτά μας και το πώς θα επιβιώσουν. Δεν απαιτεί καμία σύνδεση σε αρδευτικό νερό καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι μια πρίζα και WiFi για τον έλεγχο των προγραμμάτων λειτουργίας(λειτουργεί ο κανόνας του PLUG & PLAY). Επίσης, με το αυτόματο σύστημα ποτίσματος, ποτίζουμε τα φυτά μας όσο πραγματικά χρειάζονται ακόμα και τις πιο δύσκολες περιόδους ξηρασίας του καλοκαιριού, ενώ παράλληλα κάνουμε οικονομία 100% στο νερό.

 

Πότισμα με AITER

To πότισμα με την συγκεκριμένη πατέντα είναι πιο οικονομικό. Κατά μέσο όρο τον χρόνο χρησιμοποιούνται επτακις εκατομμύρια λίτρα νερό για το πότισμα των καλλωπιστικών φυτών, οπότε μέσω του AITER δεν θα χρησιμοποιείται ούτε ένα ml νερού αρδευτικού νερού καθώς όλα γίνονται μέσω της υγρασίας που υπάρχει ήδη στην ατμόσφαιρα. Την ίδια ώρα βοηθάει στην αειφορία. Η χρήση ανανεώσιμων πηγών, όπως η υγρασία της ατμόσφαιρας, για την παραγωγή νερού μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες για τη βιώσιμη χρήση των υδατικών πόρων. Το νερό είναι πιο καθαρό και οι καλλιέργειες και τα φυτά πιο ανθεκτικά, παράγοντας τρόφιμα υψηλότερης ποιότητας.Με το AITER το πότισμα γίνεται πιο "εύκολο" Δεν υπάρχει απώλεια νερού καθώς παρέχεται στο φυτό μας το νερό που χρειάζεται και επειδή είναι εξαιρετικής ποιότητας, απορροφάται σχεδόν όλο από τις ρίζες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας