Μενού Ροή
H WWF σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην COP28 για την κλιματική αλλαγή

Ακολουθεί η ανακοίνωση της WWF σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην 28η παγκόσμια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή (COP28):

"Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού από το Ντουμπάι, όπου διεξάγεται η 28η παγκόσμια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή (COP28), ακούσαμε πολλά θετικά για τις επιδόσεις της χώρας στην ταχύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ, με αρκετά όντως εντυπωσιακά νούμερα που δείχνουν την αλματώδη ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας στη χώρα μας, καθώς και για την ανάγκη για περισσότερη έμφαση σε δράσεις προσαρμογής απέναντι στην κλιματική κρίση. Καλοδεχούμενη ήταν και η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό, του Πόρου ως ενός ακόμα νησιού που θα μπει σε διαδικασία πράσινης μετάβασης, στο πλαίσιο του τεχνολογικού προγράμματος “GR-ecoIslands”.

Αυτό που δεν ακούσαμε όμως, από τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι ότι η Ελλάδα τώρα επενδύει σε νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων και σε νέες υποδομές ορυκτού αερίου.

Στα δωμάτια κάθε COP, ο ελέφαντας είναι πάντοτε τα ορυκτά καύσιμα. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έχει με επιστημονική σαφήνεια τοποθετηθεί ότι απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στον μηδενισμό των εκπομπών, δηλαδή στον τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Και όμως, η Ελλάδα, όπως και πάρα πολλές άλλες χώρες, εμφανίζει μια κλιματική και ενεργειακή πολιτική με διπλό πρόσωπο. Από τη μία πρασινίζουμε τα νησιά μας και προωθούμε τις ΑΠΕ, ενώ από την άλλη επενδύουμε σε νέες εγκαταστάσεις ορυκτού αερίου και επιμένουμε σε ένα τεράστιο πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της χώρας. Όμως, οι πρωτοβουλίες κλιματικά ουδέτερων σχεδίων δεν συνδυάζονται με μια συνολική πολιτική συνεχιζόμενης πριμοδότησης των ορυκτών καυσίμων.

Σημειώνουμε ότι σαν από ειρωνεία, μόλις προχθές, δυο μέρες πριν την έναρξη της COP28, εκδόθηκε άδεια για ερευνητική γεώτρηση για υδρογονάνθρακες στα Ιωάννινα, ενώ στις θάλασσες της Κρήτης και του Ιονίου η κυβέρνηση προωθεί προγράμματα για υπεράκτιες εξορύξεις από πετρελαϊκές εταιρείες. Όταν ο ίδιος ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μόλις την περασμένη βδομάδα επανέλαβε τη δήλωσή του ότι δεν υπάρχει κανένα πλέον περιθώριο για διάνοιξη νέων πεδίων εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, η Ελλάδα επιμένει να προχωράει στο μέλλον προσκολλημένη στο απολιθωμένο παρελθόν.

Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς: «Παρότι όντως η χώρα μας έχει βελτιώσει αισθητά τις επιδόσεις της τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά από κλιματικούς και ενεργειακούς δείκτες, η πράσινη μετάβαση και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων δεν κολλάνε στο ίδιο αφήγημα. Προφανώς και για αυτόν τον λόγο, δεν ακούσαμε τίποτα για το θέμα αυτό στη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού. Αν δεν δείξει ο ίδιος και η κυβέρνησή του την πολιτική τόλμη για ακύρωση των σχεδίων εξορύξεων, η “νέα Ελλάδα που αναδύεται από τις καταστροφές”, στην οποία έκανε αναφορά στην ομιλία του, θα είναι μια χώρα ζωσμένη από πλατφόρμες εξόρυξης και εξαρτημένη για πολλά χρόνια ακόμα από ορυκτά καύσιμα».

Το WWF Ελλάς έχει με επιστολή του ζητήσει από τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναλάβει γενναία πρωτοβουλία με αποδέκτες τους ηγέτες των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, με έμφαση στη δέσμευση για μορατόριουμ σε κάθε νέο πρόγραμμα για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Η COP28 ήταν μια χρυσή ευκαιρία να ανακοινωθεί μια τέτοια πρωτοβουλία και να ξεχωρίσει η χώρα ως πραγματική πρωταθλήτρια στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης".

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας