Μενού Ροή

Βρετανία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 ο πληθωρισμός λόγω υψηλών τιμών ενέργειας

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Αναλυτικότερα, ο ετήσιος ρυθμός του δείκτη τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 4,2% τον περασμένο μήνα, από 3,1% τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τον Νοέμβριο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ONS.

Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το στόχο της Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) για 2% ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 4%.

Οι τιμές ενέργειας ήταν ο βασικός μοχλός για την εκτίναξη του πληθωρισμού, ιδιαίτερα η ηλεκτρική ενέργεια, το αέριο και άλλα καύσιμα, τόνισε η ONS. Περαιτέρω άλματα παρατηρήθηκαν στις μεταφορές, στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία, ανέφερε.

Ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 3,4% τον Οκτώβριο από το προηγούμενο έτος, υψηλότερα από την αύξηση 2,9% του Σεπτεμβρίου.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 1,1% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα, σε μια κατακόρυφη άνοδο από το 0,3% του Σεπτεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι τιμές καταναλωτή θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο στους επόμενους μήνες, προτού υποχωρήσουν στο β΄ μισό του 2022.

Οι πληθωριστικές πίεσες αυξάνουν την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια. Σχολιάζοντας ο Chris Hare, οικονομολόγος της HSBC, εκτίμησε ότι μια αύξηση των επιτοκίων «θα μπορούσε να έρθει το συντομότερο τον επόμενο μήνα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας