Τον καθοριστικό ρόλο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, με συγκεκριμένες αναφορές στη δυναμική που εμφανίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, τονίζοντας ότι μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 δρομολογούνται επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ για συγκεκριμένες δράσεις και τομείς του πρωτογενούς τομέα.
Μιλώντας από το βήμα του 11ου συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, με θέμα «Η δύναμη της συνεργασίας ως καταλύτης για την επίτευξη των στόχων της βιωσιμότητας», οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κέλλάς τόνισε: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Η γεωργία και η κτηνοτροφία στην Ελλάδα χρειάζονται νέα εργαλεία, νέες μορφές οργάνωσης και συνεργασίας ώστε να μπορέσουν να σταθούν ισχυρές απέναντι στις προκλήσεις της εποχής».
Δυναμική η αγροτική οικονομία της ΠΚΜ - 196 συνεταιρισμοί και 31 ομάδες παραγωγών
Σημειώνοντας ότι η ΠΚΜ αποτελεί έναν από τους πιο παραγωγικούς και εξαγωγικούς αγροτικούς κόμβους της χώρας, με έντονη δραστηριότητα σε φρούτα, δημητριακά, βαμβάκι, ηλίανθο και αρωματικά φυτά, ο κ. Κέλλας είπε ότι οι εξαγωγές της φτάνουν σε αγορές της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.
«Η Κεντρική Μακεδονία έχει όλα τα εφόδια για να πρωταγωνιστήσει στην αγροτική ανάπτυξη της επόμενης μέρας», επισήμανε και πρόσθεσε ότι με συνεργασία, καινοτομία και στρατηγικές επενδύσεις, «μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο αγροτικής οικονομίας - βιώσιμο, εξωστρεφές, συνεργατικό».
Άλλωστε, όπως σημείωσε ο κ. Κέλλας, «το μοντέλο της ΠΚΜ είναι αυτό που εάν επικρατήσει θα κρατήσει τους νέους στην ύπαιθρο, θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και θα διασφαλίσει την επισιτιστική επάρκεια της χώρας. Αυτό είναι το στοίχημα της Κεντρικής Μακεδονίας - και είναι ένα στοίχημα που μπορούμε να κερδίσουμε».
Μιλώντας για τους οργανωμένους στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Κέλλας ανέφερε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του Μητρώου, στην ΠΚΜ λειτουργούν 196 αγροτικοί συνεταιρισμοί και 31 αναγνωρισμένες ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, που «ενισχύουν τη βιωσιμότητα, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια του τομέα», όπως τόνισε.
Οι συνεταιρισμοί «δίνουν πρόσβαση σε υποδομές, χρηματοδοτικά εργαλεία και εξαγωγικές δυνατότητες, που διαφορετικά θα ήταν απρόσιτες στον μεμονωμένο παραγωγό», τόνισε και αναφέρθηκε σε παραδείγματα επιτυχημένων συνεταιριστικών μοντέλων στην περιοχή -Αγροτικός Συνεταιρισμός Βέροιας «Venus Growers», «ZΕΥΣ Ακτινίδια» και Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης.
Ψηφιακός μετασχηματισμός και στρατηγικές επενδύσεις
Η ΠΚΜ, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενισχύεται μέσω έργων όπως η γεωργία ακριβείας με αισθητήρες, δορυφορικά δεδομένα και καινοτόμες γεωργικές πρακτικές. Παράλληλα, μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 δρομολογούνται επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ, με δράσεις για νέους αγρότες, σύσταση και λειτουργία ομάδων παραγωγών, συνεργασίες μέσω επιχειρησιακών ομάδων, επενδύσεις στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και σχέδια βελτίωσης θερμοκηπίων (με επιχορηγήσεις έως 50%).
Σημαντική χαρακτήρισε ο κ. Κέλλας τη φορολογική ελάφρυνση -με μείωση της φορολογίας στο 10%, για τα αγροτικά σχήματα, αλλά και τα επιπλέον κίνητρα που δίνονται για όσους υιοθετούν συλλογικές μορφές οργάνωσης.
Το διήμερο (χθες και σήμερα) 11ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, στο πλαίσιο του έργου ενημερωτικών δράσεων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) «COOPinCAP». Τελεί, δε, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ