Οι αλλαγές στον ΟΣΕ θα βρεθούν σε πρώτο πλάνο στο υπουργικό συμβούλιο, με το σχετικό νομοσχέδιο να παρουσιάζεται σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Μαΐου.
Ένα χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών , η κυβέρνηση προχωρά σε μία ουσιαστική μεταρρύθμιση στοχεύοντας στην μετατροπή του σιδηροδρόμου σε έναν σύγχρονο και ασφαλή στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ήδη από το Σαββατοκύριακο έγινε το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο πλήρους λειτουργίας του ευρωπαϊκού συστήματος αυτόματης πέδησης ETCS. Η δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης αφορούσε περιπτώσεις υπέρβασης του ορίου ταχύτητας και παραβίασης του κόκκινου σηματοδότη. Σε όλες τις περιπτώσεις, το κρίσιμο σύστημα για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου κατάφερε να ακινητοποιήσει τον συρμό αυτόματα.
Στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί ο νέος ΟΣΕ, υλοποιώντας τη δέσμευση για έναν σιδηρόδρομο στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Το νομοσχέδιο που κατάρτισε ο αναπληρωτής υπουργός μεταφορών σε ανοιχτή γραμμή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, προβλέπει εντός τριμήνου τη λειτουργία του συστήματος γεωεντοπισμού (HEPOS) που θα έχει τη δυνατότητα μέσω πομπού να εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο το σημείο όπου κινείται κάθε τρένο στο δίκτυο και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί εντός του επόμενου τριμήνου.. Το στίγμα θα φτάνει στο Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας, το οποίο ιδρύεται με το νομοσχέδιο, και θα έχει τη συνολική εποπτεία και την εικόνα από τα κέντρα τηλεδιοίκησης, χωρίς να εμπλέκεται στην κυκλοφορία. Μάλιστα οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση ανά πάσα στιγμή στην ψηφιακή πλατφόρμα και θα μπορούν να ενημερώνονται για το σημείο στο οποίο το τρένο που τους ενδιαφέρει.
Ο κ.Κυρανάκης έδωσε χθες από το κέντρο ελέγχου του ΣΚΑ το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των σημαντικότερων έργων για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου που φτάνει στο καλοκαίρι του 2026. ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΟΣΕ επανενώνονται σε μία εταιρεία - ομπρέλα με την ονομασία "Σιδηρόδρομοι Ελλάδος". Θα έχει ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο με στόχο να παρακάμψει τους αργούς ρυθμούς του δημοσίου. Κρίσιμο ρόλο αναμένεται να παίξει και ξένος σιδηροδρομικός οργανισμός, ο οποίος μέσω διακρατικής συμφωνίας θα έχει πολυετή συνεργασία με τον ΟΣΕ παρέχοντας τεχνογνωσία για τη συντήρηση και την αναβάθμιση του δικτύου.
Η ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη στείλει μήνυμα και για αυστηρή αξιολόγηση των εργαζομένων. Εκτός σιδηρόδρομου θα βρίσκονται όσοι κάνουν τρια λάθη, με εξαίρεση παραπτώματα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή επιβατών και προσωπικού, για τα οποία ο εργαζόμενος θα απομακρύνεται άμεσα. Ως επιπλέον δικλείδα ασφαλείας θα επανέλθει ο προϊστάμενος αμαξοστοιχίας, όπως έχει δηλώσει ο κ. Κυρανάκης, θέση η οποία είχε καταργηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Στον νέο ΟΣΕ οι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε ψυχομετρικά τεστ τα οποία θα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το γενικό επιτελείο αεροπορίας. Μεταξύ άλλων αναμένεται να υπάρξει και επιτάχυνση των προσλήψεων. Το επόμενο διάστημα αναμένεται και η ανασυγκρότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων , που θα εφοδιαστεί με νέα τεχνολογικά μέσα ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη στο έργο της.