Πράσινη ρότα τραβά και ο λιμένας της Klaipėda στη Λιθουανία. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του λιμένα, αυτή τη στιγμή ένας σταθμός παραγωγής και διαχείρισης −πράσινου− υδρογόνου είναι ήδη υπό κατασκευή.
Η εταιρεία που ανέλαβε το έργο, η Gevalda, αναμένεται να παραδώσει τον σταθμό εφοδιασμού υδρογόνου έως το πέρας του 2025. Επιπλέον, σύμφωνα με τον λιμένα, εκτιμάται ότι ο σταθμός θα παράγει 127 τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως. Μέρος αυτού θα χρησιμοποιείται για τον εφοδιασμό του πρώτου πλοίου κατανάλωσης υδρογόνου της χώρας, το οποίο είναι επίσης υπό κατασκευή. Ο εν λόγω σταθμός θα αποτελεί τον πρώτο στο είδος του στις Βαλτικές χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πράσινο υδρογόνο συνεπάγεται μηδενικές well-to-wake εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, συνεπώς η χρήση του συνεισφέρει αποτελεσματικά στην αποανθρακοποίηση του κλάδου.
Το έργο έχει κοστολογηθεί στα 12 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 50% από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Πηγή: Ναυτικά Χρονικά