Μενού Ροή
Πτώση άνω του 1,5% για το πετρέλαιο

Σε κλοιό πιέσεων τελεί την Τρίτη η τιμή του πετρελαίου, καθώς τα απογοητευτικά μάκρο στην Κίνα επιτείνουν τις ανησυχίες για την πορεία του μεγαλύτερου αγοραστή αργού παγκοσμίως.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ υποχωρούν κατά 1,5% και διαμορφώνονται στα 80,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη χάνουν 1,6% και αναδιπλώνονται στα 83,9 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι εισαγωγές πετρελαίου στην Κίνα, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, ανήλθαν σε μόλις 10,29 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ένας αριθμός μειωμένος κατά 18,8% σε σχέση με τον Ιούνιο. Την ίδια στιγμή, οι συνολικές εισαγωγές αγαθών συρρικνώθηκαν κατά 12,4%, ενώ οι συνολικές εξαγωγές περιορίστηκαν κατά 14,5%.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να εντείνουν τις ανησυχίες για την πορεία ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας, η οποία δυσκολεύεται να ξεπεράσει το σοκ της πανδημικής κρίσης και των διαδοχικών lockdowns.

Κι αυτό εύλογα επηρεάζει δυσμενώς τον «μαύρο χρυσό», δεδομένου ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή πετρελαίου παγκοσμίως και τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή (πίσω από τις ΗΠΑ).

Η πτωτική πορεία των τιμών, σε κάθε περίπτωση, επέρχεται στον απόηχο των πρόσφατων υψηλών 4μήνου (το Brent έφθασε άνω των 85 δολαρίων), ως απόρροια της τεχνητής μείωσης της διαθέσιμης προσφοράς από τις χώρες του καρτέλ OPEC+.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας