Μενού Ροή
CNBC: Η Δύση χάνει τον πετρελαϊκό πόλεμο κατά της Ρωσίας

Παρά το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πλαφόν της G7 στο ρωσικό πετρέλαιο, τα έσοδα της Ρωσίας από εξαγωγές αργού ανέκαμψαν από τα επίπεδα στα οποία είχαν διολισθήσει το πρώτο δίμηνο του έτους. Αυτό αποκαλύπτει ανάλυση του Κέντρου Ερευνών για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), ενός ανεξάρτητου φινλανδικού think tank, που παρουσιάζει το CNBC.

Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η Μόσχα πέτυχε τις τελευταίες εβδομάδες να ανακτήσει σημαντικό μέρος των εσόδων της από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, κόντρα στις κυρώσεις, αλλά και στην πτώση των τιμών.

Οι ενεργειακοί αναλυτές του CREA αναφέρουν ότι η αποτυχία της λεγόμενης Συμμαχίας του Πλαφόν (Price Cap Coalition) να αναθεωρήσει τα επίπεδα τιμών και να επιβάλει την πολιτική είχε ως αποτέλεσμα τα μέτρα να «χάσουν την έλξη, την ακεραιότητα και την αξιοπιστία» τους. Τα πετρελαϊκά έσοδα της Ρωσίας ανέκαμψαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία, γεγονός που ενισχύει την ικανότητα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Τα στοιχεία έρχονται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου οι ηγέτες του G7, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, υποστήριξαν πως οι κυρώσεις κατά των πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας λειτουργούν, τα ρωσικά έσοδα μειώνονται και η πτωτική πορεία των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου επωφελούν χώρες ανά τον κόσμο. Το τελευταίο αυτό στοιχείο βεβαίως ισχύει, κάτι που σημαίνει ότι και ο ενεργειακός πόλεμος του Κρεμλίνου κατά της Δύσης δεν λειτουργεί πια. Ωστόσο οι Ρώσοι γεμίζουν και πάλι τα ταμεία τους με πετροδολάρια.

«Η ΕΕ απέτυχε να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της να αναθεωρεί το πλαφόν κάθε δύο μήνες προκειμένου να διασφαλίζει ότι θα παραμένει χαμηλότερα από τη μέση τιμή της αγοράς» σημείωσε ο Lauri Myllyvirta, επικεφαλής αναλυτής του CREA. «Είναι ξεκάθαρη ένδειξη ότι η επιβολή του μέτρου που συμφωνήθηκε δεν λειτουργεί» πρόσθεσε. Εκπρόσωπος της Ε.Ε. δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του CNBC για ένα σχόλιο επί των επισημάνσεων αυτών.

Τον Απρίλιο τα πετρελαϊκά έσοδα της Ρωσίας ήταν αυξημένα κατά 6% σε μηνιαία βάση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας