Μενού Ροή
Πως αντιμετωπίζουν οι μεγάλες παίκτες της αγοράς ηλεκτρισμού τις αρνητικές τιμές στην χονδρεμπορική

Αντισώματα στο νέο φαινόμενο των μηδενικών ή αρνητικών χονδρεμπορικών τιμών που «ήρθε για να μείνει» και στην ελληνική αγορά ως επακόλουθο της υπερπαραγωγής πράσινης ενέργειας σε περιόδους χαμηλής ζήτησης διαθέτουν οι ενεργειακές εταιρείες.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου προμήθειας, οι μηδενικές-αρνητικές τιμές «ήρθαν για να μείνουν» σε Ελλάδα και Ευρώπη και είναι κάτι το οποίο πρέπει να συνηθίσουν οι παίκτες του κλάδου, όπως άλλωστε και την έντονη μεταβλητότητα που συνοδεύει την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα. «Κάποιες ώρες οι τιμές διαμορφώνονται χαμηλά, ακόμα και με αρνητικό πρόσημο, άλλες ώρες όμως οι τιμές διαμορφώνονται υψηλά, οπότε αν ληφθεί υπόψη ο μέσος όρος προκύπτει μια εικόνα που δεν εμπνέει ανησυχία», σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, προσθέτοντας ότι οι μελέτες -στη βάση των οποίων καταρτίζονται τα business plan για τις νέες μονάδες ΑΠΕ «δείχνουν» μέσες χονδρεμπορικές τιμές στα επίπεδα των 60-70 ευρώ/ΜWh για τα επόμενα χρόνια οι οποίες δεν εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη βιωσιμότητα των εν λόγω επενδύσεων.

Την ίδια στιγμή, οι μεγάλοι ώριμοι διαθέτουν και άλλες «δικλείδες ασφαλείας» έναντι των αρνητικών τιμών, όπως είναι η τεχνολογική διασπορά (δηλαδή η ανάπτυξη και φωτοβολταϊκών και αιολικών μονάδων, καθώς και μονάδων αποθήκευσης, με την αυξημένη έμφαση στα φωτοβολταϊκά που δόθηκε σε πολλές χώρες να υποδεικνύεται ως υπαίτιος για τις αρνητικές τιμές), αλλά και η γεωγραφική διασπορά των μονάδων. Με τον τρόπο αυτό αντισταθμίζονται οι κίνδυνοι σε όλα τα επίπεδα.

Αναφορικά με τα σχέδια που δρομολογούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για ενεργοποίηση των δυναμικών τιμολογίων ρεύματος που θα συμβάλλουν στη μεταφορά των φορτίων από τις βραδινές ώρες (όπου συχνά εμφανίζονται αιχμές ζήτησης) στις μεσημεριανές, όπου εμφανίζονται ώστε να απορροφηθεί μέρος της αυξημένης προσφοράς από τα φωτοβολταϊκά, οι ίδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη.

Όπως σημειώνουν, ωστόσο, εκτός από τις χαμηλές χρεώσεις τις συγκεκριμένες ώρες, τα πορτοκαλί τιμολόγια θα έχουν επίσης υψηλές χρεώσεις στις «ζώνες» του 24ωρου που οι χονδρεμπορικές κινούνται σε υψηλά επίπεδα. «Οι σταθερές χρεώσεις που είναι ο σημερινός κανόνας εξομαλύνουν και αυτές τις διακυμάνσεις που παρατηρούνται στις χονδρεμπορικές τιμές, έρχεται και παίρνει δηλαδή τον μέσο όρο της αγοράς». Τα δυναμικά τιμολόγια είναι ήδη πραγματικότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, «καλώς να έρθουν και στην Ελλάδα, εμείς είμαστε έτοιμοι», σημειώνουν.

Όσον αφορά στη διείσδυση των «έξυπνων» μετρητών που θεωρείται από πολλούς προαπαιτούμενο για να φέρουν αποτελέσματα τα δυναμικά τιμολόγια και να αλλάξουν τα προφίλ κατανάλωσης στην ελληνική αγορά, μπορεί στα νοικοκυριά η διείσδυση να είναι ακόμα σχετικά χαμηλή, όμως καθώς έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση «έξυπνων» μετρητών σε επιλεγμένους μεγάλους καταναλωτές της χαμηλής τάσης , τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών της Μέση Τάσης διαθέτουν ήδη smart meters. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος του 2024 το 50% της κατανάλωσης θα μπορεί να τηλεμετράται μέσω έξυπνων μετρητών, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει η «κρίσιμη μάζα» για να λειτουργήσει αυτό το εργαλείο

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας