Μενού Ροή
Μονόδρομος οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας για την Ουκρανία

Έκτακτη εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προγραμματίζει η Ουκρανία, μετά από σημαντικές ζημιές στην ενεργειακή της υποδομή λόγω ρωσικών επιθέσεων.

Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν σε 19.484 MW/ώρες, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 18.649 MW/ωρών που είχε καταγραφεί στα τέλη Μαρτίου μετά τον πρώτο γύρο ρωσικών επιθέσεων στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας.

"Το ηλεκτρικό σύστημα αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας," δήλωσε ο εθνικός διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, Ukrenergo, μέσω της εφαρμογής Telegram. "Οι εκτεταμένες ζημιές στις ουκρανικές ηλεκτροστατικές είναι ο λόγος που δεν μπορούν να παράγουν τόση ηλεκτρική ενέργεια όση πριν την επίθεση."

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι, με τη χώρα να αντιμετωπίζει σοβαρό έλλειμμα στο σύστημα, προγραμματίζεται η εισαγωγή ενέργειας από Ρουμανία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία και Μολδαβία τη Δευτέρα. Ο διαχειριστής του δικτύου επεσήμανε ότι η επείγουσα βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη παρασχέθηκε από τα μεσάνυχτα έως το πρωί, ενώ αναμένονται περικοπές ισχύος για βιομηχανικούς καταναλωτές το βράδυ.

"Οι περικοπές στην κατανάλωση είναι αναγκαίες για να διατηρηθεί η σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος μετά από την πέμπτη στοχευμένη επίθεση σε ηλεκτροστατικές φέτος," δήλωσε.

Οι επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε τρεις θερμικές ηλεκτροστατικές, ενώ έχουν αυξηθεί οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones από τον Μάρτιο, προκαλώντας σημαντικές ζημιές και διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές.

Συνολικά, οι ζημιές στον τομέα ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας.

Τόσο οι εγκαταστάσεις θερμικής όσο και υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η εξάρτηση από τις πυρηνικές ηλεκτροστατικές της χώρας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας