Μενού Ροή
Κύπρος: Στο Υπουργικό νέα επέκταση επιδότησης τιμών ηλεκτρισμού, μέτρα για ευάλωτους

Συνέρχεται σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρία στις 11:15, προκειμένου να συζητήσει και να εγκρίνει νέο πακέτο μέτρων ανακούφισης των πολιτών από την ακρίβεια, μετά τον τερματισμό του μειωμένου φορολογικού συντελεστή στα καύσιμα και της επιδότησης στα τιμολόγια της Αρχής Ηλεκτρισμού. Προεξέχουσα θέση στη συζήτηση η νέα επέκταση της κλιμακωτής επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συλλέξει το ΚΥΠΕ, στα μέτρα δεν περιλαμβάνεται η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που λήγει στο τέλος του μήνα (είχε επεκταθεί στις 21 Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος Μαρτίου). Αντίθετα η κλιμακωτή επιδότηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και η καθολική επιδότηση της αύξησης για ευάλωτους καταναλωτές αναμένεται να παρατεθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Στις προτάσεις που θα τεθούν στο τραπέζι του Υπουργικού, περιλαμβάνεται επίσης η επέκταση μέτρων που είχαν ανακοινωθεί στις 21 Φεβρουαρίου από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ευάλωτες ομάδες (που λάμβαναν επιδόματα του Υφυπουργείου Πρόνοιας), καθώς και η επέκταση του μηδενικού και μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, επίσης μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του προηγούμενου πακέτου μέτρων (περιλαμβανομένης της επέκτασης της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα για ένα μήνα) ανερχόταν στα €60 εκατ.

Με βάση τις ίδιες πηγές, θα εξεταστεί ακόμη ένα μέτρο που σχετίζεται με τους λήπτες επιδόματος διακίνησης από το Υφυπουργείο Πρόνοιας.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας επεξεργάστηκαν πρόταση για παραχώρηση εφάπαξ χρηματικού ποσού σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι υπάρχει σχεδιασμός για συγκεκριμένα μέτρα, αφού η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τα δεδομένα και τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, έχει ήδη προαναγγείλει ότι η κυβέρνηση θα αντικαταστήσει τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ με στοχευμένα μέτρα, στη βάση συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επίτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας