Μενού Ροή
deh_reuma
Κύπρος: Προμήνυμα αυξήσεων οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Παρόλο που ακόμη το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) δεν έλαβε την τελική του ετυμηγορία σε σχέση με τo αίτημα στην ΡΑΕΚ για επιβολή ή όχι αύξησης 6% στους λογαριασμούς ρεύματος, η Κυβέρνηση αποφάσισε κατ’ ουσία να καλύψει με κλιμακωτή επιδότηση και τις οποιεσδήποτε αυξήσεις προκύψουν από αύξηση των διατιμήσεων της ΑΗΚ. Με αυτό τον τρόπο, όμως, ενδεχομένως να διευκολύνονται οι αρμόδιοι (ΑΗΚ και ΡΑΕΚ) να προχωρήσουν στην επιβολή της αύξησης 6%. Εν ολίγοις, ίσως η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού να αποτελεί προμήνυμα πως οι αυξήσεις στις διατιμήσεις είναι δρόμος χωρίς επιστροφή.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη η διεύθυνση της ΑΗΚ είχε αναφέρει στη Βουλή πως θα υπάρξουν νεότερα για τις προθέσεις της τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες.

Χθες η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συνέχιση της επιδότησης της αύξησης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Ιούλιο του 2022, ενώ προχώρησε και στην παράταση της μείωσης του φόρου κατανάλωσης κίνησης κατά 8.33 σεντ, παρόλο που όπως δήλωναν στελέχη του ΥΠΟΙΚ τις προηγούμενες μέρες, τα στοιχεία με τις σημερινές τιμές δεν δικαιολογούσαν κάτι τέτοιο.

Και τα δύο μέτρα, όμως, είναι μικρότερης χρονικής διάρκειας από τη διάρκεια των προηγούμενων αποφάσεων. Η κλιμακωτή επιδότηση στον ηλεκτρισμό θα διαρκέσει δύο μήνες, ενώ οι φοροεκπτώσεις στα καύσιμα θα είναι μόλις για 28 ημέρες. Και αυτό, σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή, για να παρακολουθούνται στενά οι διακυμάνσεις των τιμών και το κράτος να παρεμβαίνει όποτε χρειάζεται.

Η Κυβέρνηση, όπως πληροφορούμαστε, επεξεργάζεται και άλλα σενάρια μέτρων, τα οποία θα απαμβλύνουν τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την ενεργειακή ακρίβεια. Με τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η κλιμακωτή επιδότηση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι σε ισχύ από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 30 Απριλίου 2024 και θα αφορά τους οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Για τους ευάλωτους καταναλωτές η επιδότηση θα καλύπτει το 100% της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τις τιμές τον Ιούλιο του 2022. Το κόστος της παράτασης του μέτρου για τους τιμολογούμενους μήνες Μαρτίου 2024 – Απρίλιου 2024, ανέρχεται στα €8 εκατ., χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται οι πιθανές αυξήσεις στις διατιμήσεις της ΑΗΚ.

€3 εκατ. για ενίσχυση εισοδημάτων

Το κυβερνητικό πακέτο κατά της ακρίβειας, το οποίο περιλαμβάνει οκτώ μέτρα με κόστος €60 εκατ., κινείται στο πλαίσιο των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για στοχευμένα μέτρα. Οι δράσεις που αποφασίστηκαν επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των εισοδημάτων 27 χιλ. οικογενειών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και στους πολύτεκνους. Η εφάπαξ ενίσχυση των οικογενειών θα ανέλθει στα €3 εκατ. Ο «Φ» παρουσιάζει τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι οικογένειες για να λάβουν την εφάπαξ οικονομική στήριξη.

– Μονογονεϊκές Οικογένειες με ετήσιο εισόδημα €19.500 και ανώτατο ύψος καταθέσεων €10.000. Η εφάπαξ στήριξη είναι €100 για το πρώτο τέκνο, αυξανόμενο κατά €50 για κάθε πρόσθετο τέκνο, με μέγιστο ποσό €250. Πέραν των 4 εξαρτώμενων τέκνων, επιπρόσθετο ποσό €100.

– Οικογένεια με ετήσιο εισόδημα €25.000 και ανώτατο ύψος καταθέσεων €15.000. Η εφάπαξ στήριξη θα είναι €100 για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, αυξανόμενο κατά €50 για κάθε πρόσθετο εξαρτώμενο τέκνο, με μέγιστο ποσό τα €250. Πέραν των 4 εξαρτώμενων τέκνων επιπρόσθετο ποσό €100.

– Εφάπαξ στήριξη €100 σε 18 χιλιάδες νοικοκυριά που λαμβάνουν ΕΕΕ και που δεν περιλαμβάνονται στις πιο πάνω κατηγορίες.

Εξάλλου, με την απόφαση για αύξηση του προϋπολογισμού κατά €2 εκατ. του σχεδίου για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εκτιμάται πως θα επωφεληθούν 100 πολύτεκνοι, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν κρατική χορηγία.

€5 εκατ. για τα καύσιμα

Η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης, δηλαδή στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και στο πετρέλαιο κίνησης, θα συνεχίσει μέχρι την 31η Μαρτίου, με το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται στα €5 εκατ. Υπενθυμίζεται πως το μέτρο που είναι σήμερα σε ισχύ εκπνέει στις 3 Μαρτίου. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή και σχετικό νομοσχέδιο, ωστόσο, εκείνο που ανησυχεί την κυβερνητική πλευρά είναι κατά πόσο τα κόμματα θα θελήσουν με τροπολογία να παρατείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το μέτρο, γεγονός που θα αυξήσει τις απώλειες εισοδημάτων που θα έχει το κράτος. Σήμερα οι τιμές είναι πιο χαμηλές από το 2022, όταν τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το μέτρο της φορολογικής έκπτωσης. Ίσως αυτός να ήταν και ο κύριος λόγος που το μέτρο αποφασίστηκε να συνεχιστεί μόνο για μερικές εβδομάδες.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας