Μενού Ροή
16η ακριβότερη η Ελλάδα στο ρεύμα πριν την έλευση των πολύχρωμων τιμολογίων

Με άνοδο 3%  κινήθηκαν οι λιανικές τιμές τόσο του ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Νοέμβριο σύμφωνα με την μελέτη της ΗΕΡΙ, που διαμορφώνεται από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT. Η εικόνα, βέβαια, είχε δοθεί από τα τιμολόγια, που έδωσαν οι πάροχοι για τον περασμένο μήνα, ήδη, από τις 20/10. Αιτία για τις αυξήσεις αυτές ήταν, βέβαια, οι τιμές του αερίου, λόγω της κρίσης στη Μέσα Ανατολή, αλλά και της βλάβης (πιθανότατα από δολιοφθορά) στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας. Υπενθυμίζεται ότι η εγχώρια αγορά αερίου, που λειτουργεί και ο βαρόμετρο για τη χονδρική ρεύματος λειτουργεί με το μοντέλο “month ahead” και οι αυξήσεις μέσα στον Οκτώβριο στον ολλανδικό κόμβο (TTF) αποτυπώθηκαν και στην λιανική. Σημειώνεται ότι για το αέριο το συμβόλαιο παράδοσης για τον Νοέμβριο  ήταν  κατά μέσο όρο στα 46,81 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 36,53 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Οκτώβριο. 

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το φυσικό αέριο, με βάση τον Ολλανδικό Δείκτη TTF κινείται, τώρα, κάτω από τα 40ευρώ/MWh, έχοντας, μηνιαία βάση καταγράψει πτώση τιμής πάνω από 15%.

Όπως αναφέρεται η μέση τιμή ρεύματος ήταν στα 24,35 λεπτά/ΚWh, (συμπεριλαμβανομένων των χρεώσεων δικτύων και των φόρων) κι έτσι  η Αθήνα, καθώς η μελέτη καταγράφει δεδομένα από πόλεις, αλλά κατά συνέπεια λόγω της μορφής της αγοράς στη χώρα, και όλη η Ελλάδα, καταλαμβάνουν τη 16ή θέση, ανάμεσα στις 33 χώρες. Πάντως, η Ελλάδα σε σχέση με το δείκτη αγοραστικής δύναμης της ΗΕΡΙ, βρίσκεται στη 10η θέση.

Η χρέωση ενέργειας αντιπροσωπεύει στην τελικό λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα το 69%, οι χρεώσεις δικτύων το 14%, οι διάφοροι ενεργειακοί  φόροι το  11% και ο ΦΠΑ το 6%. Ο μέσος όρος στην ΕΕ-27 είναι το 56% για τη ν ενέργεια, 24% για τα δίκτυα, 6% για ενεργειακούς φόρους και 14% ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι μεγάλη αύξηση, κατά 68% παρουσίασε το Όσλο, που βρέθηκε στην κορυφή. αυτό αποδίδεται στις διακυμάνσεις της νορβηγικής αγοράς σποτ που αντανακλά τη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα της χώρας. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι ανανεώσιμες πηγές ήταν η αιτία της μεγάλης πτώσης των τιμών λιανικής στη Νορβηγία τους προηγούμενους τρεις μήνες, μίας πτώσης που έφθασε σωρευτικά στο 55% για το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου.

Ακολούθησαν το Βελιγράδι με 7% καθώς και το Ελσίνκι με τη Στοκχόλμη με αύξηση 5%. Αύξηση 2% είχε το Άμστερνταμ, ενώ στις περισσότερες άλλες πρωτεύουσες οι τιμές μειώνονται.

Χαρακτηριστικά στη Κύπρο, η μείωση φτάνει στο 11%, καθώς μειώθηκε τόσο ο δείκτης ενέργειας όσο και το κόστος διανομής του ρεύματος, όπως και  στη Μαδρίτη, όπου  η πτώση φτάνει στο 11%, λόγω μείωσης της τιμής της ενέργειας, Στο Δουβλίνο η μέση τιμή για τα νοικοκυριά μειώθηκε 10%, στη Ρίγα 8% και στην Κοπεγχάγη κατά 5%.

Σε σχέση με τον Νοέμβριο 2022,  η μέση τιμή του ρεύματος στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 24% και αντίστοιχα η μέση τιμή το φυσικού αερίου κατά 27%.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας