Μενού Ροή
Στις 7 Δεκεμβρίου οι προσφορές για τους «έξυπνους» μετρητές ρεύματος

Μετά από πολλές παρατάσεις αλλά και καθυστερήσεις που δημιουργήθηκαν από τις ενστάσεις της Landis+Gyr,  ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τη σταδιακή εγκατάσταση 7,3 εκατ. «έξυπνων» μετρητών επανεκκινεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 7 Δεκεμβρίου τα τέσσερα σχήματα που έχουν συμπεριληφθεί στη short list θα κληθούν να υποβάλουν τις τεχνικοοικονομικές προσφορές τους. 

Οταν ο ΔΕΔΔΗΕ προκήρυξε το διαγωνισμό τον Ιούνιο του 2022, εκδήλωσαν ενδιαφέρον επτά σχήματα. Κατά τον ποιοτικό έλεγχο σχετικά με ποια σχήματα πληρούν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού «κόπηκαν» τα τρία. Η ελβετική Landis+Gyr που διατηρεί εργοστάσιο «έξυπνων» μετρητών στην Κόρινθο ήταν μια από τις τρεις.

Η Landis+Gyr άσκησε προδικαστική προσφυγή ενώπιον της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ.), η οποία όμως απορρίφθηκε δικαιώνοντας το ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ. Οι Ελβετοί προσέφυγαν τότε στο ΣτΕ και κατά του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και κατά της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ. αλλά το ΣτΕ επικύρωσε την απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. 

Τα τέσσερα σχήματα που θα υποβάλουν τις τεχνικοοικονομικές προσφορές είναι: η αμερικανική εταιρεία κατασκευής μετρητών Itron μέσω δύο θυγατρικών της από την Ισπανία, η αμερικανική Honeywell μέσω της ρουμάνικης θυγατρικής της Elster Rometrics μαζί με την Intracom Telecom, η σλοβένικη Iskraemeco μαζί με τη γαλλική Oracle και η ελληνική εταιρεία Protasis μαζί με τη γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν αμερικανογαλλικό «πόλεμο» με διακύβευμα τα 1,2 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα ανέλθει το κόστος του διαγωνισμού.

 Από τη διαδικασία υποβολής των τεχνικοοικονομικών προσφορών θα αποκλειστεί ένα από τα τέσσερα σχήματα και τα υπόλοιπα τρία θα είναι και οι νικητές του διαγωνισμού. Θα είναι νικητές γιατί και οι τρεις θα έχουν εξασφαλισμένο αντικείμενο εγκατάστασης μετρητών. Απλώς στην πορεία του διαγωνισμού θα υποβάλουν ξεχωριστά για κάθε «παρτίδα» μετρητών οικονομικές προσφορές και από το πόσο ανταγωνιστική οικονομική προσφορά θα υποβάλουν θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των «έξυπνων» μετρητών που θα κληθούν να εγκαταστήσουν. 

Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2030, με βάση και τις δεσμεύσεις του ΔΕΔΔΗΕ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τον περιορισμό των μη τεχνικών απωλειών στο δίκτυο, δηλαδή των ρευματοκλοπών κ.λπ.

Περιλαμβάνει την εγκατάσταση 5,2 εκατ. μονοφασικών και 2,1 εκατ. τριφασικών «έξυπνων μετρητών» σε πελάτες χαμηλής τάσης, που θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά ρολόγια της ΔΕΗ.

Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μέσω των «έξυπνων» μετρητών θα αλλάξει ριζικά όλα όσα γνωρίζουμε για τον τρόπο μέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος. Οι «έξυπνοι» μετρητές που θα επικοινωνούν και με τις «έξυπνες» συσκευές θα είναι σε θέση να παρέχουν στους καταναλωτές και στους παρόχους διαρκή ροή στοιχείων για την κατανάλωση ρεύματος. Για παράδειγμα ο καταναλωτής θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το ύψος των κιλοβατωρών που έχει καταναλώσει.

Επίσης θα διευκολυνθούν και οι επικείμενες αλλαγές στην τιμολόγηση, αφού όπου καταγράφεται υψηλή κατανάλωση θα ακολουθεί και υψηλότερη τιμολόγηση. Παράλληλα, οι πάροχοι θα μειώσουν τα κόστη τους αφού δεν θα χρειάζονται πλέον τις υπηρεσίες των υπαλλήλων-καταμετρητών που περνούν από τα ρολόγια κάθε τετράμηνο και καταγράφουν τις καταναλώσεις.

Σημαντικά θα είναι και τα οφέλη του ΔΕΔΔΗΕ, αφού θα εποπτεύει πιο αποτελεσματικά το δίκτυο, θα εντοπίζει πολύ πιο γρήγορα βλάβες, η επαναφορά από black out θα είναι πιο σύντομη, ενώ  θα εκμηδενιστεί η πιθανότητα ρευματοκλοπής, καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης στο νέο μετρητή.

BD

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας