Μενού Ροή
PPA: Ξεκινά η επεξεργασία του σχεδίου στην ΕΕ - Η “ρότα”

Ξεκινά η επεξεργασία από Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο για οργανωμένα και ασφαλή PPAs.

Η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού  ξεκινά με την έναρξη του θεσμοθετημένου διαλόγου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου με στόχο στις αρχές του επόμενου χρόνου να εγκριθεί, ώστε να είναι ένα από τα “όπλα” των Ευρωπαϊστών ενόψει Ευρωεκλογών.

Ειδικά, σε ένα θέμα που “καίει” καθώς αφορά την ανταγωνιστικότητα της παραγωγικής βάσης της ΕΕ, όπως τα PPAs προβλέπεται στο προς συζήτηση σχέδιο, αντί για ενισχύσεις η παροχή κρατικών ή ιδιωτικών εγγυήσεων έναντι του ρίσκου αθέτησης ενός μακροχρόνιου συμβολαίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA). 

Να σημειωθεί ότι το ρίσκο σε μακρά συμβόλαια προμήθειας είναι μεγάλο καθώς πρόκειται για χρονικές περιόδους έως και 15 - 20 χρόνια, με πολλαπλές προκλήσεις από τις αβεβαιότητες των καιρών. Έτσι, σε σχέση με τη μείωση των χρηματοοικονομικών κινδύνων που σχετίζονται με την αθέτηση πληρωμών τονίζεται η ανάγκη για απόλυτη διαθεσιμότητά τους με πολλαπλές μορφές, όπως π.χ. κρατικά προγράμματα εγγυήσεων σε τιμές αγοράς, ιδιωτικές εγγυήσεις ή διευκολύνσεις στους φορείς που συγκεντρώνουν τη ζήτηση για PPAs.

Επίσης αναφέρεται ότι οι μηχανισμοί στήριξης της ευελιξίας που παρέχεται από σταθμούς παραγωγής θα αφορούν μόνο τις τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από μη ορυκτά καύσιμα δηλαδή ΑΠΕ, πυρηνικά και πιθανώς αποθήκευση και πράσινο υδρογόνο χωρίς ωστόσο να κατονομάζεται η συγκεκριμένη τεχνολογία.

Επίσης στο σχέδιο καταγράφεται το πλάνο για  δημιουργία ευρωπαϊκής πλατφόρμας για τα PPAs αλλά και η δημιουργία τυποποιημένων συμβολαίων.

Το όλο σχέδιο, βέβαια, θα αξιολογηθεί από την Κομισιόν, σε διάστημα 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του νέου κανονισμού, με σημεία “αιχμής” την αλληλεπίδραση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας με άλλες υφιστάμενες πλατφόρμες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τον πιθανό ρόλο της νέας πλατφόρμας στη συγκέντρωση αγορών.

Όπως αναφέρεται, πάντως, στο σχέδιο, η συμμετοχή στην πλατφόρμα θα είναι εθελοντική όπως και η χρήση των PPAs. Επίσης, η ρυθμιστική αρχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ACER, καλείται σε διάστημα 18 μηνών από την έναρξη ισχύος του νέου κανονισμού, να αναπτύξει και να διαχειρίζεται βάση δεδομένων για τα PPAs, παράλληλα, βέβαια, με ανάλογες βάσεις, που μπορούν να δημιουργήσουν και οι εθνικές αρχές των χωρών- μελών.

H EBΙKEN

Στο μεταξύ, στο θέμα των ΡΡΑs  αναφέρθηκε, την Τρίτη, ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων, μιλώντας στο 27ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια + Ανάπτυξη» που διοργανώνει το IENE, σημειώνοντας ότι ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού προβλέπει να δίδεται πλεονέκτημα στους παραγωγούς που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για ταρίφες που υπογράφουν μέρος της δυναμικότητας τους σε PPAs. 

Τι ζητά η αγορά

Την ίδια ώρα με βάση τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Grant Thornton μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά για την δημιουργία πλατφόρμας PPAs και παρουσίασε, ο Επικεφαλής του Ενεργειακού Τομέα της Grant Thornton Greece Ιωάννης Στεφάνου, μιλώντας στο 5ο Renewable & Storage Forum η αγορά συμφωνεί με μια διαδικασία εγγυοδοσίας. 

Σύμφωνα, δε, με την έρευνα της Grant Thornton το μέγεθος της αγοράς των PPAs στην Ελλάδα, αυτή εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται γύρω στις 4 TWh και τα 2.5 GW μέχρι το 2027.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας