Μενού Ροή
Πολωνία: Ο καύσωνας δοκιμάζει το ηλεκτρικό δίκτυο – Στα 423 ευρώ/MWh η τιμή ρεύματος
Google Logo ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ENERGYMAG.GR ΩΣ ΠΡΟΤΙΜΩΜΕΝΗ ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ GOOGLE

Ισχυρές πιέσεις στο ηλεκτρικό της σύστημα αντιμετωπίζει η Πολωνία λόγω του ακραίου καύσωνα, με τον διαχειριστή του δικτύου PSE να ζητά για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια εβδομάδα την ενεργοποίηση εφεδρειών ηλεκτρικής ισχύος.

Ο PSE κάλεσε την Πέμπτη τις εγχώριες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να παραμείνουν διαθέσιμες κατά το κρίσιμο βραδινό διάστημα, καθώς τα αποθέματα ισχύος υποχώρησαν κάτω από το όριο ασφαλείας των 1.100 MW.

Οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 39 βαθμούς Κελσίου, εκτοξεύοντας τη ζήτηση για κλιματισμό, την ώρα που οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν προβλήματα στη λειτουργία των θερμικών μονάδων, κυρίως των ανθρακικών.

Η εφεδρεία ενεργοποιήθηκε για πέντε ώρες, από τις 17:00 έως τις 22:00, στη μεγαλύτερης διάρκειας σχετική εντολή που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα ο διαχειριστής του πολωνικού δικτύου.

12 GW εκτός λειτουργίας

Ο καύσωνας προκάλεσε σοβαρές δυσλειτουργίες στα συστήματα ψύξης των θερμικών σταθμών. Η ενεργειακή εταιρεία Enea ανακοίνωσε ότι περίπου 2,5 GW ισχύος τέθηκαν εκτός λειτουργίας στις μονάδες της σε Kozienice και Połaniec.

Σε πανεθνικό επίπεδο, οι απώλειες ισχύος ανήλθαν συνολικά σε περίπου 12 GW, περιορίζοντας σημαντικά τα διαθέσιμα περιθώρια του συστήματος.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την απότομη υποχώρηση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, όταν η ζήτηση παρέμενε ιδιαίτερα υψηλή.

Εκτόξευση των τιμών

Ο συνδυασμός υψηλής ζήτησης και περιορισμένης προσφοράς οδήγησε σε σημαντική άνοδο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Η ωριαία τιμή έφτασε τα 423,49 ευρώ ανά MWh, αντανακλώντας τις πιέσεις που δέχθηκε η αγορά.

Το περιστατικό αναδεικνύει τις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα σε περιόδους ακραίων θερμοκρασιών. Η ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης για ψύξη, η μειωμένη διαθεσιμότητα θερμικών μονάδων και η πτώση της ηλιακής παραγωγής κατά τις βραδινές ώρες μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τα περιθώρια ασφαλείας του συστήματος.

Πηγή: ceenergynews

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας