Σινιάλα αυξήσεων (μεσοσταθμικά 20%), στον απόηχο της νέας έντασης στον Περσικό Κόλπο με την κλιμάκωση των αναταράξεων στη σύγκρουση ΗΠΑ – Ιράν, εκπέμπει η χονδρεμπορική αγορά ρεύματος με τα κυμαινόμενα (πράσινα και κίτρινα) τιμολόγια (αφορούν πάνω από τρία εκατομμύρια καταναλωτές) του ερχόμενου μήνα στη διακεκαυμένη ζώνη.
Οι πάροχοι μέσα σε σκηνικό πρωτοφανούς αβεβαιότητας εκ νέου, παρά τις φαινομενικές ενδείξεις ομαλοποίησης στη Μέση Ανατολή και με τα Στενά του Ορμούζ να ανοιγοκλείνουν, επιχειρούν να ισορροπήσουν μεταξύ του αυξημένου κόστους και της ανάγκης να μην μετακυλήσουν το… ηλεκτροσόκ των αυξημένων τιμών στους καταναλωτές.
Η πτώση της αιολικής παραγωγής με τους ανέμους… να φυσάνε κόντρα στα πορτοφόλια με τις φθηνές γιγαβατώρες που συνεισφέρουν τα αιολικά στην ηλεκτροπαραγωγή να περιορίζονται, η αύξηση της ζήτησης για κατανάλωση ενέργειας λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας (και παρά το γεγονός πως έχουμε αποφύγει για την ώρα ακραίους καύσωνες που δοκιμάζουν τις αντοχές του δικτύου) και της απογείωσης της τουριστικής κίνησης και η υποχώρηση των ελληνικών εξαγωγών ενέργειας (με γνωστή τη διαρθρωτική αδυναμία για στενότερη διασύνδεση των δικτύων μεταξύ Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αν υπήρχε θα έριχνε και στην Ελλάδα τις τιμές),συμβάλλουν στον ανήφορο της τιμής χονδρικής.
«Τρομάζει» η πορεία του αερίου
Η θερινή περίοδος θεωρητικά «πριμοδοτεί» τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών και των αιολικών πάρκων με αποτέλεσμα να περιορίζεται η χρήση των τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα. Βέβαια οι ασθενείς άνεμοι που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα εξασθένισαν την θετική επίδραση των αιολικών στη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής, με αποτέλεσμα στον καθορισμό της τιμής να παίξει κρίσιμο ρόλο και το ακριβό φυσικό αέριο το οποίο κινείται στην ευρωπαϊκή αγορά κοντά στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα πυροδοτώντας έντονη ανησυχία.
Οι τιμές του TTF (που χτίζουν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές χονδρικής αλλά και λιανικής στο ρεύμα) δεν… αισθάνθηκαν την ειρήνη ούτε κατά την περίοδο αποκλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή ενώ μετά την πρόσφατη επανέναρξη των εχθροπραξιών αναθερμάνθηκαν με τον προβληματισμό εφόσον συνεχιστεί αυτή η τάση να είναι έντονος και για τον Αύγουστο και για το φθινόπωρο.
Για σήμερα, Τετάρτη 15 Ιουλίου, στην DAM (Αγορά Επόμενης Μέρας) η τιμή ρεύματος, όπως αυτή διαμορφώνεται στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας με βάση το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και τη ζήτηση, άνοιξε στα 136,39 ευρώ/MWh (από 118,40 ευρώ/MWh χθες). Σήμερα, οι ΑΠΕ συνεισφέρουν το 45,83% της ηλεκτροπαραγωγής έναντι 36,39% του αερίου.
Η τιμή χονδρικής επιδεικνύει νευρικότητα τον Ιούλιο κινούμενη μεταξύ 79 και… 169 ευρώ τη μεγαβατώρα, με τις ΑΠΕ κυματοθραύστη σε ακρότητες αλλά χωρίς και αυτές να μπορούν να κάνουν θαύματα σε καιρούς αστάθειας.
Τις πρώτες 15 ημέρες του Iουλίου κι ενώ η λεπτή γραμμή μεταξύ πολέμου και ειρήνης ξεθωριάζει επικίνδυνα, η μέση τιμή κινείται σε ανεβασμένα επίπεδα (+20%) σε σχέση με τον περασμένο μήνα, αγγίζοντας τα 111,67 ευρώ ανά μεγαβατώρα, οιωνός που αν και φαινομενικά προμηνύει αυξημένες τιμές δεν προδιαγράφει απαραίτητα και την τελική στάση των παρόχων που θα περιμένουν το προσεχές δεκαπενθήμερο για να καθορίσουν την τιμολογιακή τους πολιτική αφού σταθμίσουν όλα τα δεδομένα.
Σταθερότητα
Aξίζει να σημειωθεί πως η πλειονότητα των παρόχων κράτησε σταθερά τα κόστη τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο όπου η μέση χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 92,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 89,98 ευρώ τον Μάιο, παραμένοντας ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα.
Τα περισσότερα πράσινα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα τον Ιούλιο, καθώς οι προμηθευτές διατήρησαν τις χρεώσεις τους κοντά στα επίπεδα του Ιουνίου. Η ήπια άνοδος της χονδρεμπορικής αγοράς δεν οδήγησε σε γενικευμένες ανατιμήσεις, με εξαίρεση ορισμένες εταιρείες που προχώρησαν σε επιλεκτικές αυξήσεις.
Η περιορισμένη μεταβολή της χονδρεμπορικής τιμής αποδίδεται στη διατήρηση της υψηλής συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, αλλά και στη συγκρατημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αγορά εξακολουθεί να έχει πλεονεκτήματα για τα καθετοποιημένα σχήματα που μπορούν να απορροφούν τις αυξήσεις και να επιλέγουν ευελιξίες στις τιμολογήσεις. Έτσι διατηρούν τα πράσινα τιμολόγιά τους μεταξύ 13,8 και 15,9 λεπτών.
Η χαμηλότερη βασική χρέωση εξακολουθεί να προσφέρεται από τη ΔΕΗ, στα 13,8 λεπτά/kWh. Η μέγιστη τιμή βρίσκεται στα 22,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ ο μέσος όρος των χρεώσεων διαμορφώνεται στα 17,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα.