Η πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Κρούσης (Task Force) για τη συγκράτηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιήθηκε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκου Τσάφου. Η σύσταση της Ομάδας αυτής αποτελεί μια σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, με βασικό στόχο τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ Κυβερνήσεων, Διαχειριστών και Ρυθμιστών των κρατών-μελών της Ε.Ε., καθώς και την άμεση αντίδραση σε φαινόμενα απότομης αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η σύσταση της Task Force εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. τον Ιούνιο, κατόπιν πρότασης που είχε καταθέσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα ευρωπαϊκά όργανα ήδη από τον Ιανουάριο. Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των κρατών-μελών σε επίπεδο Υφυπουργών ή Αναπληρωτών Υπουργών, καθώς και εκπρόσωποι των Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς, των Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών και του ACER (Οργανισμός για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας).
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε., η πρόοδος των ενεργειακών διασυνδέσεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς και η ετοιμότητα των ενεργειακών υποδομών για την αντιμετώπιση πιθανών προκλήσεων κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον καθορισμό επιχειρησιακών μέτρων που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου διαταραχών στις τιμές της ενέργειας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη-μέλη να ενημερώσουν αν έχουν λάβει ή εξετάζουν τη λήψη μέτρων για:
την αύξηση της διασυνοριακής δυναμικότητας που είναι διαθέσιμη για εμπορικές ανταλλαγές,
τον αποτελεσματικό συντονισμό συντήρησης των ενεργειακών υποδομών,
τη βελτίωση της ευελιξίας του ενεργειακού συστήματος, μεταξύ άλλων μέσω αποθήκευσης, και
τη μείωση της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής.
Ο Υφυπουργός κ. Τσάφος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνεδρίασης, δήλωσε:
«Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Task Force χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων χωρών και την κοινή κατανόηση τόσο του μεγέθους του προβλήματος όσο και των ενδεχόμενων λύσεων. Όλες οι χώρες είμαστε πλέον καλύτερα προετοιμασμένες και έχουμε επεξεργαστεί σειρά συγκεκριμένων μέτρων που θα βοηθήσουν σε μια πιθανή μελλοντική κρίση. Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι μόνο έγινε δεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και οδήγησε στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή μας.»
Η Ομάδα Κρούσης θα συνεχίσει τις εργασίες της με στόχο την υιοθέτηση και εφαρμογή άμεσων και αποτελεσματικών λύσεων για τη σταθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.