Την κρισιμότητα της ψηφιοποίησης των ηλεκτρικών υποδομών, αναλύει ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, στο 5ο OT FORUM με θέμα «Νέα εποχή για τις κεφαλαιαγορές: Το στοίχημα για βιώσιμη επιχειρηματικότητα και χρηματοοικονομική αειφορία».
Ο κ. Μανουσάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη και Χρήστο Κολώνα ανέλυσε το πρόσφατο μπλακ άουτ που σημειώθηκε στην Ιβηρική. Εστιάζοντας στη χώρα μας τόνισε ότι πρόκειται για μία αθέατη καθημερινή μάχη προκειμένου να διατηρηθεί το σύστημα σε ευστάθεια και η ηλεκτροδότηση ασφαλής. «Το γεγονός στην Ιβηρική ήταν ένα τεράστιο, παγκόσμιο συμβάν και εμείς προφανώς ενσκύψαμε στις λεπτομέρειες.
Ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ περιέγραψε τη θεαματική διείσδυση και ανάπτυξη που έχουν πλέον οι ΑΠΕ, λέγοντας ότι οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που μέχρι το software να ολοκληρώσει μία μελέτη που χρειάζεται έξι μήνες, όμως τότε έχουμε ένα άλλο σύστημα με άλλες μονάδες οπότε η διαχείριση είναι πολύ δύσκολη.
Εξήγησε ότι οι ΑΠΕ είναι πολύ ευαίσθητες στις διαταραχές τάσης και συχνότητας, για αυτό και ο ΑΔΜΗΕ εισηγήθηκε στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου και τελικά πέρασε τη σχετική ρύθμιση, με βάση την οποία η ευαισθησία μειώνεται και ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής έχουν αποφευχθεί αντίστοιχα συμβάντα με αυτά της Ιβηρικής. Παραδέχθηκε πάντως, ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε πιο είναι το αρχικό συμβάν που οδήγησε στην απώλεια παραγωγής ΑΠΕ στην Ισπανία αλλά η απώλεια παραγωγής οδήγησε αλυσιδωτά στο μπλακ άουτ περνώντας μέσα από τη διακοπή των συνδέσεων με τη Γαλλία.
Με αυτόν τον τρόπο τον οποίο εξήγησε και νωρίτερα ο υπουργός καταφέραμε όντως να διατηρήσουμε το σύστημα ευσταθές, αλλά για να παραμείνει το σύστημα ευσταθές χρειάζονται συγκεκριμένα επιπλέον μέτρα:
Πρώτον, οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (Φο.Σ.Ε.) θα πρέπει να αποκτήσουν τεχνικά τη δυνατότητα να ελέγχουν τις μονάδες των πάρκων που εκπροσωπούν, ώστε η εξισορρόπηση παραγωγής και ζήτησης θα γίνεται απευθείας από αυτούς και όχι εκ των υστέρων με μηνύματα σε παραγωγούς, όπως γίνεται σήμερα. Οι Φο.Σ.Ε έχουν αρκετά σημαντικό μερίδιο παραγωγής.
Και δεύτερον να επιταχυνθεί η διαδικασία μέσω του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου από κέντρο έλεγχου διανομής να ελέγχει τα πάρκα και να αυξομειώνει την παραγωγή. και όχι να την κόβει εξ ολοκλήρου. «Αυτά τα δύο πράγματα θα πρέπει να γίνουν μέχρι το φθινόπωρο. Έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις και πρέπει να τα κάνουμε αυτά για να διώξουμε τον κίνδυνο», υπογράμμισε.
«Δεν μπορούμε να δαιμονοποιήσουμε τις ΑΠΕ. Δεν φταίνε οι ΑΠΕ για το μπλακ άουτ. Το θέμα είναι πώς διαχειριζόμαστε σωστά την ενέργεια που παράγεται απο τις ΑΠΕ. Εξάλλου μπλακ άουτ είχαμε και όταν δεν είχαμε ΑΠΕ. Τα πάντα είναι θέμα διαχείρισης του συστήματος» είπε ο κ. Μανουσάκης.
ΚΥΤ Αργυρούπολης
Ερωτηθείς σχετικά με το ΚΥΤ Αργυρούπολης, είπε ότι στην Αττική θα έπρεπε να έχουμε 5 Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) αλλά έχουμε μόνο 4 καθώς δεν υλοποιήσαμε ποτέ το ΚΥΤ Αργυρούπολης. Η ματαίωσή του έργου εγείρει σοβαρούς κινδύνους για την Αττική, ειδικά με την αύξηση της ζήτησης φορτίου που θα επιφέρει η ανάπτυξη του Ελληνικού και το cold ironing στα λιμάνια.
«Χρειαζόμαστε το ΚΥΤ Αργυρούπολης, Πρέπει να ξαναρχίσει αυτή η συζήτηση», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσουμε με τη διασύνδεση της Αττικής με την Κόρινθο: «Χωρίς αυτή τη διασύνδεση η Πελοπόννησος δεν θα είναι ενεργειακά ασφαλής», αλλά και με τη διασύνδεση των Χανίων με το Ηράκλειο.
Ο κ. Μανουσάκης περιέγραψε και τις επόμενες διασυνδέσεις των νησιών του ΒΑ Αιγαίου αλλά και των Δωδεκανήσων και το πως θα μειωθούν τα ΥΚΩ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές.
Καλώδιο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ
Ο κ. Μανουσάκης τόνισε ιδιαίτερα ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανέδειξε το συγκεκριμένο έργο ως θέμα ενεργειακής ασφαλείας για το Ισραήλ και για αυτό το αντιμετωπίζει σοβαρά και ότι θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εξέλιξη του project του δεύτερου καλωδίου της διασύνδεσης της Ελλάδας με την Ιταλία. Και διευκρίνισε ότι με το νέο αυτό καλώδιο, κατά κύριο λόγο θα εξάγεται ενέργεια στην Ιταλία.
Αναφερόμενος στις αρνητικές τιμές ενέργειας, υπογράμμισε ότι αυτές είναι μια στρέβλωση της αγοράς, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται μια συνολική μεταρρύθμιση της ενεργειακής αγοράς της Ευρώπης προκειμένου να μην υπάρχουν αυτές τις στρεβλώσεις και να μην υπάρχουν και διαφορετικές επιδοτήσεις στα κράτη. Και εξήγησε ότι καθώς οι ΑΠΕ αυξάνονται ραγδαία στο μείγμα, εμείς εργαζόμαστε σαν οι ΑΠΕ να είναι μειοψηφία.
Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι είναι η επιτακτική η ανάγκη για την ψηφιοποίηση του συστήματος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συντήρηση, όπου έχουν ήδη αρχίσει να εισάγονται drones και κάμερες για άμεση επίβλεψη του τι συμβαίνει ειδικά με τις βλάβες. Τέλος ανέφερε ότι ο ΑΔΜΗΕ υιοθετεί την Τεχνητή Νοημοσύνη και επενδύει σημαντικά στην κυβερνοασφάλεια.