Μενού Ροή
Κύπρος - Αντιπολίτευση: Τελειώστε το τερματικό αλλά μην περιμένετε να σας πούμε πώς

Μιλώντας πριν από λίγο στο Πρωινό Δρομολόγιο του Τρίτου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, είπε πως δεν πρέπει να αναμένεται από την αντιπολίτευση να πει τι ακριβώς πρέπει να γίνει για τη διαχείριση των μεγάλων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του τερματικού επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

Απαντώντας σε κριτική ότι η αντιπολίτευση αρκείται σε γενικόλογες εισηγήσεις, χωρίς συγκεκριμένη πρόταση προς την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο κ. Πασιουρτίδης είπε πως η αντιπολίτευση δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει, τι λέγεται στις συναντήσεις και τις διαβουλεύσεις, τι προβλέπουν τα συμβόλαια και οι επί μέρους συμφωνίες και ποια είναι τα τεχνικά προβλήματα ώστε να τοποθετηθεί πιο συγκεκριμένα.

Τόνισε πως το έργο στο Βασιλικό είναι κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια, την επάρκεια ηλεκτρισμού και τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και επικαλέστηκε εκτιμήσεις ειδικών ότι για κάθε χρόνο που καθυστερεί η λειτουργία του τερματικού και η χρήση φυσικού αερίου η απώλεια για την οικονομία είναι 300 εκατ. ευρώ.

Τόνισε επίσης ότι η θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ώστε το έργο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο. Είπε όμως ακόμα πως πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά πώς φτάσαμε εδώ, πώς έγινε η προκήρυξη και η κατακύρωση του διαγωνισμού και η διαχείριση του έργου αλλά και γιατί ένα έργο που έπρεπε να παραδοθεί επί προηγούμενης διακυβέρνησης (Σεπτέμβριο 2022) παραμένει ακόμα ανολοκλήρωτο. Είπε επίσης ότι η ευθύνη για όσα συνέβησαν σε σχέση με αυτό το πολύ σημαντικό έργο βαραίνουν τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

Από πλευράς ΔΗΣΥ, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι η Κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει κατά προτεραιότητα την παραλαβή του πλοίου Προμηθέας και τη μεταφορά του στην Κύπρο και ταυτόχρονα να βρει τρόπο να ολοκληρωθεί το έργο. Ζήτησε επίσης να δοθούν εξηγήσεις από την Κυβέρνηση γιατί δεν υλοποιήθηκε η συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει πριν από δύο μήνες ο υπουργός Ενέργειας με την κινεζική εταιρεία. «Τι μεσολάβησε και δεν επανήρχισαν τα έργα;», διερωτήθηκε.

Είπε και η κυρία Ορφανίδου σε γενικές γραμμές ότι τα κόμματα δεν μπορούν να ξέρουν επακριβώς τα προβλήματα και τις διαφωνίες για το τερματικό, ώστε να πουν με ακρίβεια τι πρέπει να γίνει.

Στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου για όσα λέγονται και γράφονται (και σε εκτενή έκθεση του Γενικού Ελεγκτή) για λάθη και παρατυπίες στον διαγωνισμό και την υπογραφή συμβολαίου με την κινεζική εταιρεία επί προηγούμενης διακυβέρνησης, η κυρία Ορφανίδου υποστήριξε πως τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή για εκείνον τον διαγωνισμό και την απόφαση δεν τις συμμερίζονται άλλοι αρμόδιοι κρατικοί αξιωματούχοι. Ωστόσο, έχει ήδη δημοσιοποιηθεί επιστολή της τότε Γενικής Λογίστριας του κράτους, μέσω της οποίας είναι ξεκάθαρο πως και αυτή, ως αρμόδια αρχή για τις δημόσιες συμβάσεις, εντόπιζε σοβαρά προβλήματα και παρατυπίες σε εκείνες τις διαδικασίες.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας