Μενού Ροή
Κύπρος: Περιμένουν νεύμα από τους συμβούλους για τελική συμφωνία για το Αφροδίτη

Μιλώντας την Τρίτη στο 14ο Economic Congress της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι οι συζητήσεις της Κυβέρνησης με τη Chevron είναι σε καλό δρόμο και ελπίζει να σύντομα να υπάρξουν ανακοινώσεις.

Είπε ακόμα ότι αναμένει τις επόμενες μέρες στην Κύπρο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΝΙ για να παρουσιάσει τον τρόπο ανάπτυξης των κοιτασμάτων που έχουν αδειοδοτηθεί. Προτεραιότητα για την ENI, σε συνεργασία με την Total, είναι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων Κρόνος, Δίας και Καλυψώ, στο τεμάχιο 6, τα οποία εκτιμάται ότι διαθέτουν έως 4.5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου (περίπου όσα και το Αφροδίτη).

Οι πληροφορίες του philenews αναφέρουν πως η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι οι συζητήσεις με τη Chevron για την αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη είναι σε καλό δρόμο συνδέονται άμεσα με την επιστολή της αμερικανικής εταιρείας προς το Υπουργείο Ενέργειας, πριν από σχεδόν ένα δεκαήμερο, μέσω της οποίας καταθέτει τις θέσεις της για επικαιροποίηση – βελτιστοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του Αφροδίτη, όπως είχε συμφωνηθεί το 2019.

Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν πως η Chevron «κλειδώνει» μέσα από την επιστολή της τη χρήση πλωτής μονάδας ανάπτυξης του κοιτάσματος (FPU), εγκαταλείποντας την αρχική της πρόθεση να αξιοποιήσει άλλη μεθοδολογία άντλησης του αποθέματος.

Ωστόσο, η νέα επιστολή της Chevron τυγχάνει αξιολόγησης από την Υπηρεσία Υδρογονανθράκων, του Υπουργείου Ενέργειας, αλλά και από ξένους συμβούλους του κράτους, πριν υπάρξει συνέχεια στις συζητήσεις με την αμερικανική εταιρεία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως αυξάνονται οι πιθανότητες το FPU να αξιοποιηθεί για συνέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενδεχομένως και για την αξιοποίηση του κοιτάσματος Κρόνος.

Η κάθοδος τις επόμενες μέρες του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΝΙ και οι συζητήσεις του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον υπουργό Ενέργειας πολύ πιθανό να καλύψουν και το ενδεχόμενο συνέργειας με τη Chevron για την άντληση του φυσικού αερίου και μεταφοράς του σε τερματικό στην Αίγυπτο.  

Πηγή: Φιλελεύθερος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας