Μενού Ροή
Διώρυγα Gas (Motor Oil): Ένα βήμα πριν την τελική επενδυτική απόφαση

«Επί θύραις» βρίσκεται η λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID) για την πλωτή Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης LNG (FSRU), «Διώρυγα Gas» που «τρέχει» η Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Πρόκειται για το τελευταίο ορόσημο για να ξεκινήσει η υλοποίηση της ύψους 340 εκατ. ευρώ επένδυσης, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης με επιτυχία και της δεύτερης δεσμευτικής φάσης του market test (δέσμευση δυναμικότητας στην υποδομή από τους ενδιαφερόμενους «παίκτες») την εβδομάδα που πέρασε.  Η ολοκλήρωση του market test άλλωστε συνέπεσε -μάλλον όχι τυχαία- με την ένταξη του project στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων (μετά από απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη), κάτι που συνεπάγεται μεγάλη επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών,

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη μη δεσμευτική φάση εκδήλωσης πρόθεσης δέσμευσης δυναμικότητας  (market test) στις αρχές του 2022  είχαν δώσει το παρόν 15 ελληνικές και διεθνείς εταιρείες, ενώ οι ποσότητες LNG που δεσμεύτηκαν είχαν υπερβεί τις εκτιμήσεις του Ομίλου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε η Motor Oil –κατά την παρουσίαση του «πράσινου» μετασχηματισμού της τον περασμένο Νοέμβριο- το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024. Αποτελεί δε το δεύτερο πιο ώριμο έργο FSRU μετά από αυτό της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη που ήδη κατασκευάζεται και αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του επόμενου έτους.

Η επένδυση για το «Διώρυγα Gas»  αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ενός Τερματικού Σταθμού Φυσικού Αερίου που θα διασυνδέεται μέσω χερσαίου αγωγού με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Θα κατασκευαστούν 4 διακριτά τμήματα, από τα οποία τα δυο χαρακτηρίζονται ως Hydrogen-Ready, καθώς με ελάχιστες τροποποιήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη μεταφορά υδρογόνου.

Το έργο έχει ενταχθεί στο εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2022-2031 μαζί με την κατασκευή Μετρητικού και Ρυθμιστικού Σταθμού για τη σύνδεση του FSRU με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.  Έχει άλλωστε ήδη υπογραφεί συμφωνία μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της Διώρυγα GAS ΑΕ για την Πρότυπη Σύμβαση Δέσμευση Μελλοντικής Δυναμικότητας (Advanced Reservation of Capacity Agreement).

Οι εξελίξεις για την επένδυση της «Διώρυγα Gas» έχουν ως  «φόντο» την αύξηση των εισαγωγών LNG στην Ελλάδα  μέσω της Ρεβυθούσας, της μόνης προς το παρόν πύλης εισόδου του LNG στην Ελλάδα, αλλά και το  άλμα  των εξαγωγών προς άλλες χώρες των Βαλκανίων, κυρίως προς τη Βουλγαρία. Τάσεις που αναμένεται να διατηρηθούν για το ορατό μέλλον, στο μέτρο που παραμένει ο στόχος για πλήρη απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και το LNG -όπως όλα δείχνουν θα διατηρήσει την πρωταγωνιστική του θέση στο «μείγμα» του φυσικού αερίου.

Η ΔΙΩΡΥΓΑ GAS  θα ανοίξει μια νέα ενεργειακή πύλη στη Νότια Ελλάδα προς τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που  αυξάνει τη δυναμικότητα αποθήκευσης LNG στην Ελλάδα κατά 170.000 – 210.000 m3 χωρίς να εξαρτάται από γεωπολιτικούς κινδύνους. Προσφέρει περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού καθώς και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης της αυξημένης ζήτησης φυσικού αερίου (λόγω νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής) και των αναπτυσσόμενων αγορών φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Προωθεί τέλος την ανάπτυξη εφαρμογών LNG μικρής κλίμακας, συμβάλλοντας στην ευρωπαϊκή και εθνική στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στον τομέα της ναυσιπλοΐας.

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας