Μενού Ροή
revithousa
ΔΕΣΦΑ: Οι ΗΠΑ γέμισαν τη Ρεβυθούσα με LNG – Η Ελλάδα τριπλασίασε τις εξαγωγές φυσικού αερίου
Google Logo ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ENERGYMAG.GR ΩΣ ΠΡΟΤΙΜΩΜΕΝΗ ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ GOOGLE

Με τις εξαγωγές φυσικού αερίου να υπερτριπλασιάζονται μέσα σε έναν χρόνο και τη Ρεβυθούσα να αναδεικνύεται ξανά στη βασική πύλη εισόδου LNG της χώρας, η Ελλάδα ενισχύει περαιτέρω τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2026 αποτυπώνουν μια αγορά που μεταβάλλεται: η εγχώρια κατανάλωση παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη, όμως η διασυνοριακή δραστηριότητα και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξάνονται σημαντικά, επιβεβαιώνοντας τον ολοένα πιο ενεργό ρόλο της χώρας στις περιφερειακές ενεργειακές ροές.  

Η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στις 43,09 TWh κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώνοντας αύξηση 15,06% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025, όταν είχε ανέλθει στις 37,45 TWh. Η άνοδος αυτή δεν οφείλεται στην εγχώρια αγορά, αλλά κυρίως στη θεαματική αύξηση των εξαγωγών, οι οποίες ανήλθαν στις 8,72 TWh έναντι μόλις 2,86 TWh ένα χρόνο νωρίτερα, παρουσιάζοντας υπερτριπλασιασμό. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αντανακλά την αυξανόμενη σημασία των ελληνικών υποδομών φυσικού αερίου για την τροφοδοσία των αγορών της ευρύτερης περιοχής.  

Αντίθετα, η εγχώρια κατανάλωση παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, στις 34,37 TWh έναντι 34,59 TWh το πρώτο εξάμηνο του 2025, καταγράφοντας οριακή μείωση 0,64%. Ωστόσο, πίσω από αυτή τη συνολική σταθερότητα καταγράφονται αξιοσημείωτες μεταβολές στη διάρθρωση της ζήτησης. Η ηλεκτροπαραγωγή εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή φυσικού αερίου, απορροφώντας περίπου το 65% της συνολικής κατανάλωσης, όμως οι ποσότητες μειώθηκαν στις 22,41 TWh από 23,25 TWh πέρυσι. Αντίθετα, αυξημένη ήταν η κατανάλωση στα δίκτυα διανομής, που έφθασε τις 8,08 TWh από 7,69 TWh, καθώς και στη βιομηχανία και το CNG, όπου η κατανάλωση ανήλθε στις 3,88 TWh από 3,65 TWh.  

Σημαντική ήταν και η αύξηση των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου, οι οποίες ανήλθαν στις 43,07 TWh, αυξημένες κατά 14,76% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Για ακόμη μία φορά, ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας αποτέλεσε τη σημαντικότερη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καλύπτοντας περίπου το 43% των συνολικών εισαγωγών. Μέσω της εγκατάστασης εισήχθησαν 18,61 TWh, ποσότητα αυξημένη κατά 27,12% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2025.  

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου με 15,47 TWh, ενώ μέσω της Νέας Μεσημβρίας εισήχθησαν 5,53 TWh. Παράλληλα, συνεχίζει να ενισχύεται η συμβολή του FSRU Αλεξανδρούπολης, από το οποίο εισήχθησαν 3,46 TWh φυσικού αερίου, ποσότητα υπερτριπλάσια σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι οι νέες υποδομές αρχίζουν να αποκτούν ουσιαστικό ρόλο στην ασφάλεια εφοδιασμού και στις περιφερειακές ενεργειακές ροές.  

Όσον αφορά την προέλευση του LNG, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν με μεγάλη διαφορά την πρώτη θέση, προμηθεύοντας 12,67 TWh και καλύπτοντας περίπου το 70% των συνολικών ποσοτήτων LNG που εισήχθησαν μέσω της Ρεβυθούσας. Ακολούθησε η Νιγηρία με 4,16 TWh, ενώ μικρότερες ποσότητες προήλθαν από την Αίγυπτο, την Αλγερία και τη Μαυριτανία. Συνολικά εκφορτώθηκαν 24 φορτία LNG, τα οποία μετέφεραν 18,18 TWh, έναντι 27 φορτίων που είχαν μεταφέρει 14,66 TWh το πρώτο εξάμηνο του 2025, γεγονός που υποδηλώνει μεγαλύτερη ποσότητα ανά φορτίο.  

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της αγοράς μικρής κλίμακας LNG. Η υπηρεσία LNG Truck Loading του ΔΕΣΦΑ κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του 2026 φορτώθηκαν 537 βυτιοφόρα έναντι 273 το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η διακινηθείσα ποσότητα LNG ανήλθε σε 24.641 κυβικά μέτρα από 12.284 κυβικά μέτρα, ενώ η ισοδύναμη ενεργειακή ποσότητα σχεδόν διπλασιάστηκε, φθάνοντας περίπου τις 0,16 TWh. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αυξανόμενη διείσδυση του LNG σε εφαρμογές εκτός του εθνικού δικτύου μεταφοράς, ενισχύοντας την αποκεντρωμένη τροφοδοσία επιχειρήσεων και απομακρυσμένων περιοχών.  

Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική αγορά φυσικού αερίου εισέρχεται σε μια νέα φάση. Η εγχώρια κατανάλωση δείχνει να σταθεροποιείται, όμως οι επενδύσεις σε υποδομές, η αυξημένη χρήση LNG και κυρίως η εκτίναξη των εξαγωγών αναβαθμίζουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας. Η Ελλάδα δεν λειτουργεί πλέον μόνο ως αγορά κατανάλωσης, αλλά ολοένα περισσότερο ως κόμβος εισαγωγής, αποθήκευσης και επανεξαγωγής φυσικού αερίου προς τις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας