Μενού Ροή
battery-storage
Αποκλειστικό: Η Κύπρος "ξεκλειδώνει" 8 έργα αποθήκευσης ενέργειας με ρυθμούς εξπρές - Ο ρόλος της Elestore και της Αρχής Ηλεκτρισμού

Ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου έχει ήδη εκδώσει προκαταρκτικούς όρους σύνδεσης για οκτώ έργα αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 231 MW/570 MWh, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energymag.gr. Τα έργα αυτά κρίνονται καθοριστικής σημασίας, καθώς το υφιστάμενο δίκτυο αδυνατεί να απορροφήσει το σύνολο της παραγόμενης πράσινης ενέργειας, με αποτέλεσμα να περικόπτεται σχεδόν το 50% σε ετήσια βάση.

Τα οχτώ έργα αποθήκευσης έχουν έκαστο προτεινόμενη ισχύ που κυμαίνεται από 12 MW έως 80 MW. Κάθε αποθηκευτικό έργο άνω των 8 MW εξάλλου συνδέεται υποχρεωτικά στο ηλεκτρικό δίκτυο μεταφοράς.

Πιο συγκεκριμένα, πέντε έργα έχουν το κάθε ένα προτεινόμενη ισχύ 12 MW/40 MWh, ενώ προκαταρκτικούς όρους σύνδεσης έχουν λάβει και από ένα έργο ισχύος 32 MW/100 MWh, 59 MW/120 MWh και 80 MW/160 MWh.  

Τα επτά από αυτά σχεδιάζονται από ιδιώτες επενδυτές, ενώ ένα έργο με ισχύ 80 MW/160 MWh αναπτύσσεται από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), που είναι η δημόσια και καθετοποιημένη εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου.

Τα οχτώ έργα που έχουν λάβει προκαταρκτικούς όρους σύνδεσης βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης ενώ από αυτά, μόνο πέντε έργα ισχύος 12 MW/40 MWh έκαστο που αναπτύσσει η εταιρεία Elestore έχουν συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες άδειες (π.χ. περιβαλλοντικές άδειες), σύμφωνα με τις πληροφορίες του EnergyMag.

Ο διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς έχει λάβει αιτήσεις να εκδώσει άδειες σύνδεσης για επιπλέον 26 έργα αποθήκευσης, με ισχύ το καθένα που κυμαίνεται από 10 MW ως 100 MW, για τα οποία όμως δεν έχει εκδώσει προκαταρκτικούς όρους σύνδεσης.

Για κάποια από τα 26 έργα αποθήκευσης θα απαιτηθούν νέοι υποσταθμοί, επομένως ο διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς αξιολογεί επιλογές σύνδεσης σε συντονισμό με το διαχειριστή του δικτύου διανομής.

Όλα τα πιο πάνω έργα που εξετάζει ο διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς είναι αυτόνομα έργα, που δε συνδέονται με σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Ωστόσο επενδυτές που μίλησαν στο EnergyMag επεσήμαναν ότι ένα βασικό πρόβλημα του κλάδου της αποθήκευσης ενέργειας είναι ότι οι διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς και διανομής εξετάζουν όλες τις αιτήσεις για όρους σύνδεσης χρονολογικά και χωρίς να κάνουν διάκριση μεταξύ αυτόνομων έργων και έργων αποθήκευσης πίσω από το μετρητή, που βρίσκονται δίπλα σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Αυτό ισχυρίστηκαν είναι αντιπαραγωγικό επειδή συνήθως τα έργα πίσω από το μετρητή, που θα συνδέονται με φωτοβολταϊκά πάρκα που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, δεν απαιτούν νέους υποσταθμούς. Επομένως, οι αιτήσεις για τα έργα  αυτά θα μπορούσαν να εξεταστούν ξεχωριστά, επιταχύνοντας τη διαδικασία ελέγχου και παροχής όρων σύνδεσης. Αντίθετα, τα αυτόνομα έργα μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες επενδύσεις σε υποδομές δικτύου (π.χ. νέους υποσταθμούς) και, ως εκ τούτου, οι αιτήσεις για αυτό το είδος έργων θα πρέπει να εξετάζονται ξεχωριστά.

Σε κάθε περίπτωση, η αποθήκευση ενέργειας στην Κύπρο είναι αδήριτη ανάγκη, αφού όπως έχει αναφέρει το EnergyMag το σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου αναγκάστηκε να περικόψει πέρσι περισσότερο από το 47% της ετήσιας παραγόμενης ενέργειας από συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δηλαδή η ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η ανεξαρτησία της χώρας από τα συμβατικά καύσιμα στην πράξη ακυρώνεται.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας