Μενού Ροή
Τέλος το πάρτι στην αγορά φωτοβολταικών; - Τεράστια αποθέματα πωλούνται κάτω του κόστους καθώς οι τιμές του ρεύματος επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα

Μαύρα σύννεφα απλώνονται πάνω από την ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταικών, με την εκπρόσωπο του κλάδου SolarPower Europe να μιλάει για μια «τέλεια καταιγίδα».

Οι ταρίφες των μονάδων έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 30% από τον Ιανουάριο, με τις προσφορές Φ/Β κλίμακας χρησιμότητας να αγγίζουν μόλις τα 0,11 €/W.

Τον Ιούνιο, οι αναλυτές της Rystad Energy παρατήρησαν για πρώτη φορά τη συσσώρευση μονάδων φωτοβολταικών στο λιμάνι του Ρότερνταμ, προβάλλοντας αρχικά ένα απόθεμα μονάδων στο τέλος του έτους 100 GW.

Ωστόσο, ο Marius Mordal Bakke, αναλυτής στο Rystad, αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την απογραφή της ενότητας στο τέλος του έτους σε μια συνέντευξη στο περιοδικό pv. Σημείωσε ότι οι προσαρμογές της αγοράς οδήγησαν σε σημαντικές μειώσεις των παραγγελιών. Εξετάζοντας τα δεδομένα εξαγωγής μονάδων από την Κίνα στην Ευρώπη, παρατήρησε τα επίπεδα αποθεμάτων να παραμένουν στάσιμα στα 40 GW περίπου, υποδηλώνοντας ότι οι κατασκευαστές ανταποκρίνονται στα σήματα ζήτησης από χονδρεμπόρους και προγραμματιστές έργων.

Αύξησαν τις παραγγελίες, αλλά η αγορά γύρισε

Η συσσώρευση 40 GW είναι το αποτέλεσμα της δυναμικής της αγοράς στην Ευρώπη. Η σύγκρουση και η ενεργειακή κρίση στην Ουκρανία οδήγησαν πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιού να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας και ηλεκτρικά οχήματα το 2022. Ταυτόχρονα, οι συνεχιζόμενες πανδημικές διαταραχές στις κινεζικές παραγωγικές ικανότητες εμπόδισαν την αύξηση της παραγωγής. Οι χονδρέμποροι δυσκολεύονταν συχνά με τις παραδόσεις, αφήνοντας συχνά υποεξυπηρετούμενους νέους πελάτες. Οι παραγγελίες απορρίφθηκαν και οι υπάρχοντες πελάτες κατηγοριοποιήθηκαν με βάση την προτεραιότητα, οδηγώντας σε μια επακόλουθη ύφεση της αγοράς.

«Οι έμποροι λιανικής σε όλη την Ευρώπη είδαν το απόθεμά τους να εξαντλείται και παρήγγειλαν μαζικά για να μπορούν να το παραδώσουν αμέσως στους πελάτες τους», δήλωσε ο Edurne Zoco, αναλυτής της S&P Global. Εκείνη την εποχή, οι αντιπρόσωποι πωλήσεων των χονδρεμπόρων πάλευαν για κάθε κοντέινερ από την Κίνα, όπως ανέφεραν ομόφωνα γνωστοί χονδρέμποροι στο περιοδικό pv .

Ως αποτέλεσμα, οι ομάδες πωλήσεων των κατασκευαστών μονάδων αύξησαν επανειλημμένα τις προβλέψεις τους για τη ζήτηση, ωθώντας τους κατασκευαστές να επεκτείνουν τις παραγωγικές τους ικανότητες. Η αγορά μετατοπίστηκε από μια «αγορά διανομής», όπου τα σπάνια αγαθά διανεμήθηκαν με δελτίο, σε μια «αγορά αγοραστών», όπου η τιμή έγινε το κύριο μέλημα και η ζήτηση μπορούσε να καλυφθεί.

Λαμβάνοντας μαθήματα από το 2022, οι χονδρέμποροι, έχοντας επίγνωση να μην απογοητεύσουν ξανά τους πελάτες, τροφοδοτούσαν γενναιόδωρα τις αποθήκες τους. Όποια περίσσεια δεν χωρούσε στην αποθήκη παρέμενε στο λιμάνι. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αναλυτές από τις Rystad, BNEF και S&P Global παρατήρησαν σταθερά ένα χάσμα μεταξύ των εισαγωγών και των εγκαταστάσεων των μονάδων, που κυμαινόταν από 40 GW έως 60 GW.

Αλλαγές υπέστη και η ευρωπαϊκή αγορά, με τις τιμές της ενέργειας να επανέρχονται σταδιακά σε κανονικά επίπεδα.

Οι τιμές του ρεύματος επανήλθαν

«Η ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταικών στην στέγη στην Ευρώπη το 2022 ήταν σημαντική λόγω της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αυτή η αίσθηση επείγουσας ανάγκης για εγκαταστάσεις στον οικιακό και εμπορικό τομέα έχει εξασθενίσει καθώς οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας επανήλθαν από τιμές ρεκόρ», λέει ο Zoco.

Η Verivox ανέφερε ότι την 1η Ιανουαρίου, το μέσο κόστος μιας κιλοβατώρας για νέους πελάτες στη Γερμανία ήταν περίπου 0,44 € . Έκτοτε, οι τιμές μειώνονται συνεχώς, με τους νέους πελάτες να πληρώνουν πλέον κατά μέσο όρο 0,29 ευρώ/kWh. Αυτή η τάση έχει σαφή αντίκτυπο: καθώς οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος μειώνονται, το κίνητρο για επένδυση στα φωτοβολταϊκά μειώνεται.

Επιπλέον, η αύξηση των επιτοκίων έχει κάνει τη χρηματοδότηση πολύ πιο ακριβή. Η αρνητική δημοσιότητα γύρω από τον νόμο περί ενέργειας κτιρίων έχει αποθαρρύνει περαιτέρω τις πιθανές ηλιακές εγκαταστάσεις, ειδικά σε συνδυασμό με αντλίες θερμότητας.

Τέλος του πάρτι

Αν και η ζήτηση στο τμήμα των φωτοβολταικών στην στέγη παρέμεινε σχετικά υψηλή, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των κατασκευαστών και πολλών χονδρεμπόρων κατά το πρώτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα η ζήτηση να υπολείπεται σημαντικά των προσδοκιών. Η υπερπροσφορά μονάδων οδήγησε σε πτώση των τιμών, θέτοντας μια σοβαρή πρόκληση για τους χονδρεμπόρους που είχαν αγοράσει μονάδες σε υψηλότερες τιμές από αυτές που μπορούσαν να τις πουλήσουν επί του παρόντος.

Οι χονδρέμποροι που απέκτησαν μονάδες 500 W με 0,25 €/W τώρα δυσκολεύονται να τις πουλήσουν μόνο για 0,15 €/W, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες κεφαλαίου στο απόθεμα. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει ορισμένους λιανοπωλητές να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο αφερεγγυότητας. Για να αντιμετωπίσουν την υπερπροσφορά, τόσο οι Κινέζοι κατασκευαστές δομοστοιχείων όσο και οι Ευρωπαίοι χονδρέμποροι εργάζονται για να ξεφορτώσουν το απόθεμά τους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πωλούν κάτω από την αξία, δίνοντας προτεραιότητα στις ταμειακές ροές έναντι του κέρδους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας