Σε αλλαγή του χάρτη παραγωγής εξοπλισμού για φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας αναμένεται να οδηγήσει η νέα πολιτική των ΗΠΑ, καθώς οι περιορισμοί στον εισαγόμενο εξοπλισμό ενισχύουν την εγχώρια παραγωγή μετατροπέων ισχύος (inverters).
Η πρόσφατη απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) να εντάξει τους μετατροπείς ισχύος ξένης κατασκευής στον κατάλογο εξοπλισμού που θεωρείται πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια επιταχύνει τη στροφή της αμερικανικής αγοράς προς προϊόντα που κατασκευάζονται εντός της χώρας.
Σύμφωνα με εκτίμηση της Wood Mackenzie, οι επενδύσεις που έχουν ανακοινώσει οι κατασκευαστές μπορούν να οδηγήσουν την ετήσια παραγωγική δυναμικότητα των ΗΠΑ σε φωτοβολταϊκούς μετατροπείς και συστήματα μετατροπής ισχύος (PCS) πάνω από τα 100 GWac έως το τέλος του 2027, υπό την προϋπόθεση ότι τα προγραμματισμένα έργα θα υλοποιηθούν.
Περιορισμοί στις εισαγωγές
Η FCC πρόσθεσε στις 28 Ιουλίου τους μετατροπείς ισχύος ξένης κατασκευής στη λεγόμενη «Covered List», επικαλούμενη κινδύνους που συνδέονται με την κυβερνοασφάλεια και την ασφάλεια κρίσιμων εφοδιαστικών αλυσίδων.
Η απόφαση επηρεάζει κυρίως νέα μοντέλα που δεν έχουν λάβει ακόμη την απαιτούμενη έγκριση από την FCC, περιορίζοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα εισαγωγής, εμπορίας και πώλησής τους στην αμερικανική αγορά.
Παραμένουν, ωστόσο, ερωτήματα για το ακριβές εύρος εφαρμογής του μέτρου. Ιδιαίτερη αβεβαιότητα υπάρχει για τους μετατροπείς μεγάλης κλίμακας που χρησιμοποιούνται σε φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς ορισμένα μοντέλα λειτουργούν μέσω ενσύρματων συνδέσεων και ενδέχεται να μην εμπίπτουν με τον ίδιο τρόπο στο νέο πλαίσιο. Οι επόμενες διευκρινίσεις της FCC αναμένεται να καθορίσουν ποιος εξοπλισμός θα επηρεαστεί τελικά.
Πάνω από 200 GW εισαγωγών
Η αλλαγή πολιτικής αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της μεγάλης εξάρτησης της αμερικανικής αγοράς από εισαγόμενο εξοπλισμό. Την τελευταία δεκαετία έχουν διατεθεί στις εμπορικές, βιομηχανικές και μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις των ΗΠΑ περισσότεροι από 200 GWac φωτοβολταϊκών μετατροπέων.
Πάνω από το 90% αυτής της ποσότητας ήταν εισαγόμενο, ενώ περισσότερα από 70 GW προήλθαν από κατασκευαστές με έδρα την Κίνα. Μάλιστα, οι κινεζικές εταιρείες αύξησαν τα τελευταία χρόνια την παρουσία τους στην αμερικανική αγορά, καταλαμβάνοντας σχεδόν το 50% της αγοράς μετατροπέων το 2024 και το 2025, σύμφωνα με τη Wood Mackenzie.
Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την ανάγκη για ανάπτυξη εγχώριας παραγωγής, με τις ΗΠΑ να διαθέτουν πλέον σημαντικά μεγαλύτερη παραγωγική βάση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ακριβότερος ο εξοπλισμός
Η μεταφορά της παραγωγής στις ΗΠΑ αναμένεται, πάντως, να αυξήσει το κόστος των φωτοβολταϊκών έργων. Το κόστος εξαρτημάτων, εργασίας και παραγωγής είναι υψηλότερο σε σχέση με τις εισαγωγές, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των μέσων τιμών των μετατροπέων έως το 2027.
Σε βάθος χρόνου, η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και ο εντονότερος ανταγωνισμός μεταξύ των αμερικανών κατασκευαστών θα μπορούσαν να συγκρατήσουν ή και να μειώσουν τις τιμές. Ωστόσο, από το 2030 αναμένεται να περιοριστεί μέρος των φορολογικών κινήτρων για την εγχώρια μεταποίηση, εξέλιξη που ενδέχεται να επηρεάσει κυρίως τις οικιακές και εμπορικές εφαρμογές.
Για τους επενδυτές σε φωτοβολταϊκά και αποθήκευση, ο ακριβότερος εγχώριος εξοπλισμός αποτελεί βραχυπρόθεσμα πρόσθετο κόστος. Παράλληλα, όμως, μειώνει την εξάρτηση από διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες και περιορίζει την έκθεση σε μελλοντικές εμπορικές και κανονιστικές ανατροπές.
Την ίδια στιγμή, ιδιοκτήτες υφιστάμενων έργων εκφράζουν προβληματισμό για το αν ο εξοπλισμός τους θα συνεχίσει να λαμβάνει ενημερώσεις λογισμικού, σε περίπτωση που οι κατασκευαστές επηρεαστούν από τους νέους περιορισμούς. Μέχρι στιγμής, η FCC έχει διευκρινίσει ότι το μέτρο αφορά κατά κύριο λόγο νέα μοντέλα που δεν έχουν λάβει ακόμη έγκριση, χωρίς να αποκλείει την ανάκληση υφιστάμενων εγκρίσεων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Πηγή: pv-magazine