Μενού Ροή
Tillbridge_Solar_Project_
Ιστορικό ρεκόρ για την ηλιακή ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η βρετανική παραγωγή ηλιακής ενέργειας ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 15 GW στις 23 Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία του National Energy System Operator (NESO).

Ιστορικά δεδομένα παραγωγής που είναι διαθέσιμα μέσω του πίνακα ελέγχου GB Generation Mix της NESO δείχνουν ότι η ηλιακή παραγωγή έφτασε τα 15.147 MW στις 11:30 π.μ. στις 23 Απριλίου. Ήταν η πρώτη φορά που ξεπεράστηκε το όριο των 15 GW στη συγκεκριμένη σειρά δεδομένων, η οποία καταγράφει την παραγωγή ανά μισή ώρα από το 2009. Η ηλιακή παραγωγή κορυφώθηκε το μεσημέρι με 15.158 MW, αντιπροσωπεύοντας το 42% του συνολικού ενεργειακού μείγματος των 36,4 GW.

Το νέο ρεκόρ ηλιακής παραγωγής ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα μιας ισχυρής εβδομάδας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά την οποία το ηλεκτρικό δίκτυο της Μεγάλης Βρετανίας σημείωσε επίσης νέο ρεκόρ μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Η NESO διαχειρίστηκε το δίκτυο μεταφοράς με ποσοστό 98,8% ενέργειας μηδενικού άνθρακα μεταξύ 15:30 και 16:00 στις 22 Απριλίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ της 1ης Απριλίου. Η παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου έφτασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 1,2% του ενεργειακού μείγματος σε επίπεδο μεταφοράς και διανομής, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου.

Το ρεκόρ της ηλιακής ενέργειας τον Απρίλιο έρχεται καθώς η NESO προετοιμάζεται για ένα καλοκαίρι με χαμηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, εν μέρει λόγω της αυξημένης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών. Περίοδοι πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας έχουν γίνει πιο συχνές στο δίκτυο της Μεγάλης Βρετανίας, ένα φαινόμενο που, σύμφωνα με τη NESO, οφείλεται όλο και περισσότερο στις καιρικές συνθήκες. Η ηλιακή ακτινοβολία αποτελεί τον κύριο παράγοντα, σύμφωνα με την πρόσφατη θερινή έκθεση, ξεπερνώντας τη χαμηλή κατανάλωση και την αιολική παραγωγή. Ως απάντηση, η NESO ανακοίνωσε ότι θα αναβαθμίσει την υπηρεσία Demand Flexibility Service, η οποία ανταμείβει καταναλωτές και επιχειρήσεις για την αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους πλεονάζουσας προσφοράς.

Ο Matt Parry, επικεφαλής ζήτησης ενέργειας και ηλεκτρικής ισχύος στον βρετανικό σύνδεσμο ανανεώσιμων πηγών REA, χαιρέτισε τα νέα ρεκόρ. Ωστόσο, η ένωση του κλάδου κάλεσε επίσης την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να κάνει περισσότερα. Η REA ζητά περαιτέρω ανάπτυξη μέσω ενός σχήματος «salary sacrifice» για ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών, παρόμοιο με αυτό που ισχύει για τα ηλεκτρικά οχήματα. Το βρετανικό σχήμα «salary sacrifice» για ηλεκτρικά οχήματα επιτρέπει στους εργαζομένους να μισθώνουν ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μέσω του μικτού μισθού τους, μειώνοντας έτσι τη φορολογία εισοδήματος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας