Μενού Ροή
Έντονη ανησυχία ΗΠΑ για το μονοπώλιο της Κίνας στις πράσινες τεχνολογίες
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Τετάρτη ότι σκοπεύει να προειδοποιήσει την Κίνα για τις αρνητικές επιπτώσεις των επιδοτήσεων του Πεκίνου για τις βιομηχανίες καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών και των ηλεκτρικών οχημάτων, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην χώρα.
 
«Σκοπεύω να συζητήσω με τους Κινέζους για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε ορισμένες από αυτές τις βιομηχανίες και να βεβαιωθώ ότι κατανοούν τον ανεπιθύμητο αντίκτυπο που έχει αυτό - πλημμυρίζοντας την αγορά με φθηνά αγαθά - στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε πολλούς στενούς μας συμμάχους», δήλωσε η Yellen στο MSNBC σε συνέντευξη της.
 
Η Yellen ταξίδεψε στην πολιτεία της Τζόρτζια για να επισκεφθεί το εργοστάσιο κατασκευής ηλιακών συστημάτων Suniva που έκλεισε το 2017 λόγω του ανταγωνισμού από φθηνότερα, επιδοτούμενα ηλιακά πάνελ από την Κίνα. Το εργοστάσιο ανοίγει τώρα ξανά λόγω της αναμενόμενης ζήτησης με τη βοήθεια και του νόμου Μπάιντεν του 2022 για τη μείωση του πληθωρισμού.
 
Η Suniva και η εταιρεία Heliene του Καναδά ανακοίνωσαν μια τριετή συμφωνία, ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, για να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να συνεργαστούν για την παραγωγή πλήρους ηλιακών συλλεκτών πλήρους κατασκευής ΗΠΑ που μπορούν να εγκατασταθούν σε έργα ηλιακής ενέργειας. Η σταθερή προσφορά πάνελ παραγωγής στις ΗΠΑ θα επιτρέψει στους προγραμματιστές ηλιακών έργων να διεκδικήσουν πίστωση μπόνους 10% επιπλέον της έκπτωσης φόρου 30% στο κόστος των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 
Η Yellen είπε σε δηλώσεις της στο εργοστάσιο ότι θα εκφράσει την ανησυχία των ΗΠΑ ότι η Κίνα υπερπαράγει πλέον ηλιακούς συλλέκτες, ηλεκτροκίνητα ηλεκτρικά και μπαταρίες ιόντων λιθίου με τον ίδιο τρόπο που δημιούργησε υπερβολική ικανότητα για την παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου, στρεβλώνοντας τις παγκόσμιες αγορές και βλάπτοντας θέσεις εργασίας σε άλλες βιομηχανίες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
 
Το Politico ανέφερε ότι η Yellen θα ταξιδέψει στην Κίνα τον Απρίλιο. «Θα μεταφέρω την πεποίθησή μου ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για τους Αμερικανούς εργαζομένους και τις επιχειρήσεις και για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη στην κινεζική οικονομία, όπως η ίδια η Κίνα αναγνώρισε στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της αυτόν τον μήνα», είπε η Yellen. «Και θα πιέσω τους Κινέζους ομολόγους μου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος».
Η πλεονάζουσα ικανότητα της Κίνας προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία για τους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς οι εξαγωγές της αυξάνονται ενόψει της αδύναμης ζήτησης στο εσωτερικό, ενώ οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υπόσχονται περισσότερη υποστήριξη για στρατηγικά σημαντικούς τομείς.
 
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ δίνουν φορολογικά κίνητρα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην καθαρή ενέργεια για να προσελκύσουν επενδύσεις που μπορούν να δημιουργήσουν βιώσιμους τομείς ηλεκτροκίνησης και εναλλακτικής ενέργειας που δεν εξαρτώνται από την Κίνα για κρίσιμα εξαρτήματα όπως οι μπαταρίες.
 
Η Yellen τόνισε ότι το εργοστάσιο Suniva είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης Μπάιντεν «μειώνει το ενεργειακό κόστος για τις αμερικανικές καταναλώσεις και τροφοδοτεί την ανάπτυξη σε στρατηγικές βιομηχανίες». Η Yellen δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εξισορρόπηση της κινεζικής οικονομίας προς περισσότερες καταναλωτικές δαπάνες, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει πιθανά αντίποινα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους κατά των πολιτικών της Κίνας. «Βλέπουμε, φυσικά, τις ίδιες ανησυχίες στην Ευρώπη, για παράδειγμα, αλλά δεν θέλω να μπω σε αντίποινα», είπε η Yellen. «Θέλουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε που είναι εποικοδομητικό».

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας